Презентація Харчові добавки

Про матеріал
Презентація на тему Харчові добавки. Можна використовувати на уроках хімії, як додоткову інформацію, аби зацікавити учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація Харчові добавки (Е числа) Учениці 11 Б класу Середньої школи № 63 Кириченко Вікторії

Номер слайду 2

Харчові добавки

Номер слайду 3

Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів. Справжній розквіт використання почався xx ст. – харчової хімії.

Номер слайду 4

Харчових добавок на сьогоднішній день існує величезна кількість у виробництві продуктів харчування. Серед них виділяються безпечні, шкідливі і небезпечні. Харчова добавка на упаковці позначається буква Е з особливим номером. Важливо знати, що практично у всіх продуктах є це Е, тобто харчові добавки. І якщо на упаковці відсутній запис про харчову добавку, це ще не означає, що її немає.

Номер слайду 5

Три кілограми хімічних речовин. проковтує за рік середньостатистичним споживач самих різних, часом абсолютно звичних продуктів: кексів, мармеладу,тістечка. Барвники, емульгатори, ущільнювачі, загусники присутні тепер буквально у всьому. Саме за допомогою харчових добавок продукт, навіть низької якості, отримує більш приємний смак, гарний колір, запах і консистенцію.

Номер слайду 6

Класифікація харчових добавок Е100-Е182 – барвники Е200-Е299 – консерванти Е300-Е399 – антиоксиданти Е400-Е499 – стабілізатори Е500-Е599 – емульгатори Е600-Е699 – посилювачі смаку і аромату Е700-Е899 – запасні індекси Е900-Е999 – піногасники

Номер слайду 7

Добавки, які викликають особливе застереження щодо впливу на здоров’я, хвороби, які вони викликають. Е102, Е103 (малиновий) – викликає приступи астми; Е104-Е107, Е110, Е120 (жовтий, оранжевий) – викликає астму, гастрити, виразкову хворобу шлунка. Е121 (цитрусовий, червоний), Е122 – ракові хвороби

Номер слайду 8

Е123 – спричиняє пороки серця у плода (під час вагітності), утворенню каменів у нирках і печінці. Е124 (пунцовий) – канцерогенний, викликає астму. Е125, Е127 – викликає гіперфункцію щитовидної залози. Е210; Е211; Е212 - канцерогенний, викликає астму.

Номер слайду 9

Е 221; Е220– руйнують вітаміни В1 і вітамін Н в організмі людини, спонукають збудливість нервової системи, дратівливість, камені в нирках і печінці. Е250, Е251 - викликають хвороби серцево-судинної системи, гастрити, кам’яну хворобу печінки і нирок, підвищують збудливість у дітей, можуть призвести до харчового отруєння і смерті.

Номер слайду 10

Е282 – канцерогенний. Е239, Е240 – канцерогенний. Викликає рак молочних залоз, остеопороз. Е201 викликає онкохвороби. Е230 викликає кровотечі в органах і злоякісні зміни в органах. Канцерогенний. Е321 – викликає онкологічні хвороби, токсикоз.

Номер слайду 11

Е400-Е405 – стабілізатори, дуже небезпечні. Е450-Е451 (фосфати). Надмірне їх використання погіршує засвоєння Кальцію, що сприяє відкладенню фосфору і кальцію в нирках і печінці у вигляді каменів і сприяє розвитку остеопорозу. Консервант Е281 викликає мігрень.

Номер слайду 12

Добавки Е500-Е599 – емульгатори, можуть спровокувати захворювання травної системи. Небезпечні добавки Е510, Е513 та Е527, особливо негативно впливають на печінку та викликають розлади шлунка. Е967 – викликає нирково-, та жовчнокам’яну хворобу. Е636, Е637– небезпечний для організму людини.

Номер слайду 13

Фаст-фуди – висококалорійна їжа без корисних біологічно-активних речовин, вітамінів, мікроелементів, проте містять у великій кількості консерванти, які імітують натуральні апетитні запахи, що нейтралізуються печінкою. Така їжа викликає гастрити, виразку шлунку, слабкий імунітет, атеросклероз, варикоз вен, кили, запори, спайки, непрохідність кишківника, безсоння, ожиріння.

Номер слайду 14

Нещодавно випробування у Великобританії показало,що більше 80% того, що ми вживаємо в їжу, купується готовому або в консервованому вигляді. В наслідок чого ми спостерігаємо збільшення росту таких хвороб як рак, діабет, ожиріння, депресія, астма. Багато лікарів і фахівці в цій галузі вважають, що вживання малої кількості свіжих харчових продуктів, а також зростання штучно виготовлених добавок може бути однією з головних причин зростання всіх перерахованих вище захворювань.

Номер слайду 15

Потрібно уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Деякі добавки шкідливі у великих кількостях але, канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку та кольору - обман власного організму.

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Заложков Дмитро
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
19 серпня 2019
Переглядів
13488
Оцінка розробки
3.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку