Презентація "Громадсько-політичні об’єднання українців за кордоном"

Про матеріал
Дану презентація допоможе на уроці українознавства у 10 класі при вивченні теми "Громадсько-політичні об’єднання українців за кордоном"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Громадсько-політичні об’єднання українців за кордоном

Номер слайду 2

У західній діаспорі діє 94 українських громадсько-політичних організацій, 32 професійних об'єднання, 38 церковних, 17 молодіжних та 12 жіночих організацій, 17 видавництв, виходять 184 українські газети та журнали. Найбільш впливовими громадсько-політичними об'єднаннями західної діаспори є Світовий конгрес українців (СКВУ), який об'єднує близько 130 політичних угрупувань з центром в Торонто (Канада)

Номер слайду 3

Конґреси (з’їзди) СКУ проводилися кожні п’ять років до 2018 р. Колишня назва Світовий Конґрес Вільних Українців (СКВУ) була змінена на Світовий Конґрес Українців (СКУ) на VI Конґресі у 1993 році після проголошення Україною незалежності. Організація була заснована у 1967 році в Нью-Йорку під назвою Світовий Конґрес Вільних Українців (СКВУ). У 1993 році назва була змінена на сучасну — Світовий Конґрес Українців. Членами СКУ є крайові громадські надбудови, що представляють інтереси понад 20 мільйонів українців у діаспорі. Серед членів СКУ — УККА (США), КУК (Канада), Координаційний Осередок Українських громадських центральних установ (Європа), Союз Українських Організацій в Австралії, Українська центральна репрезентація Аргентини, Координаційний комітет українських організацій Бразилії та багато інших — всього понад 150 організацій із 33 країн. СКУ підтримує зв'язки з українцями ще 14 країн. У праці СКУ і його Раді Директорів беруть активну участь представники українських церков, світової спілки жінок —СФУЖО, молодіжної світової спілки — СКУМО (в минулому також ЦЕСУС).

Номер слайду 4

Основними цілями і завданнями СКУ є:представляти інтереси українців у діаспорі;координувати міжнародний зв'язок своїх складових організацій, які підтримують і розвивають українську національну ідентичність, дух, мову, культуру та надбання українців у всьому світі;сприяти розвитку громадянського суспільства українців у країнах їх проживання і в той же час зміцненню позитивного ставлення до українців і Української держави;захищати права українців незалежно від місця їхнього проживання згідно із Загальною декларацією прав людини.

Номер слайду 5

Важливі справи. СКУ приділяв особливу увагу таким питанням, як: охорона і захист людських і національних прав українців; міжнародне визнання Голодомору 1932-33 років як акту геноциду (що на сьогодні офіційно зробили 16 країн); демократизація України та її інтеграція до Європейського Союзу; зміцнення України як держави і непорушності її кордонів; спостереження за виборами, у тому числі й Міжнародна місія СКУ зі спостереження за парламентськими виборами в Україні 2012 р. (найбільша в своєму роді не фінансована урядом місія); соціальні та економічні питання, що стосуються економічної міграції з України; сприяння розвитку української мови в Україні та в діаспорі; повернення українській громаді Польщі Народного дому в Перемишлі, який було конфісковано під час акції «Вісла», а також глобальна проблема людської торгівлі. Від здобуття Україною незалежності в 1991 р. СКУ докладає зусиль до того, щоб вона стала справжнім світовим епіцентром українізації, що є в інтересах як тих українців, які проживають в Україні, так і тих, які мешкають за кордоном.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ПРЕЗИДЕНТИ СКУ

Номер слайду 8

Міжнародними об’єднаннями є також Європейський конгрес українців (представляє інтереси українських громад у 23 країнах, здебільшого у Центральній та Східній ЄвропіЄвропейський Конґрес Українців (Европейський Конґрес Українців, абревіатура ЕКУ) — об'єднання українських організацій, яка була створена для організації роботи українських громад Західної Європи з метою утвердження їх провідної ролі в питанні правдивого пояснення української національної справи в країнах проживання українців та проведення кропіткої просвітянсько-агітаційної діяльності серед корінного населення стосовно віковічної української ідеї — здобуття українським народом незалежності і створення самостійної, соборної української держави.

Номер слайду 9

31 грудня 1948 року – 4 січня 1949 року в Лондоні відбулася V Конференція українських громадських допомогових комітетів Європи, учасники якої створили Українське міжкрайове суспільно-громадське об’єднання для виборів керівних органів першого Координаційного Осередку Українських Громадських Центральних Установ (КОУГЦУ). Установчі збори пройшли в центральному домі Союзу українців у Великій Британії. У січні 1949 року КОУГЦУ отримав повноваження від українських суспільно-громадських установ Європи, Азії та Африки представляти і захищати національні і громадські інтереси майже двохсоттисячної спільноти українських емігрантів. У 1949–1991 роках КОУГЦУ представляв національні та громадські інтереси українців і українських громад у 21 країні Європи.

Номер слайду 10

Головними завданнями 1949–1991 роках були:– координувати діяльність членства існуючих українських центральних громадських установ;– захищати й представляти національні та громадські інтереси українців-емігрантів;– допомагати при засновуванні українських центральних громадських установ в тих країнах, де проживають українці;– допомагати своїм членам в різних ділянках суспільно-громадського й культурно-освітнього життя та сприяти громадській і культурній діяльності в українських громадах суміжних країн, котрі не стали членами КОУГЦУ;– нав’язувати і утримувати співпрацю з українськими центральними організаціями, об’єднаннями й установами інших континентів і, зокрема, захищати принцип незалежності й самостійності України і державницьких інтересів та соборности українського народу.

Номер слайду 11

У зв'язку з проголошенням у 1991 році незалежності України, робота ЕКУ переорієнтована на допомогу українському народові в побудові національно-демократичного ладу та ринкових відносин, сприяння співпраці між європейськими державами та Україною, підтримувати різні заходи України щодо співпраці з європейськими країнами і її вступу в політичні й економічні структури Європейського Союзу та реалізувати програми, які цим заходам сприяють. У 1994 році в Празі (Чехія), на VIII-му З’їзді Координаційного Осередку Українських Громадських Центральних Установ, членами якого в той час були 12 українських громадських організацій з 8-ми країн західної Європи, КОУГЦУ був переіменований на Европейський Конгрес Українців (ЕКУ). На празькому З’їзді було доповнено й усучаснено Статут ЕКУ, який сприяв прийняттю нових членів, зокрема з середньої та східної Європи. Нині ЕКУ захищає національні інтереси й координує діяльність 30-ти українських суспільно-громадських організацій у 23 державах Європи: Бельгії, Болгарії, Боснії і Герцеговині, Великій Британії, Голландії, Греції, Данії, Іспанії, Естонії, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції.

Номер слайду 12

1994 року в Празі на VIII з'їзді КОУГЦУ організацію був перейменований на Европейський Конґрес Українців. З цього часу розгорнув діяльність у Центральній та Східній Європі. ЕКУ є організатором або співорганізатором різних заходів загальнонародного та європейського рівня. Зокрема, 22-23 жовтня 1999 року у Будапешті ЕКУ з нагоди свого ювілею організував Першу європейську конференцію української молоді, під гаслом „Українська молодь Європи на порозі ХХІ століття”. Складовою частиною „Золото-ювілейної” IV Наради Голів ЕКУ 3–7 листопада 1999 року в Кошицях (Словаччина) стало урочисте відзначення 50-річчя діяльності ЕКУ, яке проходило під захистом Президента Словацької республіки Рудольфа Шустера. З нагоди відзначення 50-річчя ЕКУ та в рамках 46-го свята культури русинів-українців Словаччини 16–17 червня 2000 року у Свиднику відбулась Міжнародна наукова конференція „Десять років демократії (1989-2000). Здобутки і витрати”, організатором якої був ЕКУ разом з українськими установами Пряшівщини. Доповіді науковців і громадських діячів з України, Словаччини, Чехії та Канади про сучасний стан українських національних меншин Карпатського регіону опубліковано в збірнику наукових доповідей. ЕКУ був також і співорганізатором Міжнародної наукової конференції „Олександер Духнович і наша сучасність”, яка проходила у Пряшеві та Свиднику 20–23 червня 2003 року з нагоди 200- річного ювілею з дня народження визначного педагога, суспільно-громадського діяча та народного будителя Закарапаття й Пряшівщини. На Конференції були присутні науковці-доповідачі з семи країн Європи та суспільно-громадські діячі з Словаччини й закордоння.30 листопада 2019 року на XIII з'їзді ЕКУ в Празі обрано нову управу ЕКУ у складі Богдан Райчинець (президент),Мирослав Гочак (віцепрезидент), Віктор Бандурчин (секретар), Микола-Мирослав Петрецький, Ярослава Хортяні, Петро Ревко і Галина Маслюк.

Номер слайду 13

Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО) (англ. World Federation of Ukrainian Women's Organizations) — жіноча організація, утворена у 1948 році на Світовому Конгресі Українського Жіноцтва у Філадельфії з метою згуртувати українське жіноцтво по своїх організаціях, координувати їх працю, репрезентувати їх перед своїм громадянством і чужинецьким світом і вести працю в обороні українського народу. З 1983 Екзекутива СФУЖО і журнал «Українка в світі» перенеслися з Америки до Канади. Станом на кінець 2014 СФУЖО, з централею в місті Торонто в Канаді, об'єднує 27 організацій із 17 країн на чотирьох континентах. Складові організації СФУЖО працюють у громадських, релігійних, культурних, освітніх, еміграційних та гуманітарних напрямках.

Номер слайду 14

Комісія Суспільної Опіки при кожній складовій жіночій організації СФУЖО є однією із найважливіших ділянок праці. Суспільно-громадську працю СФУЖО зосереджено на фінансовій допомозі студенткам, колишнім політв’язням в Україні та у винагороді студенток діяспори, які вивчають українську мову. СФУЖО щороку передає 26000 канадських доларів Шкільній Раді Торонто на потреби їх праці. Щороку жіночі організації передають фінанси на різні потреби в Україні, а саме:допомога хворим, сиротам і сиротинцямдопомога колишнім політв’язнямдопомога хворим дітям на лікуваннязакупівля медикаментів для лікарень в Українінадання стипендій студенткаморганізація літніх таборів для дітей та студенток в Українідопомога потерпілим від стихійних лих в УкраїніТільки у 2010 році складові жіночі організації СФУЖО вислали до України понад 960 тисяч доларів США на підтримку дітей, осіб похилого віку та закупи обладнання до лікарень.

Номер слайду 15

Союз українок Америки допомагав мешканцям і мешканкам сіл Прутівка та Столови в результаті повеней у Західній Україні. У 2009 році СУА створив проект «Допомога і догляд за старшими». Вибрано 10 пансіонів із різних областей України для допомоги пенсіонер(к)ам. На цю ціль СУА призначив 30 тисяч доларів США, а 12 вересня 2009 року Союз Українок Америки виділив 25 тис. долярів на створення фільму «Життя у мертвій зоні» — про Чорнобиль після атомної катастрофи. Від 2008 р. СУА заснував проект «Бабусям і сиротинцям», на який було призначено 72 тисячі доларів. Для потребуючих в Україні було призначено понад 103 тисячі долярів. СУА має і багато інших проектів. Наприклад за 2008—2011 роки СУА виплатив 1411 стипендій на суму 303 тисячі 590 доларів для студентства в Україні.

Номер слайду 16

Усі жіночі організації СФУЖО присвячують багато уваги для збереження української мови, культури, традицій та історії України в країнах їх постійного поселення. З цієї причини фінанси призначені для утримання українських шкіл, церков та народних домів. Так, Союз українок Канади призначив свої фінансові зобов’язання на: Поміч Україні — 34 тисячі доларів, утримання і розбудову церковних храмів — 300 тис. доларів, дитячі табори — 5 тисяч доларів, допомогу новим іміґрантам — 15 тисяч доларів, стипендії — 7 тисяч доларів, рідні школи — 10 тис. доларів, Український музей у Канаді — 10 тисяч доларів та на виховну працю з молоддю — 8 тисяч доларів.

Номер слайду 17

Український народний союз (УНС), заснований 1894 р. у США (Нью-Джерсі)

Номер слайду 18

Українська робітнича спілка (УРС), заснована в США (Пенсильванія) у 1910 p.

Номер слайду 19

Конгрес українців Канади (КУК) — центр у Вінніпезі; Організація українських націоналістів (ОУН), організована 1929 р. у ВідніКонґрес українців Канади (абр. КУК; до 1989 року: Комітет українців Канади) — громадська представницька рада, яка об'єднує 33 українських всеканадські організації та їх філіали. Штаб-квартира розташовується у Вінніпезі. Конґрес українців Канади нараховує шість провінційних рад (Онтаріо, Манітоба, Саскачеван, Альберта, Британська Колумбія і Квебек); 34 відділи в містах Канади (від Монреаля до Ванкувера) і ряд окремих комітетів.

Номер слайду 20

Українська революційно-демократична партія (УРДП) — в своєму сучасному вигляді оформлена 1946 р. з центром в Торонто. Діячі УРДП були ініціаторами утворення таких співзвучних організацій: Об'єднання бувших репресованих українців совєцьким режимом, Легіон ім. Симона Петлюри і Об'єднання Демократичної Української Молоді. Пресові орґани: «Вперед» (часопис лівого крила партії), «Українські Вісті», «Український Прометей», неперіодичний журнал «Наші позиції» (з 1948 р.).

Номер слайду 21

Українське національне об'єднання (УНО) — має 100 відділків, центр організації м. Едмонтон (Канада). Украї́нське Націона́льне Об'є́днання (УНО) в Канаді — суспільно-політична організація, виникла на початку 1930-х років з ініціативи націоналістів, під впливом яких залишається й досі (ОУН-А. Мельника). Перший осередок постав у Едмонтоні 1932; 26 липня 1934 в Саскатуні відбулася крайова конференція, яка оформила УНО на терені Канади. До УНО входять місцеві філії, яких на 1980 було 56, а за весь час існування 112 (частина їх припинила діяльність через розселення українських іммігрантів); число членів 6200 (1980). Крайова екзекутива (згодом президія) мала осідок у Саскатуні, з 1943 у Вінніпеґу, а з 1954 в Торонто. Голови: О. Григорович, Володимир Коссар, В. Гультай, М. Плавюк, Я. Білак, М. Мицик, Л. Філь. З УНО співпрацюють ідеологічно споріднені, так звані братні організації: Українська Стрілецька Громада, Організація Українок імені О. Басараб, Молодь Українського Національного Об'єднання; при УНО діє Український визвольний фонд. УНО відіграло важливу ролю при заснуванні Комітету Українців Канади. УНО веде широку культурно-освітню діяльність: народні доми (14), школи українознавства (1980 — 18), Вищі освітні курси, літні виховні табори молоді, гуртки самодіяльності. При філіях діяли репрезентативні ансамблі: хор О. Кошиця (Вінніпеґ), хор Н. Городовенка (Монреаль), танцювальна група «Калина» (Торонто). Найбільша філія в Торонто (бл. 600 чл.), вона має літню оселю біля оз. Сімко. У Вінніпеґу при УНО створено 1944 «Осередок української культури і освіти». УНО ініціювало творення кооператив і кредитових кас. На політичному відтинку поборювало радянофільство серед українських іммігрантів, організувало протестні акції проти польської політики на Західних Землях, а по війні концентрується на протирадянських акціях. При УНО діє видавництво, що видає тижневик «Новий шлях», календарі-альманахи та ін. публікації.

Номер слайду 22

Українська взаємодопомога — всеукраїнська громадська організація. Створена на установчій конференції у Києві 17 листопада 2003 року. Головна мета організації згідно зі Статутом — захист інтересів громадян України, які перебувають за кордоном, громадське сприяння усуненню причин масової трудової міграції українців за кордон і створення передумов і механізмів їх повернення на Батьківщину. ВГО «Українська Взаємодопомога» організувала проведення І Всесвітнього (установчого) з'їзду представників новітньої міграційно-еміграційної хвилі з України (18-19 серпня 2006) і стала базовою для створення Міжнародної громадської організації українців «Четверта Хвиля», яка об'єднує й координує діяльність українських товариств і громадських організацій новітньої (4-ї) міграційно-еміграційної хвилі. Голова — Шокало Олександр Андрійович.

pptx
Додано
12 березня 2023
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку