Харчові добавки використовують з метою:збереження поживних властивостей харчових продуктів;надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;збільшення терміну зберігання харчових продуктів;полегшення технології обробки продовольчої сировини;здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Класифікація харчових добавок- барвники; - загусники; - отверджувачі; - регулятори вологи;- желюючі речовини; - стабілізатори; - розпушувачі; - наповнювачі;- консерванти; - посилювачі смаку; - піногасники; - модифіковані крохмалі;- антиоксиданти; - регулятори кислотності; - глазурі; - гази- витискачі - емульгатори; - речовини для змащення пекарських форм та листів; - поліпшувачі борошна; - солі- плавителі.
Вимоги при використанні харчових добавок !додавати в мінімально необхідних для досягнення мети кількостях і не перевищувати встановлені законодавством ГДК;додавати лише за умови, якщо мета не може бути досягнута іншим способом;харчові добавки мусять бути нетоксичними і не збільшувати ризик захворюваності населення;харчові добавки повинні мати високий ступінь чистоти (встановлюється технічними умовами).
“ЧОРНИЙ” список Канцерогенними визнані консерванти Е211-Е213, а Е221-Е224 і Е226 можуть викликати розлад кишківника. Людям із слабким шлунком не рекомендується вживати продукти, що містять добавки Е322 і Е338-Е341. Алергікам не рекомендується споживати продуктів харчування, в яких містяться Е 131,Е132, Е160,Е210, Е214 Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е313,Е951. В астматиків Е102, Е107, Е122-Е124, Е155, Е211-Е214, Е2117, Е221-Е227 можуть викликати напади. Людям, чутливим до аспірину, не рекомендується Е107, Е110, Е122-Е124, Е155, Е214, Е217. Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233. Розлад травлення можуть викликати Е338-Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466. Небажані для маленьких дітей харчові добавки Е249, Е262, Е310-Е312, Е320, Е514, Е623, Е626-Е635.
Е127 може стати причиною порушення функції щитоподібної залози. Е230-Е233 не рекомендуються людям зі шкірними захворюваннями. Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендуються Е171, Е173, Е220, Е302, Е320-Е322, Е510, Е518. Барвники. Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 при великих концентраціях можуть викликати утворення злоякісних пухлин. Е171-Е173 можуть призвести до захворювань печінки та нирок. Ці барвники використовуються в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Е210, Е211, Е213,-Е217, Е240 – консерванти. Не виключена їх наявність в консервованих грибах, компотах, соках, вареннях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин. Е221-Е226 – консерванти. Використовуються при будь-якому консервуванні. Їх часте вживання викликає захворювання шлунково-кишкового тракту.
Е230-Е232, Е239 – консерванти. Містяться в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції. Е311-Е313 – антиоксиданти. Зустрічаються в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту. Е407, Е447, Е450 – стабілізатори та загусники для варення, джему, згущеного молока, шоколадного сиру. Можуть викликати захворювання печінки та нирок. А їх «близькі родичі» Е461-Е466 шкідливо впливають на шлунково-кишковий тракт.
ПОПРАЦЮЙМО З ! E110 – жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту. Е122 – азорубін, кармуазін. Може викликати алергію. E123 – амарант. Викликає вади розвитку у плода,накопичення вапна в нирках. Е127 – еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози. E129 – червоний чарівний. Канцероген. Е132 – індигокармін. Може викликати нудоту, підвищення тиску, алергію. E200 – сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції. E210 – бензойна кислота. Потенційний канцероген. Може провокувати напади астми. Е211 – натрію бензоат. Потенційний канцероген. Е216-Е217 – солі бензойної кислоти. Канцерогенні. Е220 – сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту. Е221 – натрій сульфіт. Руйнує вітаміни В1 (тіамін) та Н (біотин). Може провокувати напади астми і ниркову недостатність. Е251 – натрій нітрат. В організмі перетворюється на канцероген. Е322 – лецитин. У добавках частіше використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої. Е450 – пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках. Е621 – натрій глутамат. "фастфудна" добавка, якою нерідко отруюються при переїданні. Е951 – аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.
ПОРАДИ ПРАВИЛЬНОГО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд. Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників. Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання. Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску. Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні харчові добавки;Замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі. Щоб бути здоровим та вберегти себе та свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам:
ПОРАДИ ПРАВИЛЬНОГО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ Обмежити вживання чіпсів, супів з пакетика, хот-догів, бургерів. Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане м'ясо в банках. Обирайте заморожені овочі замість консервованих. Купуйте краще продукти для дітей, в них менше добавок. Купуйте дорожчі продукти харчування, вони містять менше Е. Готуйте самі, без жодних харчових добавок!