Презентація "Вогонь – один із стихійних наслідків природи Землі. Значення вогню для життя людини на Землі. Культ вогню в різних культурах та епохах"

Про матеріал
Навколишній світ 5 клас. Тема: Вогонь. Презентація "Вогонь – один із стихійних наслідків природи Землі. Значення вогню для життя людини на Землі. Культ вогню в різних культурах та епохах". Презентація підготовленна за програмою "Росток".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколишній світ 5 клас

Номер слайду 2

Дата:29.04. Тема: Вогонь – один із стихійних наслідків природи Землі. Значення вогню для життя людини на Землі. Культ вогню в різних культурах та епохах

Номер слайду 3

( Народження, ріст, досягнення найвищого розквіту і сили,поступове згасання і нарешті смерть.) В народі є думка, що людина безкінечно може любуватися тим, як тече вода або горить вогонь. З чим це пов’язано? Напевно, ця цікавість пов’язана з тим, що життя людини і вогню дуже схожі. Давайте подивимося, що є у нас спільного.

Номер слайду 4

Вогонь – давній друг людини За відомою легендою, вогонь людям подарував Прометей, викравши його з Олімпу.

Номер слайду 5

Пригадайте давньогрецьку легенду про вогонь Згідно якої людям вогонь подарував титан Прометей. Він пожалів людей, викрав вогонь з горна бога вогню Гефеста, приніс його людям і навчив, як ним користуватися. Усім цим він прогнівив володаря світу. Зевс наказав страшно покарати його. Прометея прикували ланцюгами до вершини скелі й кожного ранку величезний орел прилітав клювати його тіло. Але всі ці муки не зломили гордий дух героя. Скажіть, чому вчить нас ця легенда?

Номер слайду 6

- Про яких людей кажуть, що в них у душі горить вогонь? Чи можна сказати, що в душі Прометея теж палав вогонь? - Чи знайшли в літературі інші легенди про вогонь, розкажіть їх у класі.

Номер слайду 7

Півтора мільйона років тому людина приборкала вогонь. Це була, мабуть, найбільш видатна подія в історії людства: вогонь давав світло і тепло, відганяв диких звірів і робив м'ясо смачнішим. Він був великим чарівником: вів від дикості до цивілізації, від природи до культури.

Номер слайду 8

Значення вогню для стародавньої людини і способи добування вогню Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=mTcf4YQM1rg

Номер слайду 9

Значення вогню для стародавньої людини і способи добування вогню Спочатку, мабуть, людина отримала вогонь в своє розпорядження внаслідок лісових пожеж, викликаних блискавками. Отриманий вогонь потрібно було весь час підживлювати і оберігати. Первісні люди використовували його спочатку для освітлення, зігрівання, приготування їжі, захисту від диких тварин,подачі умовних сингалів. Існують свідчення про використання вогню для приготування їжі ще 1,9 млн. років тому, хоча контрольоване використання вогню розпочалось, мабуть, не швидше 400 тис. років тому.

Номер слайду 10

Довгий час люди боялися вогню, вони бачили, які руйнування несли за собою лісові пожежі, коли люди і звірі в паніці тікали, щоб врятуватися, адже вони нічого не могли вдіяти з цією руйнівною силою. Вони нічого не могли зробити.

Номер слайду 11

Згодом людина навчилася добувати вогонь за допомогою тертя. Добування вогню тертям потребувало значного вміння і людина поступово вдосконалювала цей процес,підбираючи матеріали та покращуючи технологію. Так був винайдений трут, який робили з грибних наростів на дубі або ясені. Обертання палички для добування вогню в долонях замінили спеціальними лукоподібними механізмами .

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Погляньте на малюнок. Спробуйте описати цей спосіб добування вогню. Яких умов потрібно було при цьому додержуватися? Перегляд відео (Добування вогню)

Номер слайду 14

На заміну добуванню вогню тертям прийшло використання кременя та кресала. Кремінь ударяли об пірит і при цьому утворювалися іскри – розжарені частинки матеріалу,здатні запалити трут. Кресало залишалося основним методом добування вогню до винайдення сірників у 1805 році. В 1823 р була винайдена запальничка .

Номер слайду 15

Прокоментуйте дані приказки, виходячи із вашого досвіду і знань, які ви сьогодні одержали про властивості вогню. (висловіть свою згоду або заперечення) Вогонь вогнем не загасиш. Вогонь з водою в одній хаті не живуть Вогонь кочерги не боїться Золото випробовується вогнем Не доливай оливи до вогню Не дуй на вогонь, коли хочеш, щоб загас Біля сухого дерева й сире горить Вогонь - біда і вода – біда, а без вогню і без води ще більше біди.

Номер слайду 16

Вогонь – друг допомагає людям: Зігрітися

Номер слайду 17

Приготувати смачну їжу

Номер слайду 18

Освітити приміщення

Номер слайду 19

Домашнє завдання 1. Прочитати оповідання та казку «Звідки взявся вогонь, коли люди не знали вогню?» «Чому загоряються сірники?» (с.10-12) Що нового про вогонь вони відкрили тобі? 2. Яким тобі уявляється живий образ вогню? Намалюй його.

Номер слайду 20

Презентацію підготувала Коструб Ірина Олександрівна вчитель хімії, біології, навколишнього світу Новоград-Волинської ЗОШ I-III ст. №5

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зимня Ганна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 травня 2021
Переглядів
5318
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку