Презентація. Григір Тютюнник. Огляд збірок «Лісова сторожка», «Степова казка».

Про матеріал
Презентація. Григір Тютюнник. Огляд збірок «Лісова сторожка», «Степова казка». У своїх оповіданнях Григір Тютюнник показує нам людей, спроможних любити природу всім серцем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Огляд збірок «Лісова сторожка», «Степова казка».

Номер слайду 2

У своїх оповіданнях Григір Тютюнник показує нам людей, спроможнихлюбити природу всім серцем. Таким є Данило Коряк, незабутній геройдобродійник із збірки "Лісова сторожка".

Номер слайду 3

Згаданий немолодий персонаж володіє унікальною здатністю відчувати природу, практично розчиняючись у ній. Тому дідусь докладає багато зусиль для того, щоб зберегти кожну рослину й тварину,бо інакше оскудіє земля. Автор не сумнівається в тому, що добро, яке людина несе у світ, вертається їй сторицею. Так ліс "зустрічає Данила, як тата: гілля немовби одхиляється з-понад стежки, щоб він часом не вдряпнувся, пеньки немовби одступають від неї, щоб він часом не спіткнувся"

Номер слайду 4

Хоча на розсаднику Данило тривалий час ізольований від родини, однак він зовсім не почувається самотнім. У Коряка є вірні друзі. Зворушує товариш і помічник сторожа – кумедний песик Кузька, безмежно відданий своєму хазяїнові. Викликає добру посмішку й бідовий гайворон Однокрил, який допоміг Кузьці прогнати величезного вепра ("Нічний злодій"). Мудрий Данило в кожній істоті бачить частинку природи, що має своє призначення, без якої збідніє світ. І себе він відчуває такою ж частинкою, а не володарем, як твердили нам десятки років, злочинно, з тупою послідовністю доводячи землю до екологічної катастрофи

Номер слайду 5

"Степова казка" – невеличкий цикл казочок про тварин. До її складувходять: "Забутий Курінь", "Як свисне бабак...", "Небезпечний приятель", "Ходи,біда, стороною!" Об’єднувальним компонентом тут виступає старий Курінь."хатка не хатка, бо ні стін, ні вікон, ані димаря; одначе й не стіжок, бо двері є"

Номер слайду 6

Персоніфікований Курінь проживає перед нами кілька важливих етапів. Спочатку автор показує процес майстрування степового "будиночка" і те, як Курінь, наче маленька дитинка, наслідує свого "батька". Так, обтесуючи дерево,тобто здійснюючи підготовчі роботи, старий Демид розгинав спину й проказував:"О-ох! Болять мої кісточки… Мабуть, на дощ". А наступного дня, коли степовики вантажили цю споруду на віз, Курінь несподівано промовив: "О-ох!"Та на відміну від діда, який цим вигуком виказував болісні фізіологічні відчуття,"новонароджений" герой виразив збентеження від перших у його житті змін.

Номер слайду 7

Зробивши раму своїй будівлі (власне, "хребет" героя) й оббивши її латами,задоволений дід весело вигукнув: "Хух. Заморився, хай тобі абищо". Таким чином Демид виявив радість від результативної творчої праці. І знову. Курінь потішно повторив за своїм творцем "Хух!", коли його привезли на поле та зсадили з воза. Григір Тютюнник переконливо показує щастя персонажа, котрий усвідомив своє призначення і втішився ним. Недаремно Курінь так казав кожного разу, коли його перевозили на нове місце.

Номер слайду 8

Згодом Курінь відслужив своє і постарів, усіма забутий. Позеленілий від моху й заснований павутиною, герой розучився говорити. Нині ж старезний Курінь відродили до життя його нові мешканці – степові тваринки та комахи. Люди й не здогадуються про те, що Курінь не самотній, бо "насправді в ньому живуть, і старанно працюють, і спочивають, і їдять, навіть граються, як є коли". Прозаїк учить своїх маленьких читачів уважніше придивлятися до оточуючого світу, адже він набагато яскравіший і різноманітніший, аніж ми тільки можемо собі уявити.

Номер слайду 9

У казці "Як свисне бабак..." прозаїк знайомить із Кротом, котрийвипадково опинився в Курені

Номер слайду 10

Автор знайомить Крота з іншими мешканцями Куреня – працьовитими мурашками та хвалькуватим Павуком. Герої Тютюнника показують зразок справжньої гостинності й терпимості. Так, Кріт, випадково створивши незручності для мурах, шанобливо перепрошує в них, а старожили люб’язновизнають права нового сусіда. Звертає на себе увагу незначний (на перший погляд) штрих: мурашиний ватажок завбачливо повідомляє про те, що в одному з Куреневих кутків хтось невідомий почав рити нору. Ця художня деталь свідчить про те, що в основу мирного співіснування дуже різних пожильців покладено взаємоповагу і взаємодопомогу.

Номер слайду 11

Їжак і Кріт, герої казки "Небезпечний приятель", змогли порозумітися попри те, що зазвичай ворогують. "Хіба, якщо вдачі у нас різні, то й сваритися неодмінно? Вдача – це таке: сказав їй "мовчи!", вона й мовчатиме" – такміркує мудрий Їжачок. У цих нехитрій, проте вельми мудрій життєвій філософіїсформульовані принципи толерантного співіснування не тільки казкових героїв, а й людей, спроможних сприймати без агресії погляди інших, а також їх поведінку і спосіб життя.

Номер слайду 12

У промовистій назві фінальної казки "Ходи, біда, стороною!" звучить наївне замовляння, яким тваринки намагаються врятуватися від неминучої небезпеки. І селяни, зворушені дружною спільнотою, вирішують зберегти Курінь. Так колективна шляхетна мета поєднала, здавалося б, далекі людський і тваринний світи

pptx
Додано
30 серпня 2023
Переглядів
345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку