Споживання продуктів харчування населенням України (кг на душу населення)Продуктирік. Медичні норми2012 р2016р. Хлібобулочні вироби 112 122 120 Цукор 47 36 36 Олія 9 11 13 Картопля 117 122 96 Овочі 92 91 104 Фрукти та ягоди 35 40 80 М’ясо та м’ясопродукти 70 46 70 Риба 23 11 18,3 Молоко та молочні продукти 390 229 360 Яйця 286 245 243
Біологічна цінність круп: Складні вуглеводи, містять вітаміни групи В, Е, Н і РР. Мікроелементи - фосфор, калій, магній, хлор, натрій, кальцій, залізо, кобальт. Додають енергії. Підтримують рівень цукру в крові. Каші насичують організм цінним рослинним білком і клітковиною, що покращує травлення та роботу шлунково-кишкового тракту.
Біологічна цінність хліба:джерело рослинного білка , (в пшеничному хлібі більше, ніж у житньому), містить крохмаль, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні солі.- близько половини всієї енергії людина отримує з хліба.людині на добу необхідно з’їдати від 300 до 500 г хліба. Самий корисний хліб - з висівок! Цікаво! У Стародавній Індії були переконання, що людина, яка не їсть хліб, буде нещасною. Людство на планеті Земля з’їдаєбільше 9 000 000 буханок хліба щодня.
Біологічна цінність кондитерських виробів: Чорний шоколад:містить фосфор, калій, магній, антиоксиданти.стимулює розумову діяльність,виробляє в мозку серотонін - «гормон щастя»,уповільнює старіння шкіри,поліпшує роботу кровоносної системи. Норма - не більше 25 г за добу. Цікаво знати: Чорний гіркий шоколад містить теобромін, що заспокоює кашель. Гарячий шоколад можна пити для профілактики укусів бджіл і скорпіонів....
Користь фруктів і овочів:· високий вміст вітамінів.· величезна кількість корисних макро - і мікроелементів (Сa, P, Mg, Na, Cu)· багато антиоксидантів - біологічно активних речовин, що захищають клітинні мембрани від негативного впливу вільних радикалів. · Крім того, у складі фруктів і овочів містяться пектини, фітогормони, фітонутрієнти.
Користь фруктів і овочів можна визначити за кольором Білий Синьо-чорнийрегулюють роботу Червоний Омолоджують,знижують артеріальний тиск і холестерин. Жовто-помаранчевий. Здорова шкіра, волосся і нігті, знижують кров'яний тиск Зеленийвиводять токсини з організму, покращують роботу мозку, зміцнюють імунітет регулюють роботу травної системи, поліпшують зір
джерело фосфору , а також вітаміну D; Морська риба – джерело йоду, фтору, селену, жирних кислот;Вживання риби сприяє профілактиці інфаркту міокарда; розвитку і зміцненню кісткових тканин; допомагає уникати депресивних станів ;зміцнює імунний захист організму і покращує обмін речовин;знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і діабету. Біологічна цінність рибної продукції:
Основні проблеми харчової промисловості: Низька купівельна спроможність населення. Застаріле обладнання. Невідповідність переробки та сировинної бази (частина не переробляється)Неналежне фінансування. Неправильна технологія збереження продукціїНеконкурентноспроможність продукціїНевідповідність ціни і якості
Основні заходи вирішення проблем:1. Гармонізація системи сертифікації та стандартизації за міжнародними вимогами. 2. Створення умов для формування сприятливого інвестиційного клімату. 3. Підвищення якості продукції . 4. Модернізація і реконструкція діючих підприємств. 5. Впровадження нових технологій.6. Популяризація вітчизняного виробника. Перспективи розвитку
Підсумок уроку 1. Розглянули особливості харчової промисловості України та свого регіону.2. В Україні широко представлені різні галузі харчової промисловості, які стрімко розвиваються. 3. Її підприємства у своєму розміщенні орієнтуються або на сировину, або на споживача.4. Харчова промисловість повністю забезпечує потреби країни у продуктах харчування , та забезпечує населення цінними для здоров'я , макро - , мікроелементами,вітамінами та іншими корисними речовинами.5. Деякі галузі харчової промисловості пройшли переоснащення виробництва і успішно конкурують на внутрішньому і світовому ринках із зарубіжними виробниками .