Презентація "Харчові добавки"

Про матеріал
Дана презентація знайомить школярів з безпечними харчовими добавками, які в сучасному світі використовуються дуже широко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ

Номер слайду 2

УВАГА !!! КОКА-КОЛА !!!

Номер слайду 3

Харчові добавки – це природні сполуки та хімічні речовини, які ми не вживаємо у їжу самостійно, але в обмежених кількостях з різними продуктами вони потрапляють до нашого організму чи не щодня.

Номер слайду 4

Харчові добавки — природні або синтезовані речовини, що цілеспрямовано вводяться в продукти харчування з метою надання їм необхідних властивостей (наприклад, органолептичних, технологічних), продовжити термін їх придатності.

Номер слайду 5

Морська і кам’яна сіль , мед, оцет,прянощі, рослинні барвники, селітра, сірчистий газ ( ним обкурювали діжки), молочна кислота – харчові добавки, які використовували люди

Номер слайду 6

Е - число В 1953 році радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою «Е» (від слова Європа або від англійського «їстівний») («E» позначає приставку «Європа»)

Номер слайду 7

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань. У країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин.

Номер слайду 8

Харчові добавки використовують з метою:збереження поживних властивостей харчових продуктів;надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;збільшення терміну зберігання харчових продуктів;полегшення технології обробки продовольчої сировини;здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Номер слайду 9

Класифікація харчових добавок- барвники; - загусники; - отверджувачі; - регулятори вологи;- желюючі речовини; - стабілізатори; - розпушувачі; - наповнювачі;- консерванти; - посилювачі смаку; - піногасники; - модифіковані крохмалі;- антиоксиданти; - регулятори кислотності; - глазурі; - гази- витискачі - емульгатори; - речовини для змащення пекарських форм та листів; - поліпшувачі борошна; - солі- плавителі.

Номер слайду 10

Вимоги при використанні харчових добавок !додавати в мінімально необхідних для досягнення мети кількостях і не перевищувати встановлені законодавством ГДК;додавати лише за умови, якщо мета не може бути досягнута іншим способом;харчові добавки мусять бути нетоксичними і не збільшувати ризик захворюваності населення;харчові добавки повинні мати високий ступінь чистоти (встановлюється технічними умовами).

Номер слайду 11

Походження харчових добавок

Номер слайду 12

Нумерація харчових добавок

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Природне походження молочна кислота Е 281 – кисломолочні продукти, квашена капуста пектини Е 440 - полісахариди, містяться у фруктах, ягодах, коренеплодахвітамін С – продукти рослинного походження

Номер слайду 15

Шкідливі харчові добавки

Номер слайду 16

“ЧОРНИЙ” список   Канцерогенними визнані консерванти Е211-Е213, а Е221-Е224 і Е226 можуть викликати розлад кишківника. Людям із слабким шлунком не рекомендується вживати продукти, що містять добавки Е322 і Е338-Е341. Алергікам не рекомендується споживати продуктів харчування, в яких містяться Е 131,Е132, Е160,Е210, Е214 Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е313,Е951. В астматиків Е102, Е107, Е122-Е124, Е155, Е211-Е214, Е2117, Е221-Е227 можуть викликати напади. Людям, чутливим до аспірину, не рекомендується Е107, Е110, Е122-Е124, Е155, Е214, Е217. Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233. Розлад травлення можуть викликати Е338-Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466. Небажані для маленьких дітей харчові добавки Е249, Е262, Е310-Е312, Е320, Е514, Е623, Е626-Е635.

Номер слайду 17

  Е127 може стати причиною порушення функції щитоподібної залози. Е230-Е233 не рекомендуються людям зі шкірними захворюваннями. Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендуються Е171, Е173, Е220, Е302, Е320-Е322, Е510, Е518. Барвники. Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 при великих концентраціях можуть викликати утворення злоякісних пухлин. Е171-Е173 можуть призвести до захворювань печінки та нирок. Ці барвники використовуються в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Е210, Е211, Е213,-Е217, Е240 – консерванти. Не виключена їх наявність в консервованих грибах, компотах, соках, вареннях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин. Е221-Е226 – консерванти. Використовуються при будь-якому консервуванні. Їх часте вживання викликає захворювання шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 18

Е230-Е232, Е239 – консерванти. Містяться в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції. Е311-Е313 – антиоксиданти. Зустрічаються в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту. Е407, Е447, Е450 – стабілізатори та загусники для варення, джему, згущеного молока, шоколадного сиру. Можуть викликати захворювання печінки та нирок. А їх «близькі родичі» Е461-Е466 шкідливо впливають на шлунково-кишковий тракт.

Номер слайду 19

АСПАРТАМ Підсолоджувач У 180-200 разів солодший від цукру. Впливає на поведінку та настрій людей і тварин. Канцерогенна дія

Номер слайду 20

ОБЕРЕЖНО ! ЖУВАЛЬНІ ГУМКИ !

Номер слайду 21

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ !!!

Номер слайду 22

ПОДУМАЙТЕ: ЧИ КУПУВАТИ ?

Номер слайду 23

ГЛУТАМАТ НАТРІЮ

Номер слайду 24

ПОПРАЦЮЙМО З ! E110 – жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту. Е122 – азорубін, кармуазін. Може викликати алергію. E123 – амарант. Викликає вади розвитку у плода,накопичення вапна в нирках. Е127 – еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози. E129 – червоний чарівний. Канцероген. Е132 – індигокармін. Може викликати нудоту,  підвищення тиску, алергію. E200 – сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції. E210 – бензойна кислота. Потенційний канцероген. Може провокувати напади астми. Е211 – натрію бензоат. Потенційний канцероген. Е216-Е217 – солі бензойної кислоти. Канцерогенні. Е220 – сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту. Е221 – натрій сульфіт. Руйнує вітаміни В1 (тіамін) та Н (біотин). Може провокувати напади астми і ниркову недостатність. Е251 – натрій нітрат. В організмі перетворюється на канцероген. Е322 – лецитин. У добавках частіше використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої. Е450 – пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках. Е621 – натрій глутамат. "фастфудна" добавка, якою нерідко отруюються при переїданні. Е951 – аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим. 

Номер слайду 25

Номер слайду 26

2 ЧЕРВНЯ – День здорового харчування і відмови від надмірної їжі Людина протягом дня з'їдає 10-15г консервантів, за рік – близько 4 кг. А за життя…

Номер слайду 27

ПОРАДИ ПРАВИЛЬНОГО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд. Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників. Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання. Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску. Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні харчові добавки;Замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі. Щоб бути здоровим та вберегти себе та свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам:

Номер слайду 28

ПОРАДИ ПРАВИЛЬНОГО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ Обмежити вживання чіпсів,   супів з пакетика, хот-догів, бургерів. Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане м'ясо в банках. Обирайте заморожені овочі замість консервованих. Купуйте краще продукти для дітей, в них менше добавок. Купуйте дорожчі продукти харчування, вони містять менше Е. Готуйте самі, без жодних харчових добавок!

Номер слайду 29

Добавки !Натуральні. Синтетичні. Консервують, надають смаку, загущують. Додаються в страву при приготуванні їжі. Е – числа!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нечай Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
6399
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку