Ще один шлях, що веде до цілей зеленої хімії - широке використання біомаси замість нафти, з якої хімічні підприємства створюють конструкційні матеріали, хімікати, ліки, парфумерію і багато іншого. Також швидко зростає виробництво ефірів жирних кислот (біодизель) і, останнім часом, целюлозного етанолу (біопаливо). .
Принципи PRODUCTIVELY (індикатори «зеленості» хімічних процесів) P - prevent wastes (попередити втрати) R - renewable materials (відновлювальні матеріали і сировина) O - omit derivatization steps (виключити побічні реакції) D - degradable chemical products (хімічні продукти, що розкладаються) U - use safe synthetic methods (використання безпечного синтезу) C - catalytic reagents (використання каталізаторів) T - temperature, pressure ambient (використання нормальних температур і тиску) I - in process monitoring (моніторинг процесу) V - very few auxiliary substances (мінімум розчинників) E - E-factor, maximize feed in product (максимум виходу продукту) L - low toxicity of chemical products (низька токсичність хімічних продуктів) Y - yes, it is safe (да, процес безпечний)
Харчові добавки використовуються з метою: - збереження поживних властивостей харчових продуктів; - надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; - збільшення терміну зберігання харчових продуктів; - полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; - здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Шкідливі добавки Добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E447. Добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: E221-226, E320-322, E338-341, E407, E450, E461-466. Алергени: E230, E231, E232, E239, E311-131. Добавки, які сприяють появі хвороб печінки й нирок: E171-173, E320-322. Крім того, такі добавки, як E121 (барвник цитрусовий червоний 2), E123 (червоний амарант), E240 (консервант формальдегід) взагалі заборонені для використання в продуктах харчування в багатьох країнах.
Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Деякі добавки шкідливі тільки у великих кількостях але, канцерогени мають властивість - накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Вживати екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти та ягоди. Не купувати продукти з великим терміном зберігання, зазначеним на етикетці - ознака того, що там багато консервантів.
Кислотні дощі Головна причина кислотних опадів – надходження сполук сірки і азоту в атмосферу. Кислотні опади завдають шкоди будівлям, пам'ятникам і металевим конструкціям, викликають загибель лісів, знижують урожай багатьох сільськогосподарських культур, погіршують родючість ґрунтів, що мають кислу реакцію, і стан водних екосистем.