Презентація "Грузоперевезення"

Про матеріал
Презентація для використання на уроках виробничого навчання по темі "Грузоперевезення" для здобувачив освіти за професією "Агент з постачання."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентаціяна тему: “Роль транспорту у системі руху товарів та організація транспортно-експедиційної діяльності”

Номер слайду 2

Транспорт — одна з найважливіших галузей матеріального виробництва, яка забезпечує виробничі і невиробничі потреби господарства і населення країни в усіх видах перевезення. Без транспорту не було б територіального поділу праці. Тільки він може забезпечити обмін товарами між окремими територіями, тобто внутрішні і зовнішні економічні зв'язки.

Номер слайду 3

В Україні функціонує розгалужена мережа всіх видів транспорту: залізничний, автомобільний (наземні), морський, річковий, озерний (водні), повітряний, трубопровідний. Усі вони тісно пов'язані між собою і взаємно доповнюють один одного.

Номер слайду 4

Провідну роль у вантажообороті посідає трубопровідний транспорт. Друге місце — залізничний.12

Номер слайду 5

Найбільш розвинутий залізничний транспорт у Придніпров'ї, а також у західній частині держави. Висока густота залізничних колій сформувалася тут історично і зумовлена різними причинами: в Придніпров'ї — необхідністю транспортного обслуговування добре розвинутого виробництва, на заході — прикордонним її положенням і спорудженням у зв'язку з цим густої мережі залізничних колій стратегічного призначення. Так, густота залізничних колій в Донецькій області становить 62 км на 1000 км2, Львівській — 60 км, Чернівецькій і Закарпатській областях — понад 50 км на 1000 км2.

Номер слайду 6

Перше місце у перевезенні вантажів залізничним транспортом займають будівельні матеріали. Потім ідуть кам'яне вугілля і кокс, залізна руда, чавун, сталь, прокат, нафта і нафтопродукти. Ці вантажі становлять близько 75% залізничних перевезень. Значний відсоток перевезень припадає на зерно та продукти його переробки, мінеральні добрива, ліс. Такий будівельний матеріал, як пісок, перевозять переважно з півночі на південь.

Номер слайду 7

Річковий транспорт вважають найдешевшим. Ним вигідно перевозити великогабаритні вантажі (цемент, ліс, будівельні матеріали). Такі матеріали становлять 52% усіх перевезених вантажів. Серед них найбільш масовими є будівельний пісок і кам'яні матеріали, які транспортуються Дніпром у південному напрямі. Далі за обсягом перевезень йдуть руди, кам'яне вугілля і кокс, метали і металобрухт, зерно.

Номер слайду 8

Автомобільний транспорт має велике значення для перевезень на короткі відстані безпосередньо до дверей споживача. Проте вартість перевезень його більша порівняно з залізничним.

Номер слайду 9

Україна з її переважно рівнинним рельєфом має сприятливі умови для розвитку автомобільного транспорту. В країні створено розгалужену мережу автомобільних шляхів, загальна довжина яких становить понад 175 тис. кілометрів, густота автомобільних шляхів загального користування з твердим покриттям дорівнює 269 км на 1000 км2 території. Це в сім разів більше, ніж такий же показник залізничного транспорту.

Номер слайду 10

Автомобільним транспортом здійснюються перевезення, які класифікуються за:1) належністю транспорту (транспорт загального користування, відомчий транспорт, власний транспорт підприємницьких організацій та формувань);2) відстанню перевезень (приміські, міжміські, міжнародні);3) способами організації і виконання перевезень (централізовані, децентралізовані, прямі, змішані, комбіновані, контейнерні, пакетні);4) тривалістю перевезення (постійні, сезонні, тимчасові);б) видами вантажів (за видами продукції або видами тари);6) розмірами партії вантажів (масові, партійні, дрібнопартійні).

Номер слайду 11

Основними етапами технологічного процесу перевезення вантажів автомобільним транспортом є:1) приймання вантажу до перевезення;2) маркування і пломбування вантажу;3) завантаження автомобіля;4) оформлення документації;5) здійснення процесу перевезення і доставки вантажу одержувачеві;6) розвантаження автомобіля;7) приймання вантажу одержувачем;8) здійснення розрахунків за перевезення вантажу.

Номер слайду 12

Повітряний транспорт — один з наймолодших видів сполучення. Його перевага — швидкість. Спеціалізація — пасажирські перевезення на великі відстані, пошта. Повітряним транспортом України здійснюються регулярні внутрішньообласні, міжобласні та міжнародні рейси.

Номер слайду 13

Трубопровідний транспорт є ефективним видом транспорту, який забезпечує безперервне передавання рідких, газоподібних і твердих речовин спеціальними трубами під тиском. В Україні трубопровідним транспортом передаються рідке паливо, газ, хімічні продукти.

Номер слайду 14

Організація централізованих перевезень дає змогу вчасно підготувати вантаж і документи на нього для перевезення, а також скласти графік черговості подання і навантаження транспортних засобів. Скорочення приблизно утричі простоїв забезпечує зростання у 3 рази кількості поїздок за один день.

Номер слайду 15

Централізованим перевезенням мають передувати певні підготовчі заходи, а саме: перевірка пункту навантаження;складання паспорта вантажовідправника, де зазначено обсяг перевезень, пропускну здатність, стан під’їзних шляхів, режим роботи.

Номер слайду 16

У процесі перевезень вантажовідправник зобов’язаний: попередньо підготувати, згрупувати, зважити і затарити вантажі, а також своєчасно оформити товарно-транспортні документи; тримати у справному стані під’їзні шляхи, вантажно-розвантажувальні площадки, механізми, та мати необхідну кількість вантажників; забезпечити місця навантаження-розвантаження освітленням у вечірній та нічний час; організувати безперебійну роботу складів протягом доби;завантажувати автомобілі до повної вантажопідйомності;забезпечувати дотримання правил техніки безпеки при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт; забезпечити виконання умов централізованих перевезень вантажоодержувачами.

Номер слайду 17

Організація централізованих перевезень передбачає:укладання договорів з вантажовласниками;розробку раціональних маршрутів перевезень і графіків роботи рухомого составу;складання оперативних планів перевезень;визначення видів транспортних засобів та їх кількості;організацію транспортно-експедиційного обслуговування.

Номер слайду 18

Перевізний процес включає операції, які зобов’язаний виконати відправник або одержувач вантажу, а саме: Складання і передача станції декадних заявок на навантаження повагонних відправлень та вантажів у контейнерах;Оформлення облікових карток виконання плану перевезень вантажів;Заповнення перевізних документів та одержання дозволу (візи) на вивезення вантажу на станцію;Одержання на станції комерційних актів;Розкредитування перевізних документів;Підготовка вантажу до перевезення, доставка його на вантажний двір станції та здача на перевезення;Одержання вантажу;Одержання у товарній конторі квитанцій про прийняття вантажів;Одержання накладних та інших документів на вантажі, що надійшли;Внесення платежів за перевезення вантажів.

Номер слайду 19

Також багато відправників і одержувачів заінтересовані в додаткових послугах транспортних організацій: У попередньому повідомленні про підхід вантажу під розвантаження;Інформації про час. Подачі під навантаження чи розвантаження контейнерів, що доставляються автомобільним транспортом на склад одержувача;У перевірці кількості місць і маси вантажу, коли залізниця робити цього не зобов’язана;Повідомленні одержувачів про відправлення на їх адресу вантажів;Виконанні деяких операцій, що пов’язані з перевезенням зовнішньоторговельних вантажів;Перепакуванні, обшивці вантажів, відправленні тари, спеціальному маркіруванні.

Номер слайду 20

Усі роботи, покладені на відправника та одержувача, можна поділити на чотири групи: Транспортні — завезення і вивезення вантажу; Вантажно-розвантажувальні — навантаження, розвантаження, сортування, пакування, комплектування дрібних відправлень у повагонну партію тощо; Експедиційні — оформлення здачі вантажу до відправлення та одержання вантажів, що надійшли, внесення платежів за перевезення і додаткові операції; Допоміжні — виконуються залежно від потреби в них.

pptx
Додав(-ла)
Кривко Нина
Додано
14 травня 2021
Переглядів
4356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку