Презентація "Хімічний зв’язок і будова речовини"

Про матеріал
Презентація "Хімічний зв’язок і будова речовини" складена для супроводу дистанційного уроку з Хімії 9 клас за підручником Ярошенко О.Г.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний зв’язок і будова речовини

Номер слайду 2

Сьогодні ми:актуалізуємо знання про будову речовин, види хімічного зв’язкута його утворення;охарактеризуємо йонний і ковалентний хімічні зв’язки;удосконалимо вміння зі складання електронних формул атомів;обґрунтуємо залежність властивостей речовин від їхньої будови.

Номер слайду 3

Будова речовиниатомна (метали, алмаз, кварц)молекулярна (кисень, вода, йод, цукор)йонна (кальцій карбонат, кухонна сіль) Хімічний зв’язок — це взаємодія між частинками (атомами, йонами, молекулами), що забезпечує існування речовин. В утворенні хімічного зв’язку беруть участь електрони, які дістали назву валентних.

Номер слайду 4

Працюємо разом1. Актуалізуйте знання про:а) будову електронних оболонок атомів хімічних елементів;б) правила складання електронних і графічних електронних формул атомів хімічних елементів.2. Складіть електронні та графічні електронні формули атомів Натрію, Нітрогену, Оксигену, Фосфору. https://youtu.be/Gp6_39 Zj6lg

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Йонний зв’язок — це зв’язок, який виникає внаслідок притягання різнойменно заряджених йонів: катіонів й аніонів. позитивно заряджені йони (катіони) утворюються з атомів металічних елементів унаслідок втрати ними валентних електронів. Наприклад, Na+, Ca2+. негативно заряджені йони (аніони), утворюються внаслідок приєднання електронів атомами (групами атомів) неметалічних елементів, наприклад, Сl–, S2–.

Номер слайду 7

Електронегативність — це здатність атома притягувати спільні електронні пари. Що більша відстань між елементами в ряді електронегативності, то більшим буде зміщення спільної електронної пари до більш електронегативного елемента.

Номер слайду 8

Хімічний зв’язок, утворений спільними електронними парами, називають ковалентним. Неполярний - існує між атомами неметалічних елементів з незначною різницею значень електронегативності (зміщення електронної пари не відбувається). Полярний — між атомами неметалічних елементів з різними значеннями електронегативності(спільна електронна паразміщуватиметься до більш електронегативного атома).

Номер слайду 9

Хімічний зв’язок між структурними частинками речовини зумовлює її будову, а від будови речовини залежать її властивості. Речовини з йонним типом хімічного зв’язку - мають йонні кристалічні ґратки. Вони тверді, кристалічні, тугоплавкі. Багато йонних сполук добре розчиняються у воді. Речовини з ковалентним типом хімічного зв’язку складаються з молекул(деякі з атомів). за звичайних умов можутьперебувати як у газоподібному (водень, азот, амоніак, метан), рідкому (вода, кислоти), так й у твердому агрегатних станах (фосфор(V) оксид, глюкоза). властиві молекулярні (якщо речовини складаються з молекул) або ж атомні (якщо речовини складаються з атомів) кристалічні ґратки. Молекулярні ґратки речовин з ковалентним хімічним зв’язком легко руйнуються при нагріванні, тому речовини молекулярної будови мають низькі температури плавлення та кипіння, легко переходять із твердого стану в рідкий та газоподібний. Речовини з ковалентним хімічним зв’язком, що мають атомні кристалічні ґратки (алмаз, силіцій(ІV) оксид), — тверді й тугоплавкі. Алмаз має найвищу твердість із відомих у природі речовин.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Прочитати § 2 та вміти відповідати на питання. Письмово: Застосовуємо № 8-12 на с. 11. ; № 13-14 (усно).

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Додано
8 вересня 2023
Переглядів
2861
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку