Презентація "Холодна війна".

Про матеріал
Презентація "Холодна війна" розроблена з метою освоєння учнями навчального матеріалу, основних термінів і понять: «берлінська стіна», «Карибська криза»; час «холодної війни», Берлінської та Карибської кризи, війн уКореї, В'єтнамі, Афганістані. Учні повинні знати причини, ознаки, динаміку та наслідки «холодної війни». Включено ілюстрації, діаграми, які розкривають окремі аспекти теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одеська загальноосвітня школа №45 І-ІІІ ступенів Одеської міської ради Одеської області«ХОЛОДНА ВІЙНА»Розробила вчителька історіїТетяна Вікторівна Пекар

Номер слайду 2

ОЧІКУВАНЯ РЕЗУЛЬТАТИ. Необхідно знати: «берлінська стіна», «Карибська криза»; час «холодної війни», Берлінської та Карибської кризи, війн у. Кореї, В'єтнамі, Афганістані;Причини, ознаки, динаміку та наслідки «холодної війни». Необхідно уміти: використовувати карту як джерело інформації;характеризувати основні прояви загострення міжнародних відносин в умовах «холодної війни». НЕОБХІДНІ ЗНАННЯ РАНІШЕ ВИВЧЕНОГО1) З приводу яких питань виникли суперечності між союзниками на завершальномуетапі Другої світової війни?2) Які рішення були прийняті на Ялтинській і Потсдамській конференціях про повоєнне облаштування світу?

Номер слайду 3

Карикатура на тему «холодної війни»Карикатура відображає утворен-ня біполярного післявоєнного світу двох військово-політичнихблоків НАТО (західний світ) і ОВД (країни соцтабору). Затятість кожної з двох супердер-жав, їхнє небажання поступитисяодна одній. Як СРСР, так і США втручалися у внутрішні справи країн, що перебували в орбіті їх-нього впливу, утворювали конф-лікти та вирішували їх силовими методами – збройними локальними конфліктами, гонкою озброєння,міжнародною напругою, коли світопинявся на межі нової світової. Біполярний (двополюсний) світ — термін, який використовували в роки «холодної війни» для характеристики світу, розділеного протистоянням між комуністичною та демократичною системами.

Номер слайду 4

До основних передумов виникнення «холодної війни» можна віднести: Перетворення СРСР і США в «наддержави» і виникнення між ними гострих розбіжностей із питань післявоєнного устрою світу. Різке загострення боротьби між СРСР і Заходом за сфери впливу в країнах «третього світу». Утвердження радянської моделі тоталітарного суспільства у Східній Європі та протидію США поширенню комунізму у світі.

Номер слайду 5

ПРИЧИНИ ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ: Суперечності між СРСР та США, які були переможниками у Другій світовій війні і стали наддержавами після неї. Протистояння капіталістичного та соціалістичного світів. Прагнення СРСР здійснити світову революцію. Боротьба за сфери впливу між СРСР та США. Прагнення переваги у військовій та технічній сфері. Мирне існування не відповідало інтересам ні США ні СРСР.«Холодна війна» - глобальна геополітична економічна та полі- тична конфронтація між державами Східного блоку і країнами Західного блоку з середини 40-х до початку 90-х рр. ХХ ст. Північноатлантичний альянс (НАТО) — створений у 1949 р. військово-політичний союз 29 держав Північної Америки та Європи, метою якого є об’єднання зусиль для колективної оборони, збереження миру та безпеки в Північноатлантичному регіоні та світіОрганізація Варшавського договору (ОВД) — створений у 1955 р. військово-політичний союз європейських соціалістичних держав під опікою СРСР, який закріпив біполярність світу майже на 40 років до 1991 р. Конфронтація — протиборство (країн, блоків країн, соціальних систем, партійних чи групових інтересів, ідей, політичних і світоглядних принципів тощо); зіткнення.

Номер слайду 6

Фултонська промова — промова В. Черчілля у американському Вестмінстер-ському коледжі м. Фултон (штат Міссурі) 5 березня 1946 р., яка стала символом початку «холодної війни». В. Черчіль про-голосив необхідність «об'єднання всього англо-американського світу для бороть-би з міжнародним комунізмом на чолі з СРСР», що опустив «залізну завісу» між Східною Європою та іншим світом.«Залізна завіса» — термін, ужитий В. Черчіллем у його фултонській промові, який означав поділ світу між Заходом і Сходом на дві зони впливу.березень 1946 р. - фултонська промова В. Черчілля. ПОЧАТОК «ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ»На Потсдамській конференції Й. Ста-лін пред’явив територіальні претензії до Ту-реччини, вніс пропозиції щодо спільної обо-рони Чорноморських проток і розміщення в їх зоні радянських військ, а також щодо ре-жиму опіки над володіннями Італії в Африці. Г. Трумен натякнув, що США мають нову зброю (атомну бомбу) і можуть її застосувати з метою змусити СРСР бути поступливішим.липень-серпень 1945 р. – протиріч-чя між СРСР і США на на Постдам-ській конференції.

Номер слайду 7

Карикатура на«фултонську промову»радянського карикатуриста. Бориса Єфімова

Номер слайду 8

Періодизація «холодної війни»Перший період (1945–1975 рр.) від розгортання «холодної війни» на Потсдамській конференції (1945 р.) до Загальноєвро-пейської наради з безпеки і співробітництва в Європі (1975 р.). Під час якої здійснено спробу побудувати нову систему міжна-родних відносин на принципах мирного співіснування між дер-жавами. Другий період (кінець 1970-х — кінець 1980-х рр.) характеризувався нарощуванням протистояння в світі, локальні збройні конфлікти між СРСР та США на територіях інших держав. Третій період (кінець 1980-х — початок 1990-х рр.). Перегляд новим керівництвом СРСР основних зовнішньополітичних принципів, а також демократичні перетворення в країнах колишньої соціалістичної системи та ії розпад.

Номер слайду 9

ПРОЯВИ «ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ»МІЛІТАРІЗАЦІЯ ЕКОНОМІК США ТА СРСР. ГОНКА ЯДЕРНОГО ОЗБРОЄННЯ. СТВОРЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНИХ БЛОКІВ (НАТО і ОВД). ЛОКАЛЬНІ КОНФЛІКТИ.

Номер слайду 10

Дії США в початковому етапі розгортання«холодної війни»

Номер слайду 11

Дії СРСР в початковому етапі розгортання«холодної війни»

Номер слайду 12

Перший період (1945–1975 рр.) Промова В. Черчілля у Фултоні, «план Маршалла», поділ Німеччини на дві держави, блокада Західного Берліну військами СРСР і виник-нення першої Берлінської кризи у 1948–1949 роках призвело до початку загострення відносин між Сходом і Заходом. Різко загострило протистояння між двома сторонами утворення в квітні 1949 р. Організації Північноатлантичного договору (НАТО). І остаточно протистояння набуло блокового характеру після створення у травні 1955 р. країнами радянського блоку Організації Варшавського договору (ОВД). «Родзинкові бомбардувальники». 1948 р., Західний Берлін. Введення ембарго (заборони) у ряді країн на постачання деяких товарів у Радянський Союз вплинуло на радянське керівництво, і СРСР зняв блокаду. З червня 1948 р. до травня 1949 р. літаки союзників здійснили 278 тис. рейсів, доставляючи берлінцям продукти харчування, пальне, ліки й навіть різдвяні подарунки.

Номер слайду 13

Перший період (1945–1975 рр.) 1950–1953 рр. - ВІЙНА В КОРЕЇ – опосередкований збройний. Конфлікт між СРСР та США. Загроза переростання локаль-ного конфлікту у світову ядерну війну. Американське керівництво намагалося запобігти поширенню радянського впливу і лівих ідей (чому сприяла перемога СРСР у війні) далі на Захід, в Латинській Америці, Азії та Африці. У самих США почалася антикомуністична істерія - так звана «Полювання на відьом». Протистояння систем виразилося спалахуючими збройними конфліктами по всьому світу –В'єтнамська війна, Суецька криза, Друга Берлінська криза, численні арабо-ізраїльські війни, війни в Латинській Америці, на Близькому Сході і в Африці. Друга Берлінська криза — загострення напруженості між Сходом і Заходом щодо питання про статус Західного Берліна, кульмінація якої припала на серпень 1961 р., символом кризи і «холодної війни» став Берлінський мур, побудований вздовж усього кордону Західного Берліна.

Номер слайду 14

Карибська криза — украй напружений момент протистояння між США та СРСР 22-28 жовтня 1962 р., що виник унаслідок розміщення Радянським Союзом на Кубі ядерних ракет і введення режиму «карантину» США навколо Куби.«Чорна субота» 27 жовтня 1962 - день, коли світ був найближче до глобальної ядерної війни. ЗАДАННЯ. За QR – кодом переглінути відео «Чим закінчилася Карибська криза», 24 канал, 29.10.2015 р. Тривалість 02:43

Номер слайду 15

Зовнішня політика М. Хрущова очима західного карикатуриста. Кількість ядерних боєголовок у США та СРСР/Росії, 1945—2020 ПИТАННЯ. Які дії М. Хрущова спонукали художника до створення карикатури?

Номер слайду 16

РІЗНІ СВІТИ — РІЗНІ ОБРАЗИ. Вашингтонська голубка. Радянська карикатура. Хрущовський голуб миру вагою 50 мегатонн. Західна карикатура. Глобальна конфронтація: гонка озброєння

Номер слайду 17

Двигун літака U-2, збитого в «Чорну суботу». Музей Революції в Гавані Макет-пам'ятник Р-12 біля Військової Академії в Гавані, Куба РАДЯНСЬКІ ТА АМЕРИКАНСЬКІ «М'ЯЗИ» «КАРИБСЬКОЇ КРИЗИ»

Номер слайду 18

Із листа Роберта Кеннеді в Кремль, жовтень 1962 р.«1) Ви погодитеся вивести свої системи озброєння з Куби під відпо-відним наглядом представників ООН, а також вжити, з дотриманням відповідних заходів безпеки, кроки щодо зупинки поставок таких же систем озброєння на Кубу. 2) Ми ж, зі свого боку, погодимося - за умови створення за допомо-гою ООН системи адекватних заходів, що забезпечують виконання даних зобов'язань, - а) швидко скасувати введені зараз блокадні заходи і б) дати гарантії ненападу на Кубу. Я впевнений, що і інші держави Західної півкулі будуть готові вчинити подібним чином.»Карибська криза стала переломним моментом в ядерній гонці і «холодній війні». Починається антивоєнний рух (пік 1960-і - 1970-і рр). В СРСР теж закликають до обмеження гонки ядерних озброєнь, посилюється роль суспільства в ухваленні політичних рішень (зокрема заява академіка А. Д. Сахарова - одиного з розробників радянської ядерної зброї академік).

Номер слайду 19

Із заключного слова Н. С. Хрущова на пленумі ЦК КПРС 23 листопада 1962 рік «Ми, товариші, поставили ракети, ракети середньої дальності на Кубі. Чому ми їх поставили, що нас змусило поставити? … Я ось з військовими говорив, з маршалом Малиновським. Я запитав: якби ми були на місці Америки, взяли для себе курс зломити таку державу, як Куба, скільки б нам треба було, знаючи наші кошти? - Максимум три дні, і руки помили б. Товариші, з цим треба рахуватися, тому що саме Америка ці можливості теж має. Тому ми вважали, що Кубу можна врятувати, тільки на Кубі поставивши ракети. Тоді зачепиш, так їжачок клубком згорнеться, і не сядеш. (Сміх.) Мабуть, пробували колись. (Сміх.) Ось ці ракети на кшталт голок їжачка, вони обпалюють. … Ми знали, що, якщо поставимо, а вони обов'язково дізнаються, це шок у них викличе. Легко сказати, у крокодила під черевом ножик! […]В результаті листування ми вирвали у президента США заяву про те, що він теж не думає вторгатися. Тоді ми вважали за можливе зробити заяву, що ми тоді теж вважаємо за можливе видалення наших ракет і Іл-28. Було це поступкою? Було. Ми поступилися. Була поступка з боку Америки? Було дано публічне слово не вторгатися? Було. А якби ми не поступилися, може бути, Америка більше поступилася? Може бути і так. Але це могло бути схоже на дитячу казку, коли два козла зустрілися на перекладині перед прірвою. Вони проявили цапову мудрість, і обидва впали в прірву. Ось у чому справа. ВИСНОВОК. Вихід із «карибської кризи» став можливим завдяки політичній волі перших осіб СРСР і США.

Номер слайду 20

В’єтнамська війна (1955–1975 рр.) — війна між комуністичним Північним В’єтнамом (підтримуваним СРСР та КНР) і Південним В’єтнамом (підтримуваним США, а також Австралією, Новою Зеландією, Південною Кореєю та ін.). Поділ В'єтнаму за умовами Женевської конференції 1954 Масове вбивство в Сонгмі ЗАДАННЯ. Переглянути відео«До чого призвело розділення В’єтнаму», 24 канал, 31.10.2018 р. Як Ви думаєте, чи вплинула допомога СРСР на результат війни, на втрати у війні?

Номер слайду 21

ВІЙНА В АФГАНІСТАНІ (1979–1989 рр.) – повномасштабна зброй- на агресія Радянського Союзу проти суверенного Афганістану під приводом боротьби з моджахедами, у якому брали участь урядові війська Афганістану і Радянського Союзу проти повстанських груп моджахедів. Селище моджахедів, зруйноване радянськими військами (1986 р.)Афганські моджахеди з двома гарматами. 1984 р. Другий період (кінець 1970-х — кінець 1980-х рр.)

Номер слайду 22

Через вторгнення до Афганістану СРСР опинився в міжнародній ізо-ляції. Війна та санкції виснажували радянську економіку. А внаслі-док перебудови та політики гласності приховувати від громадсь-кості участь СРСР в афганській війні було дедалі складніше. Тому М. Горбачов погодився вивести радянські війська. 14 квітня 1988 р. СРСР, США, Пакистан та Афганістан підписали Женевські угоди про поетапне мирне розв’язання афганської проблеми. Виведення радянських військ з Афганістану тривало з 15 травня 1988 р. і завер-шилося 15 лютого 1989 р. ЗАВДАННЯ. Подивись відео«День в історії… В Афганістан ввели радянські війська». 24 канал, 23.12.2014 р. Тривалість 1:47 Запитання. Поясніть, що озна-чає «афганський синдром» для українців — колишніх учасників війни в Афганістані.

Номер слайду 23

Закінчення «холодної війни» - початок 90-х рр. Припинення глобального ракетно-ядерного протистояння між наддержавами, завершення балансування на межі війни. Скорочення ядерних потенціалів. Становлення єдності світу. Прискорення процесів глобалізації, регіональних інтеграційних процесів, розширення НАТО і ЄС на Схід («Європа – спільний дім»). Об’єднання Німеччини. Поява нових держав у Східній Європі. Відновлення історичних та поява нових конфліктів між новоутвореними державами. Приборкання конфліктів, викликаних «холодною війною» (Нікарагуа, Камбоджа, Ангола, Афганістан тощо). Загострення проблем глобального протистояння наддержав внаслідок форму-вання нових центрів світової політики. Приорітет США, ЄС, Росія. Зміна системи міжнародних відносин; ролі міжнародних організацій (в т.ч. ООН). Започаткування процесу ліквідації тоталітарних і авторитарних держав, станов-лення ліберально-демократичних режимів. ПЕРЕХІД ВІД КОНФРОНТАЦІЇ ДО СПІВРОБІТНИЦТВА.

Номер слайду 24

Систематизуємо нову інформацію. Визначте основні причини (передумови) «холодної війни». 2. Визначте ознаки «холодної війни» та схарактеризуйте її періоди. 3. У чому полягали зовнішньополітичні цілі США і СРСР у післявоєнний період? 4. Наведіть приклади посилення конфронтації між СРСР та США у 1945–1960-х роках. 5. Зіставте причини Берлінської та Карибської кризи і методи їх врегулювання. 6. Схарактеризуйте цілі протиборчих сторін у В’єтнамській війні. 7. Визначте основні етапи війни в Афганістані та їхній зміст. 8. Поясніть зміст понять: Берлінська криза, Карибська криза. 9. Покажіть на карті світу країни та регіони найбільшого напруження міжнародних відносин і воєнних конфліктів у 1945–1989 рр. ЗАКРІПЛЮЄМО НОВУ ІНФОРМАЦІЮ У ГРІ.https://learningapps.org/2629792 Биполярный мир (гра - знайди відповідність)ЗАВДАННЯ: знайти послідовність «Біполярний світ», у зошиті написати дати подій (13) холодної війни. https://learningapps.org/3346349 «Холодная война» (відправити скриншот виконаного завдання).

Номер слайду 25

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Номер слайду 26

Гісем О. В. Г51 Всесвітня історія. 10—11 класи: Наочний довідник / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк.— К.; Харків: Веста, 200. С. 152-153 Щупак І. Всесвітня історія. §28. С.198-206https://history.vn.ua/pidruchniki/polyanskiy-world-history-11-class-2019-standard-level/3.phphttps://ru.wikipedia.org/wiki/https://ru.wikipedia.org/wiki/Карибский_кризис#/media/Файл: Engine_u2.jpghttps://ru.wikipedia.org/wiki/Карибский_кризис#/media/Файл: SS-4_Sandalwood_in_Havana. JPGhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Холодна_війна#/media/Файл: US_and_USSR_nuclear_stockpiles.svghttps://www.haikudeck.com/iron-curtain-education-presentation-XOZFn. DYUUR https://uk.wikipedia.org/wiki/Холодна_війнаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Файл: Vietnam. Mural.jpghttps://uk.wikipedia.org/wiki/Війна_у_В%27єтнамі#/media/Файл: Vietnam1954.jpghttps://uk.wikipedia.org/wiki/Війна_в_Афганістані_(1979—1989)https://uk.wikipedia.org/wiki/Війна_в_Афганістані_(1979—1989)#/media/Файл: Mujahideen_village. JPEGhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Війна_в_Афганістані_(1979—1989)#/media/Файл: August_1984_-_captured_field_guns_in_Jaji,_Paktia.jpg. ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Рогова Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кишиченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горобець Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
29 березня 2020
Переглядів
24362
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку