Презентація "Хорова духовна музика: реквієм"

Про матеріал
Презентація для шостого класу по темі: Хорова духовна музика: реквієм. В презентації є короткі відомості про композитора, про історію створення музчного твору, містить музичний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Хорова духовна музика: реквієм. Вчитель музики ХЛ№161 «Імпульс»Дітріх Т. В.

Номер слайду 2

На цьому уроці ви дізнаєтесь. Що таке реквієм;Історію створення «Реквієма» В. А. Моцарта;Відомості про композитора В. А. Моцарта;Подивитесь фрагмент фільму «Амадей»;Послухаєте ІІ частину реквієма «Dies irae» («День гніву»)

Номер слайду 3

Реквієм – жанр духовної музики; заупокійна меса. Таку назву меса отримала відповідно до першого слова своєї початкової частини: «Вічний спокій даруй їм, Господи». Згодом реквієм перетворився на самостійний музичний жанр. Так стали називати багаточастинний твір скорботно-піднесеного характеру для хору та оркестру.

Номер слайду 4

Вольфганг Амадей Моцарт1756-1791 В. А. Моцарт усесвітньо відомий композитор. Народився в м. Зальцбурзі(Австрія). В родині композитора Леопольда Моцарта. Почав писати музику в ранньому віці. В 11 років створює першу оперу. З дитинства концертував по країнам Європи. Протягом свого життя створив понад 600 музичних творів. Він писав в усіх музичних жанрах і формах. Музика Моцарта мелодійна, чарівна, вишукана, вона вражає своєю емоційною силою, захоплює проникливим відтворенням внутрішнього світу людини.

Номер слайду 5

Історія створення «Реквієма»У липні 1791 Моцарт отримав незвичайний замовлення: до нього в будинок прийшов невідомий посланник в чорному, і на умовах секретності зробив замовлення на заупокійну месу - «Реквієм». Моцарт погодився на роботу, і отримав аванс, за різними даними, 50 або 100 дукатів. Стільки ж Моцарт мав отримати після закінчення роботи. Як з'ясувалося пізніше, Реквієм був замовлений графом Францем фон Вальзегг для виконання в пам'ять про свою дружину, Ганні фон фламберг, яка померла в лютому 1791 року. Посередник, який зробив замовлення Моцарту: керуючий графа Лойтгеб. Граф фон Вальзегг був любителем музики, і сам грав на флейті і на віолончелі. Графу хотілося, щоб його теж вважали композитором, і тому він неодноразово видавав замовлені у різних композиторів твори за власні.

Номер слайду 6

Історія створення «Реквієма»В вересні 1791 року, Моцарт грунтовно зайнявся роботою над Реквіємом. За твердженням Констанци, в цей час Моцарт часто скаржився на здоров'я, і ​​вона навіть змушена була забрати у нього партитуру Реквієму, так як робота над ним згубно впливає на його здоров'я. Констанца розповідала, що під час однієї з прогулянок в Пратере Моцарт зі сльозами на очах сказав, що пише Реквієм для себе. Крім того, він говорив: «Я дуже добре відчуваю, що довго не протягну; звичайно, мені дали отруту - не можу позбутися цієї думки ». Втім, сучасні дослідники з великою обережністю ставляться до інформації, поширюваної вдовою Моцарта, особливо якщо це стосується останніх місяців життя композитора. У всякому разі, ні в одному з листів Моцарта, написаних незадовго до смерті, немає ніяких згадок ні про депресію, ні про погане самопочуття. 18 листопада, за 3 тижні до смерті, Моцарт навіть диригував своєю Масонської кантати, і лише через дві доби, 20 листопада він занедужав. За свідченням оточуючих, Моцарт продовжував роботу над Реквіємом лежачи, аж до своєї смерті 5 грудня. Відома історія про те, нібито днем ​​напередодні смерті, 4 грудня, друзі Моцарта проспівали Реквієм, при цьому, коли вони дійшли до перших тактів «Lacrimosa», Моцарт нібито заплакав і сказав, що не закінчить цю частину . Цей сюжет став популярний серед художників - майже на всіх картинах, що відображають останні години життя Моцарта, зображується виконання Реквієму.

Номер слайду 7

Я у світі музики:сприймаю, розумію Фрагмент фільму «Амадей»

Номер слайду 8

Послухаєте ІІ частину реквієма «Dies irae» («День гніву»)Визначте характер прослуханої частини реквієму. Що найбільш вразило?Спробуйте передати свої почуття, емоції, уявлення.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трушкина Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Polishchuk Liudmyla
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 грудня 2020
Переглядів
4059
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку