Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів. Справжній розквіт використання почався xx ст. – харчової хімії.
Харчових добавок на сьогоднішній день існує величезна кількість у виробництві продуктів харчування. Серед них виділяються безпечні, шкідливі і небезпечні. Харчова добавка на упаковці позначається буква Е з особливим номером. Важливо знати, що практично у всіх продуктах є це Е, тобто харчові добавки. І якщо на упаковці відсутній запис про харчову добавку, це ще не означає, що її немає.
Три кілограми хімічних речовин. проковтує за рік середньостатистичним споживач самих різних, часом абсолютно звичних продуктів: кексів, мармеладу,тістечка. Барвники, емульгатори, ущільнювачі, загусники присутні тепер буквально у всьому. Саме за допомогою харчових добавок продукт, навіть низької якості, отримує більш приємний смак, гарний колір, запах і консистенцію.
Добавки, які викликають особливе застереження щодо впливу на здоров’я, хвороби, які вони викликають. Е102, Е103 (малиновий) – викликає приступи астми; Е104-Е107, Е110, Е120 (жовтий, оранжевий) – викликає астму, гастрити, виразкову хворобу шлунка. Е121 (цитрусовий, червоний), Е122 – ракові хвороби
Е 221; Е220– руйнують вітаміни В1 і вітамін Н в організмі людини, спонукають збудливість нервової системи, дратівливість, камені в нирках і печінці. Е250, Е251 - викликають хвороби серцево-судинної системи, гастрити, кам’яну хворобу печінки і нирок, підвищують збудливість у дітей, можуть призвести до харчового отруєння і смерті.
Добавки Е500-Е599 – емульгатори, можуть спровокувати захворювання травної системи. Небезпечні добавки Е510, Е513 та Е527, особливо негативно впливають на печінку та викликають розлади шлунка. Е967 – викликає нирково-, та жовчнокам’яну хворобу. Е636, Е637– небезпечний для організму людини.
Фаст-фуди – висококалорійна їжа без корисних біологічно-активних речовин, вітамінів, мікроелементів, проте містять у великій кількості консерванти, які імітують натуральні апетитні запахи, що нейтралізуються печінкою. Така їжа викликає гастрити, виразку шлунку, слабкий імунітет, атеросклероз, варикоз вен, кили, запори, спайки, непрохідність кишківника, безсоння, ожиріння.
Нещодавно випробування у Великобританії показало,що більше 80% того, що ми вживаємо в їжу, купується готовому або в консервованому вигляді. В наслідок чого ми спостерігаємо збільшення росту таких хвороб як рак, діабет, ожиріння, депресія, астма. Багато лікарів і фахівці в цій галузі вважають, що вживання малої кількості свіжих харчових продуктів, а також зростання штучно виготовлених добавок може бути однією з головних причин зростання всіх перерахованих вище захворювань.
Потрібно уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Деякі добавки шкідливі у великих кількостях але, канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку та кольору - обман власного організму.