Продукти харчування та поживні речовини. Харчові продукти – це компоненти їжі, що використовуються в натуральному чи переробленому вигляді як джерело енергії і будівельний матеріал. Поживні речовини — хімічні речовини, які організм отримує з навколишнього середовища, необхідні для життя і росту організму. Поживні речовини входять до складу харчових продуктів.
Класифікація харчових добавок. За технологічним призначенням: Е 100… 182 - барвники;Е 200… і далі - консерванти;Е 300… і далі - антиоксиданти;Е 400… і далі - стабілізатори консистенції;Е 450… і далі, Е 1000 - емульгатори;Е 500… і далі - регулятори кислотності, розпушувачі;Е 600… і далі - підсилювачі смаку і аромату;Е 900… і далі - піногасники, поліпшувачі хліба.
Класифікація харчових добавок. За впливом на організм: Небезпечні Е-123; Е-510; Е-513; Е-527; Е-102; Е-104; Е-110; Е-210; Е-224; Е-300; Е-320; Е-405; Е-433; Е-450; Е-501…Нейтральні Е-153; Е-160; Е-170; Е-181; Е-200; Е-260; Е-279; Е-290; Е-322; Е-330…Корисні Е-100; Е-101; Е-140; Е-162; Е-163; Е-164; Е-300; Е-440.
Комбінація харчових добавок. Бензойна кислота + Аскорбінова кислота = Бензол Зустрічається в газованих напоях. Впливає на кровоносну систему. Викликає лейкемію, анемію. Нітрит натрію небезпечний при нагріванні Міститься у всіх ковбасних виробах. Актуально з огляду на традицію смажити ковбасу. Нагрівання цукру утворює гідроксиметилфурфурол Міститься у вареннях особливо домашнього приготування, газових напоях темного кольору, фальсифікатах гранатового соку. Найнебезпечніша концентрація – у термічно обробленому меді.