Презентація "Харчові розлади та їх запобігання" до уроку з біології у 8 класі

Про матеріал
Презентація "Харчові розлади та їх запобігання" до уроку з біології у 8 класі містить слайди: психологічне налаштування, вправа-очікування, вправа "Встанови правильну послідовність органів травної системи", "Вибірковий загадковий диктант", епіграф уроку, прийом "Словникова робота", негативні фактори впливу на органи травлення, дидактична гра "Медичний консиліум", тести ЗНО, перша допомога, рефлексія, домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології у 8 класі

Номер слайду 2

« Вважай нещасливим той день і ту мить, коли ти не засвоїш нічого нового» Давньокитайська мудрість

Номер слайду 3

* Сьогодні від уроку я очікую….

Номер слайду 4

Вправа 1. Встанови правильну послідовність органів травної системи. 1) глотка, 2) пряма кишка, 3) стравохід, 4) ротова порожнина, 5) печінка, 6) шлунок, 7) дванадцятипала кишка, 8) тонкий кишечник,9)товстий кишечник, 10) підшлункова залоза.

Номер слайду 5

Вправа 1. Встанови правильну послідовність органів травної системи. 1) глотка, 2) пряма кишка, 3) стравохід, 4) ротова порожнина, 5) печінка, 6) шлунок, 7) дванадцятипала кишка, 8) тонкий кишечник,9)товстий кишечник, 10) підшлункова залоза. Відповідь: 4,1,3,6,5,10,7,8,9,2.

Номер слайду 6

Вибірковий загадковий диктант 1 –Г ; 2-А ; 3-С ; 4-К; 5-Л;6-А; 7-Р; 8-Т; 9-И; 10-Д; 11-П; 12-А. Відповідь?

Номер слайду 7

Вибірковий загадковий диктант 1 –Г- ; 2-А +; 3-С+ ; 4-К+; 5-Л-;6-А+; 7-Р+; 8-Т-; 9-И+; 10-Д+; 11-П-; 12-А+. Відповідь? А С К А Р И Д А

Номер слайду 8

Епіграф уроку: «Здоров’я більше залежить від наших звичок та харчування, ніж від лікарського мистецтва (Вільям Шекспір)

Номер слайду 9

Харчові розлади- хвороби,що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Словникова робота

Номер слайду 10

Негативні фактори впливу на органи травлення: - недотримання режиму харчування, -переїдання; - зловживання їжею, багатою на хімічні домішки та транс-жири; - недотримання гігієнічних вимог зберігання та вживання їжі; - вживання алкоголю та тютюнокуріння.

Номер слайду 11

Дидактична гра «Медичний консиліум» Ситуація 1. Швидка допомога була викликана хворому додому. Хворий скаржився на біль під грудьми у череві, нудотою, блюванням, проносом; головний біль, підви­щення температури, озноб. Спо­стерігалися явища збудження сер­цево-судинної та нервової систем. З’ясувалося, що хворий тільки-но повернувся з «тихого полювання» і ласував власноруч приготованою юшкою з опеньками. Чи могли гриби стати причиною хвороби? Як що так, то якої?

Номер слайду 12

Дидактична гра «Медичний консиліум» Ситуація 2. До лікарні потрапила родина з гострим отруєнням. У всіх спостерігалося важке дихання, задуха, спазм дихальних шляхів. Люди скаржилися на погіршення зору та сухість у горлі. Зіниці у людей були розширені, спостерігалися явища пригнічення серцево-судинної та нервової систем. З’ясувалося, що в їжу вони вживали м’ясні консерви домашнього приготування. Чи могли консерви стати причиною хвороби? Якщо так, то якої?

Номер слайду 13

Інтерактивна гра   «Магічний квадрат» Е К М Д И Ю И У Ї Р П Е Р Е Ж Й

Номер слайду 14

Тести ЗНО 1.На які органічні речовини діють ферменти слини? А білки Б нуклеїнові кислоти В вуглеводи Г вітаміни. 2.Людина може захворіти на холеру, якщо збудник цієї хвороби потрапить до організму А разом з їжею та водою через травний канал. Б через дихальні шляхи з повітрям. В через пошкодження шкіри. Г під час статевих контактів.  

Номер слайду 15

Тести ЗНО 3.Чому зараження гостриком частіше трапляється у дітей, ніж у дорослих? А у дітей немає навичок гігієнічної поведінки Б у дорослих сильніший імунітет до гостриків В гострики передаються з молоком, а діти його частіше вживають Г у дітей гострики не викликають симптомів, тому їх важче діагностувати. 4.Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в   А ротовій порожнині. Б товстому кишечнику. В шлунку. Г дванадцятипалій кишці.  

Номер слайду 16

Це повинен знати кожен!!! Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин. Викликавши «швидку допомогу», необхідно: •     промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів.

Номер слайду 17

* Сьогодні на уроці я …. Дізнався, зрозумів….

Номер слайду 18

Домашнє завдання Опрацювати § 10. Підготуватися до контрольної роботи з теми «Харчування і травлення». * Виготовити буклет щодо профілактики харчових отруєнь.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Висоцька Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Chelysheva Marina
Додано
28 січня 2020
Переглядів
3909
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку