Презентація "Харчові добавки"

Про матеріал
Презентація "Харчові добавки" містить відомості про історію харчових добавок, причини їх використання людиною, види харчових добавок (Е-числа) і нешкідливі харчові добавки. Рекомендації як правильно харчуватися.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові добавки

Номер слайду 2

ПланІсторія харчових добавок. Харчові добавки визначення. Причини використання харчових добавок. Види харчових добавок (E-числа)Нешкідливі добавки. Харчові добавки і людина. Висновки та пропозиціїДжерела

Номер слайду 3

Історія Натуральні харчові добавки відомі та використовуються людьми з давніх часів. Виробництво синтетичних харчових добавок почалося тільки в XX столітті. За невеликий проміжок часу вони набули широкого поширення у всьому світі і на даний момент активно використовуються у всіх сферах харчової промисловості.

Номер слайду 4

Визначення. Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів

Номер слайду 5

Сучасні харчові добавки виконують два основних завдання: Збільшують термін зберігання продуктів харчування, що необхідно для їх транспортування у різні куточки земної кулі;Надають продуктам харчування необхідні та приємні властивості – гарний колір, привабливий смак та аромат, густу консистенцію

Номер слайду 6

Е - коди. Код. Назва. E100 - E182 Барвники. E200 - E299 Консерванти. E300 - E399 Регулятори кислотностіE400 - E499 Стабілізатори, згущувачи. E500 - E599 Емульгатори. E600 - E699 Ароматизатори й підсилювачи смаку Раніше назви хімічних речовин писали на етикетках повністю, але це займало багато місця, що у 1953 року у Європі вирішено було замінити назви хімічних харчових добавок однією літерою (Е) з цифровими кодами.

Номер слайду 7

Е 1** - барвники{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення1. Використовують для відновлення природного кольору, втраченого у процесі обробки та зберігання, для фарбуваннябезбарвних продуктів.3. Використовують для підвищення інтенсивності кольору.4. Застосовується припідробці продуктів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм Серед синтетичних фарбників практично немає безпечних. Більшість з них мають алергенну, мутагенну, канцерогенну дію (Е131 - 142, 153). Заборонені Е 102. 110, 120, 123, 124, 127, 155

Номер слайду 8

Е 2** - консерванти{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення. Використовують для збільшення терміну придатності, запобігання псуванню продуктів, що відбувається під дією мікроорганізмів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Сорбінова кислота пригнічує ферментні системи організму. Бензойна кислота – алерген. Сприяють розвитку онкологічних захворювань: Е210, 211-217, 219. Шкідливі для шкіри: Е230-232, 238. Викликають розладкишечника: Е221, 226. Впливають на тиск: Е250, 251. Небезпечні: Е201, 222-224, 233, 270

Номер слайду 9

Е 3** - регулятори кислотності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Значення1. Захищають жировмісні продукти від гіркання.2. Зупиняють самоокислення продуктів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Викликають висипи: Е311-313. Викликають розлад кишечника Е338-341. Підвищують холестерин Е320-322

Номер слайду 10

Е 4** -згущювачи{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення1. Дозволяють одержати продукти з потрібною консистенцією, покращують і зберігають їхню структуру.2. Використовується у виробництві морозива, желе, консервів та майонезу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Можуть спричинити порушення всмоктування мінеральних речовин, що є легкими проносними. Викликають розлад кишечника: Е-407, 450, 462, 465, 466

Номер слайду 11

Е 5** - емульгатори{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення. Відповідають за консистенцію харчового продукту, його в'язкість. Використовується у виробництві маргарину, кулінарного жиру, ковбасного фаршу, кондитерських та хлібобулочних виробах.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Використання фосфатів може призвести до порушення балансу між фосфором і кальцієм, поганого засвоєння кальцію, розвитку остеопорозу. Небезпечні: Е501-503, 510, 513, 527, 560

Номер слайду 12

Е 6** -підсилювачи смаку{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення1. Для посилення вираженого смаку та аромату.2. Надають відчуття жирності низькокалорійним йогуртам та морозиву.3. Пом'якшують різкий смак оцтової кислоти та гостроту в майонезі.4. Підсолоджувачі{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Глютамат натрію: викликає біль голови, нудоту, посилене серцебиття, сонливість, слабкість, може вплинути на зір. Глутамінова кислота: перетворюється на аміномасляну, яка є збудником ЦНС. Канцерогенні: Е626-63 О, 635. Небезпечні: Е620, 636,637

Номер слайду 13

Нешкідливі компоненти натурального походження: Е101 – вітамін В2 Е140 – хлорофіл. Е160 - каротиноїди. Е181 – таніни. Е 296 – яблучна кислота. Е270 – молочна кислота. Е300 – вітамін СЕ309 – вітамін ЕЕ330 – лимонна кислота

Номер слайду 14

Негативний вплив харчових добавок на організм людини. Багато синтетичних харчових добавок багато в чому сприяє виникненню низки різних захворювань. Наприклад, кількість хворих на рак неухильно зростає і невідомо, звідки людина хворіє на цю хворобу. Людський організм просто не може добре функціонувати, якщо він завантажений великою кількістю синтетичних харчових речовин.

Номер слайду 15

Висновок Намагайтеся вживати натуральні продукти, які містять синтетичних речовин, уникайте обману власного організму різними підсилювачами смаку, кольору, замінниками цукру.

Номер слайду 16

Джерелаhttps://gdz4you.comhttps://www.pharmencyclopedia.com.uahttps://harchi.infohttps://texty.org.uahttps://vgo-dovira.orghttps://sushka.com.uahttps://organic-eco.com.ua/https://tsn.ua

Номер слайду 17

Правильно харчуйтеся та будьте здорові!Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку