Презентація "Хвороба нирок"

Про матеріал
Хвороби нирок – це патології, викликані порушенням інфільтраційної і інкреторної функцій, процесів утворення сечі, підтримання необхідної кислотності біологічних рідин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хвороби нирок – це патології, викликані порушенням інфільтраційної і інкреторної функцій, процесів утворення сечі, підтримання необхідної кислотності біологічних рідин. Хвороба нирок

Номер слайду 2

До Всесвітнього дня нирки. За ініціативи Всесвітнього нефрологічного суспільства, починаючи з 2006 року, кожного другого четверга березня у світі відзначають Всесвітній день нирки. До цього Глобального проекту, який підтримали 120 країн світу, приєдналася також Україна. Його метою є підвищення обізнаності населення про важливість нирок і про проблеми, пов’язані з нефрологічними захворюваннями, та розповсюдження інформації щодо їх поширеності, руйнівні наслідки й необхідність їх раннього виявлення для своєчасного ефективного лікування, особливо у дитячому віці.

Номер слайду 3

Захворювання саме по собі не виникає!!!Захворювання нирок саме по собі не виникає. Поряд з гострими маніфестними проявами хвороби є мало симптомні варіанти. Вони проявляються на тлі інтеркурентних інфекцій у дитячому віці та з початком статевих зносин у підлітків в асоціації зі збудниками статевих інфекцій. Ризик народження дитини з низькою вагою від матері з хворобою нирок складає понад 80%, а з безсимптомною бактеріурією – понад 50%. Тому з підлітками слід активніше проводити санітарно-просвітню роботу щодо ведення здорового способу життя, в т. ч. статевого, щодо інформованості з приводу профілактики захворювань нирок (у числі якої, зокрема, відмова від вживання енергетичних неякісних напоїв, неконтрольованого прийому ліків, перевантаження важкими фізичними вправами тощо).

Номер слайду 4

Сечовий синдром. Сечовий синдром – основний прояв більшості захворювань нирок. Тому обов’язковим лабораторним дослідженням є загальний аналіз сечі. Наявність більше 10 лейкоцитів в п/зору у дівчат, а у хлопчиків – більше 6 в п/з не потребує дубляжу аналізів загального та за Нечипоренком (при дотриманні гігієни статевих органів), і є патогномонічною ознакою інфекції сечовивідних шляхів. Одним з додаткових методів дослідження є УЗД нирок і його слід проводити всім дітям раннього віку для виключення аномалій розвитку органів сечової системи, особливо при наявності перенесених захворювань нирок у родині або вроджених вад розвитку у родичів. Своєчасність виявлення патології має вирішальне значення для прогнозу хвороби, і, відповідно, попередження раннього розвитку вториннозморщеної нирки, нефросклерозу в даній віковій категорії. Але хочу звернути увагу батьків, що поставити нозологічний діагноз при терапевтичному захворюванні нирок тільки за допомогою УЗД неможливо. При наявності відповідних показів, для цього потрібно провести повне стандартне обстеження, згідно з протоколами МОЗ. Діти раннього віку, діти у тяжкому і середньої тяжкості станах нефрологічної патології потребують невідкладної медичної стаціонарної допомоги у спеціалізованому відділенні КМУ «Міська дитяча клінічна лікарня м. Чернівців» відповідно до програмних протоколів.

Номер слайду 5

Прості правила профілактики хвороб нирок: Дотримуйтеся особистої гігієни. До 85% усіх інфекцій урогенітального тракту викликає кишкова паличка, яка з кишківника через геніталії потрапляє в уретру, і далі прокладає свій шлях до нирок. Не затримуйте сечопускання. При застої сечі послаблюються сфінктери сечоточників, внаслідок чого виникає міхурово-сечоводний рефлюкс, коли сеча закидається назад у нирки, чим провокує їх запалення. При відсутності своєчасного і адекватного лікування нирка вторинно зморщується і втрачає свою функцію, що призводить до нефросклерозу. Тому не потрібно «терпіти»!Слідкуйте за регулярністю стільця. Виховуйте у дітей навички самообслуговування. Тривале використання одноразових підгузників (часто до 4-5 років) і пізнє привчання до горщика (після року) сприяє виникненню нічного нетримання і денногонедотримання сечі у дітей. Ця патологія призводить до запальних станів та досуттєвих порушень здоров’я у дорослому віці. Своєчасно лікуйте гінекологічні захворювання. Своєчасно сануйте хронічні вогнища інфекції (аденотонзиліти, каріозні зуби, дискинезії ШКТ тощо) та глистяну інвазію. Одягайтеся по сезону. Модниці, що у холодну пору року надають перевагу коротким курткам і спідничкам, штучній спідній білизні, штанам з низькою посадкою, у першу чергу захворіють на запалення нирок і сечових шляхів.

Номер слайду 6

ЯК ВОДА ВПЛИВАЄ НА ЗДОРОВ’Я НИРОКДостатня кількість води - запорука нормальної роботи нирок . Рідина для них - своєрідний розчинник накопичених в тканинах продуктів розпаду і формування сечі . Оптимальний варіант - регулярне пиття впродовж всього дня . Важливо : вашому організму передусім потрібна звичайна чиста питна вода - не мінеральна або солодка газована. Скільки пити - залежить від вашого організму, фізичного навантаження, клімату, загального стану здоров'я тощо . Тому найкращий орієнтир – відчуття спраги . Орієнтовні норми споживання рідини для дорослих з вагою 70-75 кг у – 2800-3000 мл . Сюди входить будь-яка рідина - включно з усіма рідкими стравами і напоями. При цьому краще обмежити газові та соковмісні напої.

Номер слайду 7

Що їсти , щоб нирки були здорові Збалансоване харчування і підтримка ваги у нормі – одна із головних умов профілактики діабету, серцево-судинних захворювань та хронічних хвороб нирок. Найпростіша профілактика хвороб нирок - режим харчування.Їжа повинна рівномірно надходити в організм, не перевантажуючи травну систему і нирки, не містити критичної кількості подразнюючих речовин - солі, прянощів.

Номер слайду 8

Чому ниркам теж потрібен спорт. Фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити мікроциркуляцію крові в нирках і так зменшити ризик розвитку хронічних хвороб нирок. Навіть якщо ви не в групі ризику, спорт добре спрацьовує як профілактика хвороб нирок. Немає часу для спорту? Просто гуляйте.45 хвилин щодня значно покращать ваш стан і мінімізують ризики розвитку хвороб нирок. Регулярні вправи допоможуть уникнути застою крові в органах малого таза, затримки сечі в організмі, запалень сечовидільної системи. Фізична активність - також профілактика слабкої активності кишечника і поганого травлення, застою жовчі і утворення конкрементів ("каміння"), запальних захворювань репродуктивної системи у чоловіків і жінок.

Номер слайду 9

Комплекс вправ Існує кілька комплексів вправ, призначуваних при різних ниркових захворюваннях. У даній статті ми пропонуємо ознайомитися з найпростішим комплексом, який складається всього з трьох вправ.

Номер слайду 10

Вправа 1 Встаньте прямо, ноги на ширині плечей, стопи розташуйте паралельно один одному. На вдиху поволі підніміть руки в сторони на рівні плечей. Долоні рук звернені вниз, а пальці рук тримайте разом. На видиху повільно нахиляйтеся вліво, поки права рука встане вертикально над головою. Нахилятися слід, не згинаючи ніг у колінах. Після видиху потрібно повернути голову вгору вправо і дивитися на долоню правої руки протягом декількох секунд, затримавши дихання. Після цього зробіть неглибокий вдих і плавно поверніться у вихідне положення. Повторіть вправу 2 рази в кожну сторону

Номер слайду 11

Вправа 2 Встаньте прямо, розташуйте ступні рівно. Напружте литкові м’язи, стегна і сідниці, спину тримайте прямою. У такій позиції поволі вдихніть повітря протягом 10 секунд. Потім розташуйте руки на область нирок, затримайте дихання і починайте тиснути руками на кожну нирку, при цьому прогинаючись назад наскільки це можливо.

Номер слайду 12

Вправа 3 Початкове положення як у вправі №2. Повільно вдихніть, рахуючи до 10, після чого затримайте дихання і починайте енергійно шльопати область нирок. Якщо руки намочити холодною водою, то це поліпшить стимуляцію нирок.

Номер слайду 13

Протинабряковий масаж. Захворювання нирок нерідко супроводжуються набряками. Для зменшення набряклості корисною буде техніка щадного дренування лімфатичної системи. Погладжуйте уражену область повторюваними рухами в напрямку серця. Якщо маються набряки на ногах, то спочатку необхідно зробити масаж стегон (знизу вгору), після чого вже перейти до литок. Для поліпшення кровообігу рекомендується змастити ноги маслом. По можливості, намагайтеся піднімати ноги вгору, це поліпшить лімфовідтік. Дія цих вправ і масажу в першу чергу спрямована на поліпшення кровообігу в черевній порожнині, нормалізації обмінних процесів і загальне зміцнення організму .

Номер слайду 14

Протипоказано. Фізичні вправи при захворюваннях нирок можуть бути протипоказані в залежності від стану хворого. Зазвичай фізичні навантаження не рекомендуються при:загальному важкому стані хворого;загрозі внутрішніх кровотеч; сильних болях під час виконання вправ. При захворюваннях нирок лікарі рекомендують уникати переохолоджень і простудних захворювань. Після закінчення курсу лікування необхідно регулярно здавати сечу, не допускати надмірних навантажень на спину і дотримуватися збалансованого харчування.

Номер слайду 15

Прості правила профілактики нирок: Дотримуйтеся особистої гігієни. До 85% усіх інфекцій урогенітального тракту викликає кишкова паличка, яка з кишківника через геніталії потрапляє в уретру, і далі прокладає свій шлях до нирок. Не затримуйте сечопускання. При застої сечі послаблюються сфінктери сечоточників, внаслідок чого виникає міхурово-сечоводний рефлюкс, коли сеча закидається назад у нирки, чим провокує їх запалення. При відсутності своєчасного і адекватного лікування нирка вторинно зморщується і втрачає свою функцію, що призводить до нефросклерозу. Тому не потрібно «терпіти»!Слідкуйте за регулярністю стільця. Виховуйте у дітей навички самообслуговування. Тривале використання одноразових підгузників (часто до 4-5 років) і пізнє привчання до горщика (після року) сприяє виникненню нічного нетримання і денногонедотримання сечі у дітей. Ця патологія призводить до запальних станів та досуттєвих порушень здоров’я у дорослому віці. Своєчасно лікуйте гінекологічні захворювання. Своєчасно сануйте хронічні вогнища інфекції (аденотонзиліти, каріозні зуби, дискинезії ШКТ тощо) та глистяну інвазію. Одягайтеся по сезону. Модниці, що у холодну пору року надають перевагу коротким курткам і спідничкам, штучній спідній білизні, штанам з низькою посадкою, у першу чергу захворіють на запалення нирок і сечових шляхів.

Номер слайду 16

висновок Користуючись лише стандартним підходом діагностики хронічної хвороби нирок, з урахуванням альбумінурії і швидкостіклубочкової фільтрації, можна недооцінити важкість ураження нироку пацієнтів. Тільки комплексний підхід з урахуванням функціонального стану нирок дозволить сформулювати індивідуальну стратегію ренопротекції для кожного пацієнта і зберегти максимальну кількість функціонуючих нефронів

pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку