Презентація "Грошові одиниці"

Про матеріал

Розробка допоможе практично навчати учнів використовувати

в діловому та розмовному мовленні форми іменника " гривня " у поєднанні з числівниками.

Розвивати усне та писемне мовлення учнів; творчі та пошукові здібності.

Виховувати любов до рідного слова, мови, національних надбань; бажання навчатися.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складні випадки слововживання числівника та іменника (грошові одиниці) Автор – Крижанівська Г. О.

Номер слайду 2

Мета: Практично навчати учнів використовувати в діловому та розмовному мовленні форми іменника "гривня" у поєднанні з числівниками. Розвивати усне та писемне мовлення учнів; творчі та пошукові здібності. Виховувати любов до рідного слова, мови, національних надбань; бажання навчатися.

Номер слайду 3

Цитата Повага до національної валюти, як до інших атрибутів державності, - наш патріотичний обов'язок. Усі ми повинні пам'ятати, що сила і могутність країни, авторитет на міжнародній арені, наш з вами добробут залежить від стабільності і міцності грошової одиниці Голова Національного банку України

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Історична довідка Що означає всім нам знайоме слово "монета". У Бога Юпітера дружина була. І звали її Юнона – Монета. А коли нашою мовою, то Юнона - Порадниця. Чи Юнона – Застережниця. І коли траплялися в житті країни труднощі, то слухали пророчества богині. А що ж могла порадити богиня? Є така легенда. У Ш ст. до н.е. римляни вели важку війну з царем Пірром. То брали верх одні, то переможцями виходили інші .І тоді почали благати римляни небеса: - Скажи ,о богине Юноно - Монето, яким буде кінець війни? Можете уявити, як радів народ, коли богиня запевнила в благополучному закінченні війни. Що повіщала Юнона, те й збулося. Із тих пір вдячні римляни почали вибивати зображення божества на своїх грошових знаках. А водночас і самі гроші із зображенням Монети почали зватися «Монетами».

Номер слайду 6

Саме слово монета походить від назви храму Юнони – Монети у Римі.

Номер слайду 7

Злитки замінили карбованою монетою. Найстарішими спеціально випущеними грошима вважаються монети, викарбувані у м. Фокеї в V-VII ст. до н. е.

Номер слайду 8

Спочатку монети виготовляли із золота та срібла, а потім карбували неповноцінну монету.

Номер слайду 9

Звідки пішла назва монети "копійка" Вперше копійка з'явилася на Русі в 1535 році в результаті грошової реформи Олени Глинської, яка була матір'ю Івана Грозного. Мета реформи була заміна всіх іноземних та старих російських монет однією монетою, тобто копійкою. Походження слова «копійка» є спірним в сучасній етимології. Існує кілька основних версій.

Номер слайду 10

Історія гривні Є припущення, що назва "гривня" походить від прикраси (гривни), яку виготовляли із заліза, бронзи, срібла, рідше із золота і яка мала форму обруча. Зазвичай його носили на шиї (на "загривку"). Гривна вважалася предметом розкоші, і тому дозволити собі її мати могли люди високого достатку, причому обох статей: прикрасу полюбляли як чоловіки, так і жінки. От чому гривна була відмінною ознакою князівської дружини, свідчила про приналежність до вищої знаті. З плином часу слово "гривня" втратило первинне значення і набуло іншого смислу, що відповідав певній вазі - вмісту цінного металу (срібла). Завдяки цьому вона й отримала назву - вагова. Вагова гривня важила 96 золотників (1 зол. - 4,266 г) і відповідала приблизно 1 фунту. Стандартом для гривні слугувала фіксована вага дирхеми: певна кількість однакових монет важила 49,25 г. Це спричинило появу рахунку монет на штуки (тобто число).

Номер слайду 11

Історія рубля Слово «рубль», на думку вчених, з'явилось у 13 столітті в тому ж Новгороді. Так там називали половину гривні, яка була злитком срібла вагою близько 200 грамів. Етимологи кажуть, що слово походить від кореня «руб». Одні вважають, що гривню перерубали навпіл і саме тому її половина називалася «рублем». Інші вважають, що корінь «руб» в слові «рубль» означає «край» або «облямівка». Це переконання базується на знанні про те, що гривню в Новгороді відливали в два прийоми, і на отриманому злитку чітко була видна облямівка, що поділяє його навпіл. Нібито саме тому половину гривні називали «рубль».

Номер слайду 12

Історія лея Історично так склалося, що на території Молдови аж до проголошення її незалежності ніколи в грошовому обігу перебувала національна валюта. Ще з часів Молдавського князівства тут знаходилися в обігу флорини, дукати та злоті. У 19 столітті після приєднання територій сучасної Молдови до Російської імперії, в обіг був введений російський рубль, в період румунської окупації – румунський лей, радянської – радянський рубль. Після проголошення незалежності уряд Молдови змушений був ввести в обіг тимчасову національну валюту, яка мала назву молдавський купон, який значною мірою піддався інфляційним процесам і в достатній мірі знецінився. За рішенням Національного банку Молдови, який управляє емісійними процесами в країні, 29 листопада 1993 року в обіг було введено молдавський лей. Купони з обороту виводилися поступово і обмінювалися у співвідношенні 1 до 1000.

Номер слайду 13

Творчий диктант 1. Поставте слово «гривня» та «рубль» у тій формі, якої вимагає числівник, запишіть словами. 1) На рахунок Національного Банку України було переведено (17349 гривня ). 2) Стипендія студентів дорівнює (47 рубль). 3) Пенсійним фондом визначено розмір так званої соціальної пенсії, яка в середньому становить (33 рубль).

Номер слайду 14

НАРОДОЗНАВЧА СТОРІНКА Хоч у голові пусто, аби грошей густо. Біда з грошима, біда і без грошей. Від грошей усе лихо на світі. За наші гроші ми всім хороші. Не май сто рублів, а май сто друзів. Гроші ховай на чорний день та лиху годину як поміч єдину. Совісті менше - грошей більше. Копійка карбованці береже. Гроші той знає берегти, хто не знає з чого жити. То не гроші, що в бабусі, а то гроші, що за пазухою. Хто змолоду гроші береже, той на старість в нужді не живе.

Номер слайду 15

Сторінками газети «ГОМІН» Проведено ремонт вулично-дорожньої мережі в 15 селах Рибницького району на суму 967 тисяч рублів. На суму майже 400 тисяч рублів виконано ремонт мереж водопроводу, каналізації та опалення на 9 об’єктах. Фактичні надходження грошових коштів до місцевого бюджету склали 149,5 мільйона рублів, що на 1,5% більше від запланованого. Загальна сума витрат з капітального ремонту інженерних мереж становить 601,2 тисячі рублів. Платежі заводу до місцевого бюджету збільшилися на 8,3 мільйона рублів, що складає 20,5% від власних надходжень рибницького бюджету. Позитивна динаміка спостерігається і в роботі ЗАТ «Рибницький цементний комбінат», обсяг виробництва якого збільшився на 64,2 мільйона рублів.

Номер слайду 16

АУКЦІОН

Номер слайду 17

ГРОШІ МАЙБУТНЬОГО

Номер слайду 18

Дякуємо за увагу!

ppt
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
1413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку