Презентація "Хетська держава. Навала​ «народів моря». Завершення​ бронзового віку​"

Про матеріал
Презентація створена до підручника "Історія України. Всесвітня історія", 6 клас, Олександр Гісем, Ольга Гісем (Видавництво РАНОК)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хетська держава. Навала«народів моря». Завершеннябронзового віку. Підготувала​вчитель історії та географії​Хотинська О. М.​

Номер слайду 2

Наприкінці ІІІ тис. до н. е. землі сучасної Туреччини завоювали племена скотарів. Тут вони й осіли (здебільшого в центральному регіоні під назвою Анатолія).1. Хетська держава. Хетської держави (позначено червоним кольором) та володіння Єгипту (позначено зеленим кольором).

Номер слайду 3

 Єгипет і Хетська держава сперечалися за право контролювати землі на східному узбережжі Середземного моря. Приблизно в 1258 р. до н.е. між єгиптянами та хетами відбулася битва поблизу міста Кадеш, яку називають останньою битвою бронзового віку. Вона не визначила переможця та завершилася підписанням першого у світі мирного договору. Він був укладений між фараоном Рамзесом II і хетським правителем Хаттусілі III. Примірник мирного договору між Рамзесом II і Хаттусілі III. Стамбульський археологічний музей (Туреччина)

Номер слайду 4

Люди, що нам відомі під назвою хети, заснували там  власну Хетську державу. Хаттуса — столиця Хетської держави. Сучасна реконструкція. Художник Баладж Балог.

Номер слайду 5

Хети сповідували політеїзм. Верховними божествами в них були бог грози й війни Хатті та його дружина богиня сонця Арінна.

Номер слайду 6

Хети займалися землеробством та  скотарством. Вони купували олово в ассирійців для виплавки бронзи. Також хети володіли секретом обробки заліза, але використовували залізні вироби тільки як предмети для проведення обрядів. Хетська срібна посудина для пиття у формі кулака. XІV ст. до н. е. Музей витончених мистецтв у Бостоні (США)Хетська фігурка сфінкса. XVIII ст. до н. е. Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку (США).

Номер слайду 7

Для записів хети користувалися клинописом. Вони складали численні словники, завдякияким сучасним вченим вдалося розшифрувати хетські записи.

Номер слайду 8

Хетська держава перебувала на вершині могутності. Проте внутрішні суперечки, пов’язані з боротьбою за владу, поступово ослабили її. Навала «народів моря» в ХІІІ ст. до н. е. зруйнувала Хетську державу, а згодом ці землі захопила Ассирія.

Номер слайду 9

Хети були войовничим народом. Основною ударною силою їхнього війська були колісниці. Хети спочатку підкорили всі землі сучасної Туреччини, а потім почали воювати з державами Месопотамії та Давнім Єгиптом.

Номер слайду 10

2. Навала «народів моря». Кризабронзового віку та початок залізного віку. Криза бронзового віку та початок залізного віку У XIIІ ст. до н. е. для багатьох цивілізацій і держав Середземномор’я та Близького Сходу настав стрімкий і несподіваний занепад. У цей період мало не загинув Давній Єгипет, були зруйновані або занепали колись могутні Хетська держава, Месопотамія, Мінойська та Мікенська цивілізації. Вони не змогли витримати навали «народів моря». 

Номер слайду 11

Унаслідок війн було майже знищено прошарок освічених людей, які зберігали знання та могли управляти державою. Більше не було потреби в ремісниках, які виготовляли коштовні товари, збезлюділи торговельні шляхи. Нові спільноти, які поставали на місці зруйнованих, були набагато менш розвиненими за їхніх попередників.  Наприклад,на землях сучасної Греції було забуто писемність, а сам період, що розпочався у ХІІ ст. до н. е., отримав назву «темні віки». У таких умовах у ХІІ ст. до н. е. настав залізний вік. Копія розписів Медінет-Абу — храму фараона Рамзеса ІІІ (правив у 1186—1155 рр. до н. е.), який зумів зупинити навалу «народів моря».

Номер слайду 12

Презентація створена до підручника "Історія України. Всесвітня історія", 6 клас, Олександр Гісем, Ольга Гісем (Видавництво РАНОК)

Номер слайду 13

Запитання:1. Коли й де хети заснували власну державу?2. Який період настав після завершення бронзового віку? Поясніть, чому новий період отримав таку назву.3. Чи залежать заняття населення від природних умов? Наведіть приклади.4. Визначте  причини та наслідки кризи бронзового віку.5. Поясніть, хто такі «народи моря». Вирізблені зображення представника «народів моря» із храму Медінет-Абу в Луксорі (Єгипет).

pptx
Додано
29 січня
Переглядів
216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку