Презентація Хемінгуей " Старий і море"

Про матеріал
Презентація буде корисною при вивченні твору Е. Хемінгуея " Старий і море" в 11 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символіка образів (риба, море, рибалка, хлопчик ). Образ Сантьяго. Ознаки притчі у повісті.

Номер слайду 2

Пригадайте!Розкажіть про дитячі роки Ернеста Гемінґвея.. Як вони вплинули на формування його особистості? Якою людиною ви уявляєте письменника? Як уплинула на життя Гемінґвея участь у Першій світовій війні?Назвіть літературні премії, які здобув письменник.

Номер слайду 3

«Старий і море» — одна з найвідоміших книг Ернеста Гемінґвея, яка ось уже понад півстоліття вражає мільйони читачів. Епізод із життя простого кубинського рибалки став світовим шедевром, притчею про натхнення, силу і незламність людського духу та життєву боротьбу. І щоразу він резонує в душі новими сенсами, смислами та символами.

Номер слайду 4

Образ Сантьяго. То був старий рибалка, що промишляв на Гольфстримі сам-один у своєму човні. Ось уже вісімдесят чотири дні він виходив у море й не піймав жодної рибини. Старий був кощавий, виснажений, потилицю його поорали глибокі зморшки, на обличчі темніли коричневі плями нешкідливого нашкірного раку, що з'являються від сонячного проміння, відбитого тропічним морем. 

Номер слайду 5

Геть усе в ньому було старе, крім очей, а вони мали колір моря і блищали весело й непереможно. Та старий завжди думав про море як про жінку, про живу істоту, що може й подарувати велику ласку, і позбавити її, а коли й чинить щось лихе чи нерозважне, то лише тому, що така вже її вдача. 

Номер слайду 6

Уроки від Сантьяго. Воно-то й добре мати талан. Та ще краще бути вправним. Тоді щастя не заскочить тебе зненацька. Але людина створена не для поразки,— промовив старий уголос.— Людину можна знищити, а здолати не можна. А тепер не час думати про те, чого в тебе нема. Подумай краще, що можна вдіяти з тим, що є. Безглуздо втрачати надію,— думав він.— Безглуздо й, мабуть, гріх… 

Номер слайду 7

Це один з найбільш «філософічних» героїв Гемінґвея. «Герой Сантьяго мені подобається більше за інших персонажів», - так говорив Хемінгуей. Сантьяго говорить про себе: «Я – незвичайний старий».- В чому унікальність цього героя?- Чому, на вашу думку, Гемінґвей робить головним героєм стару людину?-Звідки старий Сантьяго черпає силу, мужність і стійкість?

Номер слайду 8

Згадаймо про «теорію айсберга» Гемінґвея. У творі відображено певні події. Основний філософський зміст твору прихований, «під водою».

Номер слайду 9

Що знаходиться на “поверхні “…?А що під “водою…”?

Номер слайду 10

Образи символи:море – вічність життя, непереборна сила природирибина – утілення мрії, досягнення мети

Номер слайду 11

Про “старого” поговорили, поговорімо про море…1)За якими законами живе море?2) Перелічіть головні ознаки цієї стихії.3) Що уособлює море?4)Як старий ставиться до моря?

Номер слайду 12

старий – людський досвід, мужність, нездоланна сила воліхлопець – подолання трагічної самотності, надія на майбутнє, зміна поколінь

Номер слайду 13

акули – життєві перешкоди, труднощі, жорстокий світлеви – молодість, юність, любов до життя, віра в перемогу

Номер слайду 14

Підведення підсумків уроку. Що означає бути Людиною за повістю Ернеста Гемінґвея «Старий і море»? Бути Людиною – це ...

pptx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
10 березня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку