Історія Натуральні харчові добавки відомі та використовуються людьми з давніх часів. Виробництво синтетичних харчових добавок почалося тільки в XX столітті. За невеликий проміжок часу вони набули широкого поширення у всьому світі і на даний момент активно використовуються у всіх сферах харчової промисловості.
Визначення. Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів
Сучасні харчові добавки виконують два основних завдання: Збільшують термін зберігання продуктів харчування, що необхідно для їх транспортування у різні куточки земної кулі;Надають продуктам харчування необхідні та приємні властивості – гарний колір, привабливий смак та аромат, густу консистенцію
Е - коди. Код. Назва. E100 - E182 Барвники. E200 - E299 Консерванти. E300 - E399 Регулятори кислотностіE400 - E499 Стабілізатори, згущувачи. E500 - E599 Емульгатори. E600 - E699 Ароматизатори й підсилювачи смаку Раніше назви хімічних речовин писали на етикетках повністю, але це займало багато місця, що у 1953 року у Європі вирішено було замінити назви хімічних харчових добавок однією літерою (Е) з цифровими кодами.
Е 1** - барвники{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення1. Використовують для відновлення природного кольору, втраченого у процесі обробки та зберігання, для фарбуваннябезбарвних продуктів.3. Використовують для підвищення інтенсивності кольору.4. Застосовується припідробці продуктів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм Серед синтетичних фарбників практично немає безпечних. Більшість з них мають алергенну, мутагенну, канцерогенну дію (Е131 - 142, 153). Заборонені Е 102. 110, 120, 123, 124, 127, 155
Е 2** - консерванти{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення. Використовують для збільшення терміну придатності, запобігання псуванню продуктів, що відбувається під дією мікроорганізмів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Сорбінова кислота пригнічує ферментні системи організму. Бензойна кислота – алерген. Сприяють розвитку онкологічних захворювань: Е210, 211-217, 219. Шкідливі для шкіри: Е230-232, 238. Викликають розладкишечника: Е221, 226. Впливають на тиск: Е250, 251. Небезпечні: Е201, 222-224, 233, 270
Е 3** - регулятори кислотності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Значення1. Захищають жировмісні продукти від гіркання.2. Зупиняють самоокислення продуктів.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Викликають висипи: Е311-313. Викликають розлад кишечника Е338-341. Підвищують холестерин Е320-322
Е 4** -згущювачи{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення1. Дозволяють одержати продукти з потрібною консистенцією, покращують і зберігають їхню структуру.2. Використовується у виробництві морозива, желе, консервів та майонезу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Можуть спричинити порушення всмоктування мінеральних речовин, що є легкими проносними. Викликають розлад кишечника: Е-407, 450, 462, 465, 466
Е 5** - емульгатори{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення. Відповідають за консистенцію харчового продукту, його в'язкість. Використовується у виробництві маргарину, кулінарного жиру, ковбасного фаршу, кондитерських та хлібобулочних виробах.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Використання фосфатів може призвести до порушення балансу між фосфором і кальцієм, поганого засвоєння кальцію, розвитку остеопорозу. Небезпечні: Е501-503, 510, 513, 527, 560
Е 6** -підсилювачи смаку{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Значення1. Для посилення вираженого смаку та аромату.2. Надають відчуття жирності низькокалорійним йогуртам та морозиву.3. Пом'якшують різкий смак оцтової кислоти та гостроту в майонезі.4. Підсолоджувачі{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вплив на організм. Глютамат натрію: викликає біль голови, нудоту, посилене серцебиття, сонливість, слабкість, може вплинути на зір. Глутамінова кислота: перетворюється на аміномасляну, яка є збудником ЦНС. Канцерогенні: Е626-63 О, 635. Небезпечні: Е620, 636,637
Негативний вплив харчових добавок на організм людини. Багато синтетичних харчових добавок багато в чому сприяє виникненню низки різних захворювань. Наприклад, кількість хворих на рак неухильно зростає і невідомо, звідки людина хворіє на цю хворобу. Людський організм просто не може добре функціонувати, якщо він завантажений великою кількістю синтетичних харчових речовин.