Презентація. " Хто і як творить архітектуру. Архітектурні ансамблі Сходу та Заходу."

Про матеріал
Презентація підготовлена на основі підручника "Мистецтво" .7 клас. НУШ Авторки: О.Комаровська, В.Власова, І Руденко. Презентація зроблена на допомогу вчителю при підготовці до відповідної теми уроку, містить додатковий матеріал, завдання, добре ілюстрована.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХТО І ЯК ТВОРИТЬ АРХІТЕКТУРУ. АРХІТЕКТУРНІ АНСАМБЛІ СХОДУТА ЗАХОДУ7 клас НУШПідручник «Мистецтво» .Інтегрований курс. Автори: О. Комаровська В. Власова І. Руденко 2024 Презентацію підготувала вчитель Харківського ліцею №109 Канцедал Марина Євгеніївна

Номер слайду 2

Поміркуємо Як ви розумієте слово «архітектура»? Із чим воно у вас асоціюється?

Номер слайду 3

Архітектура (з грец. — будівництво) — вид візуального мистецтва, завданням якого є проектування та зведення будівель і споруд, що гармонійно формують просторове середовище людини. Архітектура — мистецтво проєктування та зведення будівель і їхніх ансамблів, парків, вулиць і площ, селищ і міст.

Номер слайду 4

«Міцність, користь, краса» — головний принцип мистецтва архітектури.(Давньоримський зодчий Марк Вітрувій Полліон. Трактат «Десять книг про архітектуру») Створені за законами краси об’єкти конкретного призначення формують простір для життя й діяльності людини.

Номер слайду 5

Існує три види архітектурної діяльності: архітектура об’ємних споруд, містобудування й ландшафтна архітектура.

Номер слайду 6

У світі чимало міст, прогулюючись якими, ми зупиняємося, затамувавши подих. Перед нами в красі й величі застигли вишукані й бездоганні пам’ятки архітектури, створені блискучим талантом зодчих. Давній Акрополь в Афінах і Колізей у Римі, будинок Бальо в Барселоні й Ейфелева вежа в Парижі, собори в Кельні й Києві — ці та багато інших відомих перлин зодчества назавжди увійшли до скарбниці світового мистецтва. Ейфелева вежа. Париж

Номер слайду 7

Колізей. Рим, Італія

Номер слайду 8

А. Гауді. Будинок Бальо. Барселона, Іспанія

Номер слайду 9

Кафедральний собор святих. Петра і Марії. Кельн, Німеччина

Номер слайду 10

Собор святої Софії. Київ. Макет первісного вигляду собору

Номер слайду 11

Простір і тектоніка — головні композиційно-виражальні засоби мистецтва архітектури. Красу споруди створюють: композиція геометричних об’ємів, колір і фактура будівельногоматеріалу, поєднання з рельєфом місцевості.. Тектоніка — конструктивна будова архітектурної споруди, використана з художньою метою

Номер слайду 12

Архітектор/архітекторка розробляє ідею майбутнього твору та візуалізує проєкт у вигляді макета, продумує його в деталях. «Архітектор» у перекладіз грецької — від «архі» — головний і «тектор» — будівничий, означає «головний будівничий»

Номер слайду 13

Архітектура відображає час та ідеали красиокремих епох. За допомогою творів архітектури можна «читати» історію країни й зрозуміти її художню культуру?Зодчество кожної країни, немов книга, щорозкриває перед нами сторінки минулого та сучасності, а кожна пам’ятка — сторінка буття. Наприклад, старовинні замки й палаци розповідають про велич правителів країни. Сучасні яскраві будівлі й споруди свідчать про розвиток держави та сучасних технологій, естетику сьогодення. Ле Корбюзьє. Житлова одиниця. Бріє, Франція

Номер слайду 14

Замок Нойшванштайн. Німеччина

Номер слайду 15

Храмовий комплекс насвященному озері Кусум Саровар. Провінція Брадж, Індія

Номер слайду 16

Архітектурний ансамбль — група об’єктів, гармонійно об’єднаних територіально й композиційно. Лувр. Париж. Франція

Номер слайду 17

Культові споруди в архітектурному вираженні вказують на релігійні вірування й духовні традиції народу. У різних країнах залежно від віросповідання оформилися певні типи культових споруд: у католиків — костел, у буддистів — пагода, в іудеїв — синагога, у мусульман — мечеть.

Номер слайду 18

Мечеть Селіміє в Туреччині Мечеть Селіміє в Туреччині створена архітектором, інженером і геометром Сінаном 1575 р. Це квадратна в плані мечеть із величним куполом і стрункими мінаретами. Комплекс містить медресе (ісламську духовну школу), критий ринок, годинникову кімнату, зовнішній двір і бібліотеки. Мова мусульманської архітектурипов’язана з уявленнями ісламського суспільства про користь і красу.

Номер слайду 19

Свято-Троїцький монастир-фортеця Свято-Троїцький монастир-фортеця в селіМежиріч на Волині, зведений у XV–XVІІ ст. якоборонний комплекс, пов’язаний з історією роду князів Острозьких. У XVІІ ст. до його масштабної реконструкції долучився архітектор Павло Ґродзицький. Це монументальний замок із симетричнимибудівлями, кам’яними стінами й вежею-дзвіницею. У центрі височіє церква Святої Трійці. По обидва боки від храму — двоповерхові симетричні келії. Церкву Святої Трійці разом із келіями оточує оборонна стіна із чотирма вежами по кутах. Архітектура монастирського ансамблю втілює найхарактерніші риси українськогосакрального мистецтва XV–XVІІ ст.

Номер слайду 20

Порівняйте храмові архітектурні ансамблі Сходу та Заходу. Яке враження справили на вас ці твори?

Номер слайду 21

«Ідеальний замок» листаноши На півдні Франції в регіоні Оверонь-Рона-Альпирозташована одна з найцікавіших і найдивовижніших пам’яток світової архітектури — «Ідеальний замок». У цій унікальній споруді поєднані мистецькі традиції різних культур, а в композицію вплетені рослинні й тваринні мотиви. Замок вражає складністю творчого задуму. Тим більше він викликає захоплення, коли дізнаєшся, що автор — звичайний листоноша Фердинанд Шеваль. Він звів «Ідеальний замок» власноруч, без креслень33 роки митець-аматор витратив на будівництво. Натхнення Шеваль черпав із поштовихлистівок, на яких були зображені пам’ятки архітектури різних куточків світу. А будівельним матеріалом слугувало звичайне каміння, що траплялося листоноші на дорозі, коли він вирушав із пошти за адресами місцевих мешканців. На фасаді будівлі після його смерті написали великими літерами “10000 днів, 93000 годин, 33 роки”.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

https://www.youtube.com/watch?v=j. H7_W_OBmps

Номер слайду 25

Все фантастичне - реальне. Заха Мохаммад Хадід (1950–2016) — іракобританська архітекторка, дизайнерка арабського походження. Ця особистість увійшла в історію світового мистецтва як надзвичайно талановита мисткиня, чия спадщина поєднала силу художньої творчості й необмежені можливості технічного прогресу ХХІ ст. Хадід повністю змінила сформовані століттями традиції зодчества, подарувала людству можливість перейти із реального світу в цифрову доповнену реальність. Уявіть архітектуру, у якій традиційні елементи будівлі (поверхи, стіни, дах, вікна, двері) настільки переплетені між собою, що сама будівля постає як окремий фантастичний образ, створюючи враження перебування людини поза часом і простором. Заха Хадід стала першою в історії жінкою-архітектором, що отримала Прітцкерівську премію і жінкою-командором ордена Британської імперії. Заха Мохаммад Хадід

Номер слайду 26

Національний музей сучасного мистецтва. Центр Гейдара Аліеває(Баку, Азербайджан, 2012 рік)

Номер слайду 27

Будівля Громадянського суду комплексу Кампус правосуддя(Мадрид, Іспанія, 2007 рік)

Номер слайду 28

Оперний театр. Гуанчжоу (Китай, 2010 рік)

Номер слайду 29

Багатофункціональний комплекс Signature Towers(Дубай, ОАЕ)

Номер слайду 30

Стадіон. Аль-Вакра, Катар, 2018

Номер слайду 31

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ„ Хто такий архітектор?„ Назвіть головні композиційно-виражальні засоби архітектури.„ Назвіть відомих вам архітекторів і їхні твори.„ Що таке архітектурний ансамбль?

Номер слайду 32

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 7 клас, Презентації
Додано
11 вересня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку