«Суспільне, господарське та духовне життя в античних полісах на території України»

Про матеріал
Міні-проект "«Суспільне, господарське та духовне життя в античних полісах на території України». Матеріали для уроку історії в 6 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Суспільне, господарське та духовне життя в античних полісах на території України»Міні-проект з історіїУчениці 6 класу Чернівського ЗЗСО І-ІІІ ступенівім. Т. Г. Шевченка. Шибуньки Вікторії Семенівни. Вчитель Шибунька Б. М. 2021 рік

Номер слайду 2

Мета:визначати причини появи полісів на території України; особливості життя мешканців давньогрецьких полісів; описувати  побут та духовний світ населення Північного Причорномор’я.

Номер слайду 3

Мета:визначати причини появи полісів на території України; особливості життя мешканців давньогрецьких полісів, описувати  побут та духовний світ населення Північного Причорномор’я;

Номер слайду 4

Одним із напрямків Великої грецької колонізації був північний схід. На період VІІ ст. до. н. е. – VІ ст. до н. е. припадає поява грецьких колоній у Північному Причорномор’ї – територія півдня сучасної України. Період існування грецької колонізації

Номер слайду 5

Суспільне життя в античних полісах на території України. Грунтувалося на тих самих засадах, що й життя в Греції. Чорноморські міста-колонії зберігали цілковиту незалежність від тих грецьких міст, переселенці з яких їх закладали. Були демократичними чи аристократичними республіками. Виняток - Боспорське царство, яким правили царі.

Номер слайду 6

Отже, найвищу владу в більшості грецьких колоній Північного Причорномор’я зазвичай мали народні збори та ради, до складу яких належали найповажніші громадяни. Рада готувала проекти різних постанов. Народні збори їх схвалювали, а втілювати в життя були покликані обрані на певний термін службовці - архонти, стратеги тощо. 

Номер слайду 7

Господарське життя в античних полісах на території України1. Розвиток сільського господарства− вирощування зернових культур («житниця Греції»)− виноградарство− тваринництво 2. Високий розвиток ремесла (Поступово місцеві майстри багато в чому перевершили ремісників — ювелірів, зброярів, гончарів і вазописців із самої Еллади)− гончарство− ювелірна справа3. Торгівля4. Карбування власних монет5. Риболовний промисел

Номер слайду 8

Вивозили з античних полісів на території України. Зерно;солену рибу;худобу;продукти тваринництва; шкіри;хутра;- віск;мед;сіль;раби.

Номер слайду 9

Ввозили в античні поліси на території України. Металеві та ювелірні вироби;зброю;тканини;мармур;столовий посуд;прянощі;оливкову олію;предмети розкоші та мистецтва;- вина.

Номер слайду 10

1. Прорисовка монет міст Північного Причорномор’я.2-3. Посуд із зображенням торговельних та військових кораблів давніх греків; праці ремісників.4. Скронева підвіска роботи майстрів Боспорського царства, знайдена в скіфському кургані Куль-Оба (поблизу Керчі), із зображенням голови Афіни. 4 ст. до н. е.5. Руїни будинку грецького винороба, з давнього Херсонеса Таврійського.

Номер слайду 11

Духовне життя в античних полісах на території України. Найшанованішим із божеств був Аполлон. Поклонялися Деметрі, Афродіті, Діві (покровителька Херсонеса). Для вшанування цих богів споруджували капища, храми, вівтарі. Молилися й просто у житлових будинках. Вільне населення здобувало таку саму освіту, як і мешканці Греції. Різнобічну освіту надавали, зокрема, гімнасії. Театр у Херсонесі діяв багато століть. Уміщував близько 3 тисяч глядачів. У ньому ставили комедії та трагедії, відбувалися музичні й літературні змагання.

Номер слайду 12

Висновки. Отже, найвищу владу народні збори та ради, до складу яких належали найповажніші громадяни. Займалися сільським господарством, ремеслами і торгівлею. Найшанованішим із божеств був Аполлон. Поклонялися Деметрі, Афродіті, Діві. Вільне населення здобувало освіту в гімнасіях. У суспільному і культурному житті – важливе місце посідав театр. Дуже популярним був спорт.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Энес Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
3410
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку