Презентація "Групи прикметників за значенням"

Про матеріал
Презентація допоможе учням краще зрозуміти матеріал про те, на які групи за значенням розподіляються прикметники, як вони переходять з однієї групу в іншу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи прикметників за значенням. Перехід прикметників з однієї групи в іншу. Українська мова 6 клас

Номер слайду 2

Поділ прикметників на групи Прикметники за значенням поділяться на такі групи: якісні, відносні та присвійні.

Номер слайду 3

Якісні прикметники відповідають на питання який?, яка?, яке?, які? Та означають ознаки предметів,що сприймаються через відчуття. Властивості істот: сумний, веселий. Оцінку предметів: цікавий, гарний. Форму предмета: круглий, прямий. Розмір і простір: великий, довгий. Швидкість: повільний, швидкий. Ознаку, що сприймається на:дотик: гострий, шершавий;зір: темний, світлий;смак: кислий, смачний;нюх: запашний, ароматний;слух: голосний, тихий.

Номер слайду 4

Відносні прикметники відповідають на питання який?, яка?, яке?, які? і називають ознаку за відношенням до таких понять: Час: учорашній, щомісячний. Матеріал, з якого зроблено предмет: мідний,скляний. Призначення: шкільний, кухонний. Явища природи: сонячний, дощовий. Місце: міський, сільський. Належність: український, румунський.

Номер слайду 5

Присвійні прикметники відповідають на питання чий?, чия?, чиє?, чиї? і називають ознаку за належністю предмета :Істоті (загальні назви): сестрина хустка, батьків заповіт.Істоті (власні назви): Марійчина книжка, Олегова шапка. Тварині: орлине перо, заячий хвіст.

Номер слайду 6

Прикметники часто вживаються в переносному значенні, тому вони можуть переходити з однієї групи за значенням в іншу Пряме значення. Якісний прикметник: кислий лимон. Відносний прикметник: залізна труба Присвійний прикметник: вовчий хвіст Переносне значення. Відносний прикметник: кислий ґрунт. Якісний прикметник: залізні нерви. Якісний прикметник: вовчий апетит.

Номер слайду 7

Дякую за увагу !

pptx
Додано
1 березня 2021
Переглядів
1688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку