Презентація "Харчова промисловість світу"

Про матеріал
Допоміжний матеріал для проведення уроку географії у 9 класі по темі: "Харчова промисловість світу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Розповісти про підприємства харчової промисловості вашого регіону (області)

Номер слайду 3

Повторення матеріалу Продовжить речення : На джерела сировини у своєму розміщенні орієнтуються…2. На споживача орієнтуються…На сировину та споживача орієнтуються…Чому?1. Цукрова галузь тяжіє до центрів виробництва цукрового буряка?2. Молочна та м’ясна промисловість зосереджена біля великих міст?Так чи ні…1. Сільське господарство є сировинною базою для харчової промисловості.2. Хлібопекарська продукція орієнтується у розміщені на сировину.3. АВК та “ Конті” виробляють макаронну продукцію.

Номер слайду 4

Пригадай. Назвіть торгівельні українські марки продуктів харчування?Назвіть світові бренди продуктів харчування. Як ви думаєте, з якими іншими галузями господарства пов’язана харчова промисловість?

Номер слайду 5

Харчова промисловість світу

Номер слайду 6

Якій організації належить цей логотип? Що ви знаєте про цю організацію?

Номер слайду 7

Кожна країна світу має особливі умови для розвитку різних галузей харчової промисловості, що обумовлює відмінності традицій харчування та багатство національних кухонь. Водночас вплив глобалізації на всі сфери господарської діяльності сприяє формуванню потужних ТНК, що спеціалізуються на виробництві продуктів харчування, виробляють та поширюють свою продукцію в багатьох країнах. Що таке ТНК?

Номер слайду 8

Транснаціональна корпорація - корпорації, в яких головна компанія належить капіталу однієї країни, а філії знаходяться в багатьох країнах світу

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Наслідки від функціонування ТНК

Номер слайду 11

Мал. 168. Карта голоду, 2015 р.1. Зробіть детальний аналіз карти (мал. 168)

Номер слайду 12

Основне призначення харчової промисловості — виробництво різноманітної продовольчої продукції, без якої неможливе існування людей. Тому харчова промисловість розвинена майже повсюдно.

Номер слайду 13

Один з основних продуктів харчування людей — це молоко й те, що з нього виготовляють. Найбільшими їх експортерами є країни Океанії та Європи — 30,8 % і 33,2 % загальносвітового обсягу продажу в 2013 р. В Океанії основним експортером є Нова Зеландія (26 %). Найменше експортує молоко Африка — 1,2 % загальносвітових показників Мал. 169. Основні світові експортери молочної продукції (дані ФAO)

Номер слайду 14

У структурі світового виробництва м’яса всіх видів свинина посідає перше місце (39,1 %), на другому місці — м’ясо птиці (29,3 %), далі — яловичина (25,0 %), баранина (4,8 %), інші види м’яса (1,8 %). Найбільше їдять м’яса в США, Іспанії, Австралії, Австрії, Данії, Новій Зеландії, на Кіпрі, в Ірландії, Канаді, Франції.

Номер слайду 15

СВИНИНАКитай, США, ФРН, Франція, Іспанія, Бразилія, В’єтнам. ЯЛОВИЧИНАСША, Бразилія, Китай, Аргентина, Австралія, ФРН, Франція. БАРАНИНАКитай, Індія, Австралія, Нова Зеландія, Судан. Велика Британія, Туреччина. М'ЯСО ПТИЦІСША, Китай, Бразилія, Мексика, Росія, Іран

Номер слайду 16

ТРАДИЦІЙНІ ВИРОБНИЦТВА ТА ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. У виробництві певних видів харчових продуктів у світі сформувалися стійкі традиції. Зокрема, до традиційних виробників цукру й товарних бананів належать латиноамериканські країни. Найбільше цукру та 20 % усього апельсинового соку виробляють у Бразилії. Найкращі товарні банани постачає на світовий ринок Еквадор. Одним з основних виробників кави є її батьківщина — Ефіопія. Гречку як сировину для виробництва круп широко використовують в Україні, Білорусі та Казахстані.

Номер слайду 17

Кожен з народів світу має свої кулінарні звичаї. Вони притаманні й українській кухні. Однією з основних її кулінарних традицій є те, що дуже багато продуктів зазнають складної теплової обробки — їх обсмажують, варять, тушкують, запікають. Назвіть національні страви України?

Номер слайду 18

Водночас глобалізаційні процеси позначаються й на кулінарних традиціях. Наприклад, у Японії до початку ХХ ст. населення майже не вживало м’яса й молока. Основою тваринного білка була риба. Зі становленням цієї країни як одного зі світових економічних лідерів споживання цих продуктів стало типовим. Японія сьогодні є одним з великих виробників як м’яса птиці, так і молока. Головним наслідком глобалізаційних процесів у харчовій промисловості є збільшення споживання тваринних продуктів у країнах, які досягають певного рівня розвитку. Це спочатку спостерігалося в європейських та північноамериканських державах, а тепер у країнах нової індустріалізації.

Номер слайду 19

Завдання. Розповісти про національну кухню вибраної вами країни

pptx
Додано
18 березня 2022
Переглядів
956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку