Повторення матеріалу Продовжить речення : На джерела сировини у своєму розміщенні орієнтуються…2. На споживача орієнтуються…На сировину та споживача орієнтуються…Чому?1. Цукрова галузь тяжіє до центрів виробництва цукрового буряка?2. Молочна та м’ясна промисловість зосереджена біля великих міст?Так чи ні…1. Сільське господарство є сировинною базою для харчової промисловості.2. Хлібопекарська продукція орієнтується у розміщені на сировину.3. АВК та “ Конті” виробляють макаронну продукцію.
Кожна країна світу має особливі умови для розвитку різних галузей харчової промисловості, що обумовлює відмінності традицій харчування та багатство національних кухонь. Водночас вплив глобалізації на всі сфери господарської діяльності сприяє формуванню потужних ТНК, що спеціалізуються на виробництві продуктів харчування, виробляють та поширюють свою продукцію в багатьох країнах. Що таке ТНК?
Один з основних продуктів харчування людей — це молоко й те, що з нього виготовляють. Найбільшими їх експортерами є країни Океанії та Європи — 30,8 % і 33,2 % загальносвітового обсягу продажу в 2013 р. В Океанії основним експортером є Нова Зеландія (26 %). Найменше експортує молоко Африка — 1,2 % загальносвітових показників Мал. 169. Основні світові експортери молочної продукції (дані ФAO)
У структурі світового виробництва м’яса всіх видів свинина посідає перше місце (39,1 %), на другому місці — м’ясо птиці (29,3 %), далі — яловичина (25,0 %), баранина (4,8 %), інші види м’яса (1,8 %). Найбільше їдять м’яса в США, Іспанії, Австралії, Австрії, Данії, Новій Зеландії, на Кіпрі, в Ірландії, Канаді, Франції.
ТРАДИЦІЙНІ ВИРОБНИЦТВА ТА ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. У виробництві певних видів харчових продуктів у світі сформувалися стійкі традиції. Зокрема, до традиційних виробників цукру й товарних бананів належать латиноамериканські країни. Найбільше цукру та 20 % усього апельсинового соку виробляють у Бразилії. Найкращі товарні банани постачає на світовий ринок Еквадор. Одним з основних виробників кави є її батьківщина — Ефіопія. Гречку як сировину для виробництва круп широко використовують в Україні, Білорусі та Казахстані.
Водночас глобалізаційні процеси позначаються й на кулінарних традиціях. Наприклад, у Японії до початку ХХ ст. населення майже не вживало м’яса й молока. Основою тваринного білка була риба. Зі становленням цієї країни як одного зі світових економічних лідерів споживання цих продуктів стало типовим. Японія сьогодні є одним з великих виробників як м’яса птиці, так і молока. Головним наслідком глобалізаційних процесів у харчовій промисловості є збільшення споживання тваринних продуктів у країнах, які досягають певного рівня розвитку. Це спочатку спостерігалося в європейських та північноамериканських державах, а тепер у країнах нової індустріалізації.