Презентація " Харчові добавки . Е - числа. "

Про матеріал
Останнім часом в ЗМІ все більше обговорюються харчові добавки. Вони «дістають» нас із екранів телевізорів,із колонок новинних стрічок. Нас лякають раковими захворюваннями, безпліддям, недоумством. І у всіх цих бідах звинувачують, звичайно ж, харчові добавки! Давайте спробуємо розібратися, де закінчується правда і починається вигадка ? Що ж таке харчові добавки насправді та придатні вони до використання ?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глухівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 Харчові добавки. Е - числа. Презентацію підготувала. Учитель хімії О. В. Забара

Номер слайду 2

Останнім часом в ЗМІ все більше обговорюються харчові добавки. Вони «дістають» нас із екранів телевізорів,із колонок новинних стрічок. Нас лякають раковими захворюваннями, безпліддям, недоумством. І у всіх цих бідах звинувачують, звичайно ж, харчові добавки! Давайте спробуємо розібратися, де закінчується правда і починається вигадка ? Що ж таке харчові добавки насправді та придатні вони до використання ? Хімічний склад харчових продуктів. Поняття харчові добавки. Категорії харчових добавок; види їх маркування. Вплив харчових добавок на здоров’я людини

Номер слайду 3

Харчові добавки - природні або штучні речовини ( їх відомо декілька сотень ) , спеціально вводяться в харчові продукти . Простий і дешевий спосіб надати продукту привабливий вигляд і колір , посилити смак , а також продовжити термін його зберігання. Раніше назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю , але вони займали так багато місця , що в 1953 році в Європі вирішено було замінити повні назви хімічних харчових добавок однією буквою з цифровими кодами .  У країнах Європейського Союзу (ЄС) введена система індексів харчових добавок. Ці індекси починаються з літери "Е" (Європа) і мають три або чотиризначні номери, присвоєні кожній добавці. Наприклад, лимонна кислота має індекс "Е 330", а активоване вугілля - "Е 152".

Номер слайду 4

Харчові добавки використовувалися людиною з давних часів в основному з метою зберегти продукт від псування. Використовувалися різні добавки натурального походження (мед, сіль, вино, спирт, натуральні барвники). Найдавнішою харчовою добавкою є кухонна сіль Na. Cl ( хлорид натрію) 100 років тому харчовою добавкою був кокаїн. У прохолодні напої на цілком законних підставах додавали кокаїн, наприклад, у знамениту зараз на весь світ Coca-Colу. Перша частина назви не що інше, як кока, чагарник, з листя якого отримують кокаїн.

Номер слайду 5

Справжній розквіт використання добавок почався в ХХ столітті - столітті харчової хімії . Ковбаси стали ніжно-рожевими і різнокольоровими йогурти свіжофруктовими а кекси яскравими та пишно-нечерствіючими.

Номер слайду 6

Звідки беруться харчові добавки?  Природні харчові добавки отримують з рослинної сировини:  барвники - з плодів і овочів, а також деяких живих істот;Кислі речовини - з плодів, наприклад, з цитрусових; загусники - з морських водоростей;Природні добавки Вміст звичайного яблука ( природні харчові добавки) Антиокиснювачі (антиоксиданти) Стабілізатори та емульгатори. Барвники. Консерванти Підсилювачі смаку. ЗапасніПідсилювачі аромату

Номер слайду 7

Але з розвитком харчової хімії природні добавки не витримали конкуренції з синтетичними і в основному втратили колишнє практичне значення Основними представниками синтетичних барвників, що відображають монохроматичні випромінювання червоного, помаранчевого і жовтого кольорів, є Кармуазін, Понсо, Еритрозин, Тартразин. Е124 Е127 Е270

Номер слайду 8

Добавка Е122 (Азорубін, кармуазін) має синтетичне походження і високий рівень небезпеки (при систематичному вживанні значно шкодить здоров'ю). У харчовій промисловості використовується як барвник червоного кольору . За хімічним складом є продуктом кам’яновугільної смоли . Хімічна формула С20 H12 N2 Na2 O7 S2. При позначенні добавки Е122 на упаковках продуктів також можуть використовуватися наступні назви: Кармуазін, Азорубін,Червоний Р, кармазін . Застосовується : рулетах з варенням, желе та желейках йогуртах, червоних напоях, соках. Допустиме добове надходження (ФАО / ВООЗ) - 4 мг / кг маси тіла. Може викликати висип і алергії. За деякими науковими даними вражає кору наднирників. Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції. Споживчі організації Австралії включили його в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків. Дозволений в Україні та країнах Європи .

Номер слайду 9

Добавка Е 127 ( Понсо ) має синтетичне походження і найвищій ризик небезпечності для життя та здоров’я людини . Е-124 - потенційний канцероген, може викликати онкологічні захворювання. Провокує приступи астми. Здатний викликати алергічні реакції. Є однією з причин гіперактивності у дітей.

Номер слайду 10

Тартразин (тартразин, Е102) - жовтий барвник. Дана речовина належить до розряду синтетичних харчових добавок, тобто до групи речовин, які не зустрічаються в природі, а одержуються штучним шляхом. Хімічна формула C16 H9 N4 Na3 O9 S2. Розчинний у воді. Зберігають у хімічному посуді з темними стінками, так як на світлі може руйнуватися з утворенням інших речовин. E102 використовується в морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці і газованих напоях. За своєю природою є кам'яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів. Надзвичайно небезпечний для астматиків. Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору. У дітей - дратівливість, надмірну активність, порушення сну. Тартразин є сильним алергеном. Заборонений для застосування в багатьох країнах, у Євросоюзі. Тартразин посилює канцерогенні якості бензоату натрію (E211).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Король ароматизаторів Глютамат натрію Е 621 підсилює смакові якості , впливає на центри задоволення, здійснює негативну дію на головний мозок, порушує психіку дітей, погіршує стан хворих бронхіальною астмою, призводить до руйнування сітківки очей та катаракти. Викликає підвищення температури тіла, підвищує артеріальний тиск, гіперактиві -рует приплив крові в долі головного мозку, що здатне привести до інсульту, викликає носову кровотечу . Харчові добавки класифікують у такий спосіб : Е 100….. Е182 – барвники Е 200 і далі – консерванти Е 300 і далі – антиокиснювачі (антиоксиданти) Е 400 і далі – стабілізатори консистенції Е 450 і далі , Е 1000 – емульгатори Е 500 і далі – регулятори кислотності , розпушувачі Е 600 і далі – підсилювачі смаку й аромату Е 700 – Е 800 запасні індекси для іншої можливої інформації Е 900 і далі – глазурувальні агенти , піногасники , поліпшувачі хліба Харчові добавки: E171, E104, E129, E122, E124, E133, E110,E102, E322, E903.

Номер слайду 13

Категорії харчових добавок та види їх маркування{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7} Категорії харчових добавок Види їх маркування. Дуже небезпечніЕ123, Е510, Е513,527 НебезпечніЕ102, Е110, Е120, Е124, Е127, Е129, Е165, Е180, Е201, Е220, Е222, Е223, Е224, Е228, Е233, Е242, Е400, Е401, Е402, Е403, Е404, Е405, Е501, Е502, Е503, Е620, Е636, Е637 КанцерогенніЕ131, Е142, Е153, Е210, Е212, Е213, Е214, Е215, Е216, Е219, Е230, Е240, Е249, Е280, Е281, Е282, Е283, Е310, Е954 Порушення функцій шлунку. Е338, Е339, Е340, Е341, Е343, Е450, Е461, Е462, Е463, Е465, Е466 Захворювання шкіри. Е151, Е160, Е231, Е232, Е239, Е311, Е312, Е320, Е907, Е951, Е1105 Порушення функцій кишечника. Е154, Е626, Е627, Е628, Е629, Е630, Е631, Е632, Е633, Е634, Е635 Тиск. Е154, Е250, Е252 Небезпечні для дітей. Е270 Заборонені Е103, Е105, Е111, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е152, Е211, Е952 ПідозріліЕ104, Е122, Е141, Е171, Е173, Е241, Е477

Номер слайду 14

Висновок: Харчові добавки нині є поширеними у харчовій промисловості , адже мають ряд позитивних властивостей для зберігання, смакових якостей продукту та його зовнішнього вигляду взагалі. З ХХ століття вони стали невід’ємною частиною людського життя. Але, не дивлячись на це, харчові добавки викликають різні хвороби, загрожують здоров’ю та погіршують стан живих організмів. Харчові добавки - природні й синтетичні сполуки, які вводять у харчові продукти під час їхнього виробництва для надання заданих властивостей та збереження якості. Харчові добавки класифікують за технологічним призначенням. Е-число – ідентифікаційний номер харчової добавки . Якісні продукти виготовляють з мінімумом харчових добавок. Для збереження здоров’я слід приділяти неабияку увагу безпеці використання харчових добавок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сухіна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Панченко Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Синельнікова Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
8 лютого 2020
Переглядів
4810
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку