Презентація "КВК Неметали"

Про матеріал
Презентація створена до засідання Клубу Веселих та Кмітливих на тему "Неметали".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КВК «НЕМЕТАЛИ»

Номер слайду 2

«Не можу уявити собі хіміка, що не знає висот поезії, картин малярства, доброї музики. Навряд чи він створить що-небудь значне у своїй царині…» Олександр Арбузов

Номер слайду 3

1. Конкурс « Розминка » 1. Назвати елемент, який знаходиться в ІІ періоді в \/ групі . 2. Назвати просту речовину неметал жовтого коліру. 3. Назвати можливі валентності Карбону. 4. Назвати формулу Нітроген (І\/) оксиду. 5. Назвати формулу водневої сполукі Фосфору. 6. Назвати формулу сульфатної кислоти. 7. Назвати формулу кальцій ортофосфату. 1. Назвати елемент, який знаходиться в ІІІ періоді \/І групі. 2. Назвати просту речовину неметал, який є основною складовою повітря? 3. Назвати можливі валентності Фосфору. 4. Назвати формулу карбон (ІІ) оксиду. 5. Назвати формулу водневої сполуки Нітрогену. 6. Назвати формулу ортофосфатної кислоти. 7. Назвати формулу калій карбонату.

Номер слайду 4

2. Літературний конкурс 1. Не все те аурум , що блищить. 2. Білий, як кальцій карбонат. 3. Недонатрій хлорид на столі, перенатрій хлорид на голові. 4. Ферумний характер. 5. Слово–Аргентум, а мовчання–Аурум. 6. Іде, як Н2О в силіцій (І\/) оксид. 7. Алотропна модифікація вуглецю чистої Н2О. 8. За купрумний гріш повісився. 9. Багато гідроген оксиду витекло відтоді. 10. Як кристали Н2О на голову.

Номер слайду 5

« Пригоди сульфатної кислоти» В одному Хімічному королівстві жила чарівниця, звали її Сульфатною Кислотою. На вигляд вона була безбарвною рідиною, маслянистою, без запаху. Сульфатна кислота хотіла стати знаменитою і тому вирушила в подорож. Вона йшла вже п’яту годину, а день був занадто спекотний і їй дуже хотілося пити. І ось вона побачила криницю.«Вода!» - крикнула Кислота і, підбігши до колодязя, доторкнулася води. Вода страшно засичала. З лементом злякана Кислота кинулася геть. Оскільки кислота не вгамувала спраги, то побачивши розлоге дерево, вирішила відпочити в тіні. Але тільки-но Сульфатна Кислота доторкнулася дерева,як воно почорніло від жаху. Незабаром вона прийшла в місто і, як справжня жінка, для підняття настрою зайшла в ювелірну крамницю. Побачивши безліч прекрасних каблучок, Кислота попросила продавця поміряти золотий перстень. Вона наділа його на свій довгий красивий палець і зраділа – з каблучкою нічого не відбулося. Ось чим вона могла похвалитися перед своїми друзями! Вийшовши з міста, Кислота вирушила додому. Дорогою її не залишала думка, чому ж вода і дерево поводилися так дивно, зіткнувшись з нею, а з цією золотою штукою нічого не сталося?

Номер слайду 6

4. Біологічний конкурс 1. Нестача якого елемента в організмі приводить до карієсу зубів? 2. Який неметалічний елемент разом з кальцієм входить до складу кісток? 3. З якої хімічної речовини утворюються перли в мушлях? 4. Цей неметал використовують у медицині для готування мазей? 5. Яка кислота міститься у нас в шлунку? 6. Хімічний елемент, який бобові рослини зв’язують з повітря. 7. Як зняти шкарлупу з яйця, не розбиваючи її? 8. Яка кислота , взаємодіючи з білками шкіри , утворює плями яскраво-жовтого коліру?

Номер слайду 7

Уривок із повісті Г.Хаггарда «Клеопатра-володарка зорі» «…Вона вийняла з вуха одну з тих величезних перлин…і …опустила її в оцет. Запала мовчанка, вражені гості, завмерши, спостерігали,як незрівнянна перлина повільно розчиняється в міцному оцті. От від неї не залишилося і сліду, і тоді Клеопатра підняла кубок,покрутила його, збовтуючи оцет, і випила весь до останньої краплі.» -Поясніть, що відбулося з перлиною?

Номер слайду 8

Уривок з казки « Мороз Іванович» «Тим часом Рукодільниця повернеться, воду процідить, у глечик наллє; та ще яка витівниця: коли вода нечиста, так згорне аркуш паперу, накладе в нього вугілля та піску великого насипає, уставить той папір у глечик да наллє в неї води,а вода-то знай проходить крізь пісок та крізь вугілля і крапає у глечик чиста , немов кришталева…» -Поясніть дії Рукодільниці.

Номер слайду 9

Уривок із твору У.Коллінза «Місячний камінь» « Подивіться, Габріеле,- сказала міс Речел і піднесла блискучий діамант до сонячного променя, що падав з вікна. -Господи,змилуйся! Таки воістину діамант! Блиск його нагадує сяйво повного місяця! Один містер Годфрі зберіг самовладання.Він обійняв своїх сестер і,поблажливо поглядаючи то на діамант, то на мене, сказав: -Вугілля, Беттерідж! Просте вугілля, мій любий друже!» -Поясніть слова містера Годфрі.

Номер слайду 10

Уривок із казки « Мороз Іванович» - А навіщо ти, Морозе Івановичу, - запитала Рукодільниця,- взимку по вулицях ходиш та у віконце стукаєш? - А я тому у віконце стукаю, - відповів Мороз Іванович, - щоб не забували грубки топити та труби вчасно закривати, а то є та- кі нечупари, що грубку перетоплять, а трубу закрити не закриють, або ж і закриють,та невчасно, коли ще не все вугіллячко прогоріло, а від того в будинку чадно буває, голова в людей болить, в очах зелено; так навіть зовсім умерти від чаду можна. - Чому не можна закривати трубу, коли не все вугілля прогоріло? Що таке «чад»? Чому від чаду померти можна?

Номер слайду 11

М.Горький « Діти сонця » ’’Найуважніше вивчайте хімію . Хімія… Це дивна наука, знаєте, вона ще мало розвинена порівняно з іншими, але вже і тепер вона уявляється мені якимось всевидючим оком. Її пильний, сміливий погляд проникає у вогненну масу сонця і в пітьму земної кори, у невидимі частки вашого серця, і таємниці будови каменю, і в безмовне життя дерева. Вона дивиться усюди і, скрізь відкриваючи гармонію, завзято шукає початок життя…І вона знайде його, вона знайде. Вивчаючи таємниці будови матерії, вона створює в скляній колбі живу речовину…’’

ppt
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку