Презентація "Художня спадщина України. Архітектура."

Про матеріал
Презентація розроблена за програмою «Мистецтво» для 10 -11 класів (інтегрований курс «Мистецтво» 10 -11 класи) автор Л.Масол. Урок відповідає темі IІ семестру «Художня спадщина України"». Презентація дає можливість кожному вчителю використати його для демонстрації на мультимедійній дошці при викладі теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура

Номер слайду 2

Назвіть відомі вам замки й фортеці у Луцьку, Хотині, Олеську, Мукачеві. Пригадайте, чим вирізнялася архітектура епохи ренесансу?

Номер слайду 3

Серцем давньоруського міста часів Київської Русі був дитинець — огороджена ровом і захищена фортифікаційною стіною територія, на якій розташовувались княжа резиденція, двори знаті, церковного владики, монастирі, храми. Прикладом давньоруської фортифікаційної архітектури є славнозвісні Золоті ворота в Києві.

Номер слайду 4

Історія давньоруського архітектурного мистецтва бере початок від дерев’яного будівництва давніх слов’ян. У Київській Русі існували багаті традиції дерев’яного зодчества ще задовго до того, як на її території з’явилися перші муровані споруди.

Номер слайду 5

Найбільшого розквіту монументальна архітектура Київської Русі досягла в першій половині XI ст., за часів правління Ярослава Мудрого. Перлиною архітектурного мистецтва того часу є Софія Київська — найвеличніший храм, який і нині належить до визначних пам’яток світової архітектури.

Номер слайду 6

Майстри кожного регіону Київської Русі створювали власний стиль, сформувалися навіть окремі архітектурні школи: київсько-чернігівська, галицька.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Хотинська фортеця – свідок численних війн та баталій. Впродовж століть ця споруда була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки.

Номер слайду 9

Висота пагорбу Кам’яної могили складає 12 м, а утворюють його понад 3000 плит пісковику. Близько 14 мільйонів років тому в цьому місці було дно Сарматського моря.

Номер слайду 10

Олеський замок є, можливо, найвідомішим замком Львівщини, відродженим з цілковитої руїни. Він стоїть на горі висотою приблизно 50 м. Планування замку незвичайне – він має овальну форму, міцні контрфорси та затишний внутрішній дворик.

Номер слайду 11

Мукачівський замок, овіяний легендами і бойовою славою, був збудований для охорони та контролю торгівельних і військових шляхів.

Номер слайду 12

У 1527 році велика пожежа знищила майже весь Львів і відбудовувався вже він в новому, ренесансному стилі. Провідну роль в архітектурі 2-­ої пол. XVI ст. у Львові відіграють італійські архітектори Петро Барбон, Паоло Домінічі, якого у Львові називали Павлом Римлянином, Петро Італієць та ін. Працювали у Львові також німецькі, польські архітектори, як і місцеві майстри.

Номер слайду 13

Монастир і костел бенедиктинок Костел і монастир бернардинів

Номер слайду 14

Каплиця Кампіанів Успенська церква

Номер слайду 15

Для ренесансної архітектури України в цілому та Львова зокрема є характерним багатий скульптурний декор будівель. Цьому сприяли і така риса української народної архітектури, як різьблений, орнамен­тальний декор споруд, так і впливи готики і Північного Ренесансу.

Номер слайду 16

Палац Корнякта Каплиця Боїмів

Номер слайду 17

Які архітектурні пам’ятки Київської Русі запам’яталися? Назвіть архітекторів М. Львів. Яка архітектурна будівля Львова сподобалася найбільше?

Номер слайду 18

Зробити світлини споруд нашого міста, які потребують реставрації.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Номер слайду 20

https://uk.wikipedia.org/wiki/Давньоруська_архітектура https://works.doklad.ru/view/lEWxfs1UJM4.html https://www.google.com.ua/search https://freetravel.com.ua/ua/world/ukraine/castles  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Корніченко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василевська Євгенія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
10160
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку