Презентація "Харчові розлади. Їх симптоми і профілактика"

Про матеріал

Презентація "Харчові розлади. Їх симптоми і профілактика" є додатковим матеріалом уроку. Містить класифікацію і опис найпоширеніших харчових розладів травної системи людини та заходи їх профілактики

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові розлади. Їх симптоми і профілактика Підготувала вчитель біології Л. М. Бірюк

Номер слайду 2

Харчові розлади – це порушення діяльності травної системи, що виникають під час вживання неякісної їжі, що містить отруйні речовини, шкідливі мікроорганізми або зараженої паразитичними червами

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Найпоширенішим харчовими розладами є такі: Харчові отруєння. Кишкові інфекціїГлистяні хвороби

Номер слайду 5

Харчові отруєння. Харчові отруєння (англ. food poisoning) — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Причини виникнення харчових отруєнь. Споживання несвіжих чи заражених продуктів (отруєних токсинами)Споживання отруйних рослин (дурман, блекота)Споживання отруйних грибів (бліда поганка, мухомор)Використання і вживання вони забрудненої токсинами чи засобами побутової хіміїВипадкове вживання отрутохімікатів (при роботі з ними)

Номер слайду 8

Кишкові інфекціїКишкові інфекції - захворювання спричинені токсичною дією мікроорганізмів, що потрапили до травного каналу

Номер слайду 9

Найпоширеніші кишкові інфекціїДизентерія. Холера. Сальмонельоз. Ботулізм

Номер слайду 10

Дизентерія Інфекційне захворювання, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, зокрема товстої кишки. Бактерії роду Шигелла є збудниками захворювання. У процесі руйнування цих мікробів в організм виділяються токсини, які значно сприяють розвитку хвороби

Номер слайду 11

Збудник дизентерії

Номер слайду 12

Причини зараження дизентерією. Головним носієм дизентерійної інфекції є заражена людина. З організму бактерії виділяються разом з калом. Бактерія Шигелла потрапляє в організм людини разом із зараженою водою або їжею. Минувши шлунок, вона потрапляє в товстий кишечник. Там бактерія активно розмножується і виділяє токсини в навколишнє середовище. Основним джерелом розвитку дизентерії є вживання в їжу немитих овочів, фруктів, водопровідної води, яка не пройшла необхідну обробку, страв поганої якості, куплених у відкритих вуличних кафе і кіосках, особливо в теплу пору року. Передача хвороби можлива побутовим шляхом при використанні одних і тих же побутових предметів, посуду з хворою людиною. Іноді можна інфікуватися в громадському транспорті. Купання в забруднених водоймах може також стати причиною виникнення цього небезпечного захворювання

Номер слайду 13

Симптоми дизентеріїРізке підвищення температури до 39 °CЗагальна слабкість організму, втрата апетиту. Озноб. Нападоподібний біль в нижній частині живота. Нудота, сильна блювота. Розлад стільця. Блідість шкіри. Зниження артеріального тиску. Ознаки зневоднення організму: сухість слизових та шкіри, постійна спрага, почастішання дихання, порушення серцевої функції, уповільнення пульсуІноді у калі можна помітити незначну домішку крові

Номер слайду 14

Лікування дизентеріїДизентерія - це інфекція, яка дуже заразна, тому хворий обов'язково проходить лікування в інфекційному відділенні лікарні. При виникненні симптомів захворювання слід викликати швидку допомогу. Лікування полягає в прийомі антибактеріальних, дезінтоксикаційних та інших ліків і дотриманні дієти: легка, нежирна їжа, пиття.

Номер слайду 15

Сальмонельóз. Сальмонельóз (лат. salmonellosis) — це інфекційне захворювання тварин, птахів і людей, яке спричинюють бактерії роду Salmonella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням травної системи, з розвитком  діареї, інтоксикації та  зневоднення організму, а іноді й сепсису  і гнійників у внутрішніх органах

Номер слайду 16

Збудник сальмонельозу

Номер слайду 17

Симптоми та ділянка ураження. Сальмонели оселяються в тонкому кишківнику та колонізують стінку кишок, виділяючи токсин. Дія токсину полягає у втраті води через кишечник, порушенні тонусу судин, пошкодженні нервової системи. Для сальмонельозу характерні різке підвищення температури, біль в області живота, діарея, нудота, іноді блювота. Симптоми хвороби з'являються через 6-72 години (найчастіше через 12-36 годин) після того, як бактерія з їжею потрапляє в організм. Хвороба триває від 2 до 7 днів.

Номер слайду 18

Найбільш імовірні джерела зараження. Бактерія Salmonella широко поширена серед домашніх та диких тварин, переважно серед тварин, які вживються в їжу, таких як домашня птиця, свині й велика рогата худоба; і серед домашніх тварин, включаючи кішок і собак, птахів і рептилій (черепахи). при контактах з інфікованими тваринами, включаючи домашніх. Причому в інфікованих тварин ознаки хвороби часто не виявляються.

Номер слайду 19

. Крім того, Salmonella може потрапляти в продукти харчування і проходити весь харчовий ланцюг – від корму для тварин, первинного виробництва продуктів до підприємств громадського харчування. Люди заражаються сальмонельозом, як правило, в результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження (в основному, яєць, м'яса, домашньої птиці і молока) харчові продукти, включаючи зелені овочі, забруднені гноєм від людини до людини фекально-оральним шляхом

Номер слайду 20

Заходи профілактикизабезпечити ретельну теплову обробку харчових продуктівуникати вживання сирого молока і продуктів, приготованих з сирого молокавживати лід, виготовлений тільки з безпечної водиретельно мити руки і часто використовувати мило, особливо після контактів з домашніми або сільськогосподарськими тваринами, а також після відвідування туалетуретельно мити фрукти і овочі, особливо при споживанні в сирому виглядівідокремлювати сирі продукти від готовихзберігати продукти при безпечній температурі

Номер слайду 21

Ботулізм. Ботулізм – важке токсикоінфекційне захворювання, яке вражає перш за все нервову систему. Ботулотоксин вражає нейрони спинного мозку, внаслідок чого порушується робота м'язів, розвивається прогресуюча гостра дихальна недостатність. Від людини до людини інфекція не передається. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається.

Номер слайду 22

Збудник ботулізму

Номер слайду 23

Збудник. Бактерія Clostridium botulinum, яка продукує найсильнішу органічну отруту на Землі – ботулотоксин. Особливо активно паличка ботулізму виробляє та накопичує токсин у позбавленому кисню середовищі (консервація, вакуумна упаковка)Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 днів. Потім хвороба розвивається швидко – у середньому від 18 годин до доби.Єдиним ефективним засобом лікування ботулізму є антитоксична протиботулінічна сироватка.

Номер слайду 24

Симптоми та ділянка ураження. Підступність її у тому, що захворювання спочатку маскується під рядове нездужання і рідко має симптоми сильного отруєння.Інфікована людина відчуває м'язову слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. У початковому періоді можуть спостерігатися слабко виражені нудота, блювота, іноді болі в животі. Біль характерними є запор, здуття і відчуття зупинення їжі, переїдання, скарга на "зупинення шлунка". У той же час температура при ботулізмі не підвищується або коливається в межах субфебрильних значень (нижче 38 градусів), тоді як при більшості інших кишкових інфекцій (крім ботулізму) – навпаки, температура досягає 38-39 градусів, блювота багаторазова, розлад шлунка сильний. Протягом перших двох діб захворювання з'являються порушення зору: пелена або сітка перед очима, тремтіння очних яблук, опущення повік, двоїння в очах. Голос стає слабким, гугнявим, ковтання та дихання утруднені. За тяжкого перебігу хвороби настає виражений розлад дихання. Розлад і зупинка дихання – найбільш поширені причини смерті при ботулізмі.

Номер слайду 25

Найбільш ймовірні джерела зараження. Зараження відбувається, як правило, через вживання в'яленої, копченої та солоної риби; рибних, м'ясних, грибних і овочевих консервів; ковбаси і м'ясних продуктів у вакуумній упаковці. Назва захворювання походить від латинського Botulos – ковбаса, оскільки найчастіше джерелом зараження стають консерви і продукти домашнього приготування (як правило, домашня, кров'яна, ліверна ковбаса в натуральній оболонці). Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Бактерії Clostridium botulinum можуть міститися також у грунті, тому слід уникати вживання, наприклад, неочищеної картоплі. Медикам відомий також рановий ботулізм – розвивається при забрудненні грунтом рани, у якій створюються умови, сприятливі для бактерій та утворення токсину.

Номер слайду 26

Заходи профілактикине вживати в їжу в'ялену, копчену або солону рибу, виготовлену кустарним чином; не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, рибу, зелень;для консервування використовувати тільки свіжі фрукти і овочі, неприпустимо консервувати лежані, зіпсовані плоди;необхідно ретельно мити овочі і плоди; якщо їхня поверхня забруднена землею, користуватися выд час миття щіткою;суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок та режиму теплової обробки продуктів у домашніх умовах;зберігати домашні консерви за низьких температур, обов'язково бракувати і знищувати бомбажні (роздуті) банки;не купувати на ринках (з рук) виготовлені в домашніх умовах консервовані гриби або овочі в банках;при можливості прокип'ятити, протушкувати або добре нагріти законсервовані пордукти безпосередньо перед їжею, оскільки ботулотоксин легко руйнується нагріванням та кип'ятінням (білок токсину починає денатурувати при 40-50 градусах);діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому їм не можна давати консервовані в домашніх умовах продукти без попередньої термічної обробки.

Номер слайду 27

Холера. Холера є діарейним захворюванням, що розвивається в результаті інфікування збудником Vibrio cholerae. На холеу можуть хворіти дорослі і діти. Відрізнити холеру від інших типів шлунково-кишкових захворювань за симптомами часто не представляється можливим без проведення бактеріологічних досліджень (виділення холерного вібріона)

Номер слайду 28

Збудник холери

Номер слайду 29

Симптоми При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання холерою: Нудота блювота рідкі випорожнення головний біль запаморочення необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря

Номер слайду 30

Шляхи передачіпід час пиття води або вживання в їжу продуктів, заражених збудникомсирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти і овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберіганняосновним джерелом зараження є вібріони, присутні в фекаліях інфікованої людини. збудник може також жити в навколишньому середовищі, а саме в річках з солонуватою водою і прибережних водах

Номер слайду 31

Заходи профілактики. Якщо продукт не можна закип'ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, корки тощо), то його не можна вживати в їжу. Пийте тільки кип'ячену або продезінфіковану відповідними засобами питну воду. Засоби для дезінфекції води, як правило, продаються в аптеках. Такі напої, як гарячий чай або кава, вино, пиво, газована вода або безалкогольні напої, а також фруктові соки в пляшках або пакетах, зазвичай безпечні для пиття. Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води. Вживайте в їжу гарячі продукти, які пройшли ретельну теплову обробку. Готові харчові продукти, залишені протягом декількох годин при кімнатній температурі, без додаткового розігрівання можуть стати джерелом інфекції. Не вживайте в їжу сирі морепродукти та інші продукти в сирому вигляді. Виняток становлять фрукти і овочі, які ви повинні власноруч очистити (від шкірки, корки тощо). Перш ніж пити непастеризоване молоко, прокип'ятіть його. Морозиво з неперевірених джерел часто буває зараженим і може привести до захворювання. У разі сумнівів, не їжте його. Уникайте харчування з лотків та не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі. При купанні у водоймах і басейнах не допускайте потрапляння води до роту. Дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни (ретельно мийте руки перед їжею і приготуванням їжі, після відвідування туалету); Здійснюйте заходи по боротьбі з мухами

Номер слайду 32

Глистяні хвороби (гельмінтози)Гельмі́нти — загальна назва паразитичних черв'яків, що паразитують в організмі тварин, людини (наприклад, у кишечнику абопорожнині тіла, чи в інших тканинах) і спричинюють гельмінтози

Номер слайду 33

Гельмінтози – хвороби брудних рук

Номер слайду 34

Гельмінти передаються наступними шляхами: Оральний (часто фекально-оральний) — яйця гельмінтів або проміжні стадії біогельмінтів потрапляють через заражену воду, харчові продукти, побутовим шляхом у травну систему людини, де відбувається їхня активація;Перкутанний — частіше за все личинки паразита самостійно просвердлюють неушкоджену шкіру і проникають всередину організму. Трансмісивний — личинки проникають в кровоток в результаті укусу живого переносника. В Україні є 4 види гельмінтів, яких (або їх частки) заражена людина може у себе побачити сама: гострик, аскарида, бичачий та свинячий ціп'яки. Але для виявлення гельмінтів у організмі людини потрібно застосувати певні діагностичні методи й способи.

Номер слайду 35

Профілактика і лікування гельмінтозівдотримання правил особистої гігієни (миття рук перед прийомами їжі, після відвідування місць загального користування та спілкування з домашніми тваринами).обов’язково обдавати кип’ятком овочі та фрукти, які вживаються у сирому вигляді піддавати необхідній термічній обробці рибу та м’ясоважливо турбуватись про повноцінне харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, особливо вітамінами С, Д та А.позитивне значення тут має і стимуляція загального імунітету. Основним методом боротьби з гельмінтами є специфічне лікування. А це прийом протигельмітних препаратів, які знищують паразитів на різних стадіях їхнього розвитку в організмі людини. Ці ліки використовують також для профілактики зараження глистами.

Номер слайду 36

. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трейтяк Олександр Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
1271
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку