Презентація " Хімічна та фізична природа вогню". Практична робота: Вивчення складу вогню свічки

Про матеріал
Навколишній світ 5 клас. Тема : Вогонь. Презентація " Хімічна та фізична природа вогню". Практична робота: Вивчення складу вогню свічки. Презентація підготовленна за програмою "Росток".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколишній світ 5 клас

Номер слайду 2

Дата:30.04. Тема: Хімічна та фізична природа вогню. Практична робота: вивчення складу вогню свічки

Номер слайду 3

Вогонь - швидке горіння, що супроводжується значним виділенням тепла та світла, а також появою полум’я і диму.

Номер слайду 4

Відповідь: не можна, бо це свічення є особливим видом хімічної реакції, і не супроводжується виділенням значної кількості тепла, не виділяється дим і полум’я. №1. Чи може називатися горінням свічення певних видів пеньків при гнитті, якщо дана реакція супроводжується виділенням тепла?

Номер слайду 5

Відповідь: Цей дим є дрібними кристаликами солі амоній хлориду, які розносяться повітрям,створюючи ілюзію диму. Дана реакція не належить до реакцій горіння №2. Чи можна назвати горінням реакцію, що проходить з виділенням диму, але не супроводжується виділенням тепла і світла?

Номер слайду 6

Відповідь:якщо нагріти тіло у вакуумі до температури горіння, то із-за відсутності кисню, вогонь не виникне. Тіло лише розжариться. Таким способом з деревини видобувають вугілля і смолу. №3. Чи може проходити реакція горіння у вакуумі?

Номер слайду 7

Відеодослід ( на визначення забарвлення полум’я при внесенні у нього ніхромових дротин із розчинами певних солей). №4. Яке забарвлення полум’я при горінні і чи може воно змінюватися?

Номер слайду 8

Висновок: Колір полум’я перш за все залежить від температури. При невисоких температурах воно жовте, а при вдуванні кисню воно змінює свій колір на голубий. Змінити забарвлення полум’я можна внесенням у нього певних солей на ніхромових дротинах: Літій хлорид – карміново-червоне Калій хлорид – фіолетове Натрій хлорид- жовте Купрум(II) хлорид – зелене Барій хлорид – жовто-зелене Такі кольорові реакції ми спостерігаємо, коли злітають у небо святкові салюти.  

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Видовище вогню, який горить, настільки гарне, що на нього неможливо надивитися. Видатний англійський фізик Майкл Фарадей вивчав вогонь за допомогою свічки. Він вважав вивчення вогню дуже важливим для пізнання світу й писав про це так: «Розглядання явищ, котрі відбуваються під час горіння свічки, становить широкий шлях, яким можна підійти до вивчення природознавства.»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дата:30.04. Практична робота Тема: Вивчення складу вогню свічки

Номер слайду 14

Подивіться уважно на полум’я , яка форма полум’я у свічки? Опишіть її словами.(с.13-14)

Номер слайду 15

Переглянемо відеодослід https://www.youtube.com/watch?v=08YtCchggn8 ДЗ: Виконаємо ще один дослід. (с.14 - посібник)

Номер слайду 16

Відповідь: Ні, бо кожна речовина має свою температуру займання. №5. Чи можна запалити всі речовини від одного сірника?

Номер слайду 17

Відповідь:Якщо в нагріту воду спрямувати струмінь фтору,то вода займеться й горітиме блідо-фіолетовим полум’ям. 2F2 + 2H2O =4HF + O2 №6. Чи буде горіти вода?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Відповідь: виявляється, що деякі речовини (напр.,амоній йодид) можуть реагувати на високий звук скрипки і за кілька секунд вибухають. А на низький звук не реагують. №7. Як впливає звук на реакцію горіння?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Японський художник і музикант Yuri Suzuki створив вогняний агрегат, який візуалізує музику за допомогою стовпів вогню (на мультимедійній дошці демонструю відеозапис такої музики або переглянути відео за посиланням http://cikavo.com/article/18596.html)

Номер слайду 23

Домашнє завдання Виконати дослід. (с.14 - посібник) Перечитати посібник с. 12-15. Спробуй придумати казку про вогонь, у якій ти висловиш своє ставлення до цього явища природи.

Номер слайду 24

Презентацію підготувала Коструб Ірина Олександрівна вчитель хімії, біології, навколишнього світу Новоград-Волинської ЗОШ I-III ст. №5

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шостак Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зимня Ганна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 травня 2021
Переглядів
2744
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку