Презентація "Харчова промисловість України"

Про матеріал
Презентація до уроку з географії в 9 класі .Містить 59 слайдів,які допоможуть вчителю при розкритті даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Споживання продуктів харчування населенням України (кг на душу населення)Продуктирік. Медичні норми2012 р2016р. Хлібобулочні вироби 112 122 120 Цукор 47 36 36 Олія 9 11 13 Картопля 117 122 96 Овочі 92 91 104 Фрукти та ягоди 35 40 80 М’ясо та м’ясопродукти 70 46 70 Риба 23 11 18,3 Молоко та молочні продукти 390 229 360 Яйця 286 245 243

Номер слайду 4

«Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти» Сократ

Номер слайду 5

Харчова промисловість України

Номер слайду 6

Завдання уроку: Ознайомитись з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості; особливості харчової промисловості свого краю.

Номер слайду 7

Харчова промисловість – це галузь легкої промисловості , яка виробляє продукти харчування, сировину для інших галузей промисловості, а також тютюнові вироби. Всього харчова промисловість об’єднує понад 40 підгалузей.

Номер слайду 8

Структура харчової промисловостіБорошномельна – круп’яна. Хлібопекарська. Кондитерська. Макаронна. Цукрова. Олійно – жирова. Плодоовочеконсервна. Молочна. М’ясна Рибна Виробництво алкогольних напоїв. Виробництво безалкогольних напоїв і мінеральних вод

Номер слайду 9

ОРієНТАЦіЯСільське господарство. Сировина. НА сировину. НА споживача. НА сировину і споживачаолійнамаслопереробнацукроварибна плодо-овочевакондитерськахлібопекарськапивоварнамакароннам᾽яснамолочнаборошно-мельна

Номер слайду 10

Борошномельна – круп’яна промисловість – це галузь , яка виробляє із зернових культур борошно(пшеничне, житнє, кукурудзяне) та крупи (гречана, пшоняна, рисова, перлова, ячна, манна).

Номер слайду 11

Основні центри:• Львів,Тернопіль• Київ• Харків• Дніпро• Запоріжжя• Одеса ,Миколаїв,Херсон

Номер слайду 12

Біологічна цінність круп: Складні вуглеводи, містять вітаміни групи В, Е, Н і РР. Мікроелементи - фосфор, калій, магній, хлор, натрій, кальцій, залізо, кобальт. Додають енергії. Підтримують рівень цукру в крові. Каші насичують організм цінним рослинним білком і клітковиною, що покращує травлення та роботу шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 13

Хлібопекарська промисловість – це промисловість, підприємства якої виробляють із борошна хлібобулочні вироби.

Номер слайду 14

Біологічна цінність хліба:джерело рослинного білка , (в пшеничному хлібі більше, ніж у житньому), містить крохмаль, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні солі.- близько половини всієї енергії людина отримує з хліба.людині на добу необхідно з’їдати від 300 до 500 г хліба. Самий корисний хліб - з висівок! Цікаво! У Стародавній Індії були переконання, що людина, яка не їсть хліб, буде нещасною. Людство на планеті Земля з’їдаєбільше 9 000 000 буханок хліба щодня.

Номер слайду 15

Макаронна промисловість - здійснює виробництво різноманітних макаронних виробів

Номер слайду 16

Основні центри:• Київ• Дніпро• Одеса

Номер слайду 17

Біологічна цінність макаронних виробів:- є ідеальним джерелом вуглеводів, - багаті на вітаміни й мінерали: кальцій, магній, залізо, досить поживні і забезпечують енергією на довгий час, - клітковина покращує травний процес і очищує організм. 

Номер слайду 18

Продукція кондитерської промисловості

Номер слайду 19

Основні центри:• Одеса Київ. Львів. Харків. Дніпро. Р ROSHEN Світоч АВК

Номер слайду 20

Біологічна цінність кондитерських виробів: Чорний шоколад:містить фосфор, калій, магній, антиоксиданти.стимулює розумову діяльність,виробляє в мозку серотонін - «гормон щастя»,уповільнює старіння шкіри,поліпшує роботу кровоносної системи.  Норма - не більше 25 г за добу. Цікаво знати: Чорний гіркий шоколад містить теобромін, що заспокоює кашель. Гарячий шоколад можна пити для профілактики укусів бджіл і скорпіонів.... 

Номер слайду 21

Цукрова промисловість - підприємства виробляють цукор із цукрових буряків, цукрової тростини.

Номер слайду 22

Основні центри: • Вінниця• Тернопіль• Хмельницький• Черкаси • Полтава• Одеса

Номер слайду 23

99% цукру - це вуглеводи; мінерали - калій, натрій, кальцій, залізо. покращує мозковий кровообіг, попереджає склероз судин,знижує ймовірність розвитку тромбозів ,підвищує захисну функцію суглобів,підтримує в діяльність печінки й селезінки. Біологічна цінність цукру:

Номер слайду 24

Олійно-жирова промисловість - підприємства здійснюють виробництво соняшникової олії, масла, маргарину мила та ін..

Номер слайду 25

Основні центри:• Чернівці• Кропивницький• Полтава• Харків• Дніпро• Запоріжжя• Одеса

Номер слайду 26

Біологічна цінність олійної продукціївітаміни Е, А, D, групи В; мікроелементи (залізо, нікель, хром, селен);жирні кислоти (в основному ненасичені); дубильні речовини.

Номер слайду 27

Плодоовочева промисловість - підприємства здійснюють виробництво плодоовочевих консервів, сушених овочів, варення, джемів, компотів.

Номер слайду 28

Основні центри:• Ужгород• Черкаси• Кропивницький• Запоріжжя • Полтава• Херсон• Одеса • Миколаїв • Вінниця • Луцьк

Номер слайду 29

Користь фруктів і овочів:· високий вміст вітамінів.· величезна кількість корисних макро - і мікроелементів (Сa, P, Mg, Na, Cu)· багато антиоксидантів - біологічно активних речовин, що захищають клітинні мембрани від негативного впливу вільних радикалів. · Крім того, у складі фруктів і овочів містяться пектини, фітогормони, фітонутрієнти.

Номер слайду 30

Користь фруктів і овочів можна визначити за кольором Білий Синьо-чорнийрегулюють роботу Червоний Омолоджують,знижують артеріальний тиск і холестерин.  Жовто-помаранчевий. Здорова шкіра, волосся і нігті, знижують кров'яний тиск Зеленийвиводять токсини з організму, покращують роботу мозку, зміцнюють імунітет регулюють роботу травної системи, поліпшують зір

Номер слайду 31

Виробництво алкогольних напоїв – підприємства виготовляють горілчану продукцію із відходів виробництва (меляса) зерна, картоплі та ін .

Номер слайду 32

Основні центри: - винороб. Заводи - пивзаводи - слабоалкогольні напої

Номер слайду 33

Вплив алкоголю на організм людини:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Кровоносна система. Серце Мозок. Шлунок. Печінка. Нирки. Дякую, матусю, що не пила!

Номер слайду 34

Виробництво безалкогольних напоїв і мінеральних вод

Номер слайду 35

Основні центри:• Київ• Полтава• Черкаси• Харків• Дніпро• Херсон -мінер.води• Запоріжжя

Номер слайду 36

М’ясна промисловість - підприємства здійснюють переробку м’яса.

Номер слайду 37

Основні центри:• Вінниця• Полтава• Черкаси• Харків• Дніпро• Запоріжжя• Київ

Номер слайду 38

Біологічна цінність м'ясної продукції: білки (14 до 24%). всі незамінні амінокислоти,залізо, фосфор, вітамінів А, В1, В6, В12. м'ясо знижує рівень холестерину в крові знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Номер слайду 39

Рибна промисловість – підприємства виловлюють рибу, морепродукти та виробляють харчову медичну, кормову і технічну продукцію.

Номер слайду 40

Основні центри:• Одеса• Миколаїв• Херсон• Очаків

Номер слайду 41

джерело фосфору , а також вітаміну D; Морська риба – джерело йоду, фтору, селену, жирних кислот;Вживання риби сприяє профілактиці інфаркту міокарда; розвитку і зміцненню кісткових тканин; допомагає уникати депресивних станів ;зміцнює імунний захист організму і покращує обмін речовин;знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і діабету.  Біологічна цінність рибної продукції:

Номер слайду 42

Молочна промисловість – це промисловість, підприємства якої виробляють різноманітну молочну продукцію (сметана, кефір, масло, ряжанка, йогурт,сир твердий і м’який, сухе молоко та ін.).

Номер слайду 43

Основні центри:• Київ • Черкаси• Львів• Маріуполь• Харків• Дніпро• Кременчук• Херсон

Номер слайду 44

Основні проблеми харчової промисловості: Низька купівельна спроможність населення. Застаріле обладнання. Невідповідність переробки та сировинної бази (частина не переробляється)Неналежне фінансування. Неправильна технологія збереження продукціїНеконкурентноспроможність продукціїНевідповідність ціни і якості

Номер слайду 45

Основні заходи вирішення проблем:1. Гармонізація системи сертифікації та стандартизації за міжнародними вимогами. 2. Створення умов для формування сприятливого інвестиційного клімату. 3. Підвищення якості продукції . 4. Модернізація і реконструкція діючих підприємств. 5. Впровадження нових технологій.6. Популяризація вітчизняного виробника. Перспективи розвитку

Номер слайду 46

Закріплення:

Номер слайду 47

АБГВ

Номер слайду 48

АВБГ

Номер слайду 49

АВБГ

Номер слайду 50

АБГВ

Номер слайду 51

ВАГБ

Номер слайду 52

ВБГА

Номер слайду 53

Підсумок уроку 1. Розглянули особливості харчової промисловості України та свого регіону.2. В Україні широко представлені різні галузі харчової промисловості, які стрімко розвиваються. 3. Її підприємства у своєму розміщенні орієнтуються або на сировину, або на споживача.4. Харчова промисловість повністю забезпечує потреби країни у продуктах харчування , та забезпечує населення цінними для здоров'я , макро - , мікроелементами,вітамінами та іншими корисними речовинами.5. Деякі галузі харчової промисловості пройшли переоснащення виробництва і успішно конкурують на внутрішньому і світовому ринках із зарубіжними виробниками .

Номер слайду 54

Чи в світі їжа головна? Ми твердо можем відповісти: Харчовикам ми дякуєм за те,Що можем сміло все ми їсти!Готуйте нам і щось творіть - Щоб смачно нам на світі жить!

Номер слайду 55

«Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти» Сократ

Номер слайду 56

Домашнє завдання : Вивчити параграф 33 Накреслити схему міжгалузевих зв`язків харчової промисловості. Створити рекламу - презентацію одного з видів харчових продуктів.

Номер слайду 57

"Дерево рішень"

Номер слайду 58

"Яка їжа - такий і розум,який розум - такі й думки,які думки - така й поведінка,яка поведінка - така й доля"Шрі Сатья Саї Баба

Номер слайду 59

Дякуємо за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Малиборская Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шапран Катя
    прекрасна робота! Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Пухир Людмила Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. zakharchenko alla
    Щиро дякую за Вашу роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
13354
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку