План уроку1 Харчові добавки2Історія харчових добавок3 Класифікація харчових добавок4 Е-числа5 Як тлумачити етикетку
Номер слайду 5
Людина народжується здоровою, а всі хвороби приходять до неї через рот с харчовими продуктами. Гіппократ
Номер слайду 6
Знайомство. Щоб зустріти свій 100-річний ювілей я буду…
Номер слайду 7
Очікування. Хочу дізнатись…
Номер слайду 8
Правила тренінгу та формування команд
Номер слайду 9
Продукти харчування та поживні речовини
Номер слайду 10
Продукти харчування та поживні речовини. Харчові продукти – це компоненти їжі, що використовуються в натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії і будівельний матеріал. Поживні речовини — хімічні речовини, які організм отримує з навколишнього середовища, необхідні для життя і росту організму. Поживні речовини входять до складу харчових продуктів.
Номер слайду 11
Харчові добавки
Номер слайду 12
Класифікація харчових добавок. За походженням: Натуральні;Синтетичні.
Номер слайду 13
Класифікація харчових добавок. За технологічним призначенням: Е 100… 182 - барвники;Е 200… і далі - консерванти;Е 300… і далі - антиоксиданти;Е 400… і далі - стабілізатори консистенції;Е 450… і далі, Е 1000 - емульгатори;Е 500… і далі - регулятори кислотності, розпушувачі;Е 600… і далі - підсилювачі смаку і аромату;Е 900… і далі - піногасники, поліпшувачі хліба.
Комбінація харчових добавок. Бензойна кислота + Аскорбінова кислота = Бензол Зустрічається в газованих напоях. Впливає на кровоносну систему. Викликає лейкемію, анемію. Нітрит натрію небезпечний при нагріванні Міститься у всіх ковбасних виробах. Актуально з огляду на традицію смажити ковбасу. Нагрівання цукру утворює гідроксиметилфурфурол Міститься у вареннях особливо домашнього приготування, газових напоях темного кольору, фальсифікатах гранатового соку. Найнебезпечніша концентрація – у термічно обробленому меді.
Номер слайду 17
Чому це важливо знати?Купуючи продукти, неодмінно звертайте увагу на їхній склад. Зважайте на те, що назви інгредієнтів на етикетці розташовують за зменшенням їхнього вмісту в харчовому продукті. Увага! Якісні та корисні продукти виготовляють з мінімумом харчових добавок.
Номер слайду 18
Тлумачення маркування етикеток
Номер слайду 19
Здійснити перетворення: Найлегший газ на Землі;Без неї неможливе життя на Землі;Цією речовиною підкислюють напої;Основна складова кісток та зубної емалі.1234