Презентація "І. Франко. «Іван Вишенський». Проблема морального вибору людини, її втеча від неприйнятного буттєвого світу."

Про матеріал

Презентація додається до уроку на цю ж тему. Допоможе учням усвідомити становлення особистості І. Франка, познайомить з постаттю А.Кримського, проілюструє поему "Іван Вишенський". Допоможе учням зрозуміти виучуваний матеріал, сприятиме умінню робити власний вибір у житті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІВАН ФРАНКО (1856-1916) Я син народа, Що вгору йде, Хоч був запертий в льох, Мій поклик: праця, щастя і свобода… І. Франко

Номер слайду 2

йшов, як велетень… вибухав, як порох… бачив краще від інших… став учителем усього народу… напрацювався за десятьох…

Номер слайду 3

Тема уроку І. Франко. “Іван Вишенський”. Проблема морального вибору людини, її втеча від неприйнятного буттєвого світу.

Номер слайду 4

Мета уроку: поглибити знання про життя та творчість Івана Франка; характеризувати образ Івана Вишенського, пояснюючи внутрішній стан героя; розвивати вміння аналізувати зміст поеми; розвивати навички роботи з комп’ютером, використовуючи продукти програми «Іntel® «Навчання для майбутнього»; виховувати поважне ставлення до людини, яка має право на свій вибір.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перша життєва школа Батько Івана, Яків Франко, був у селі ковалем. До його кузні сходилися люди з усієї округи: полагодити сільськогосподарське знаряддя або порадитися чи пожалітися, розповісти про кривди, біди чи радощі.

Номер слайду 7

Освіта

Номер слайду 8

“Тричі мені являлася любов…” Ольга Рошкевич Юзефа Дзвонковська Целіна Зигмунтовська

Номер слайду 9

Ольга Рошкевич “Одна несміла, як лілея…”

Номер слайду 10

Юзефа Дзвонковська “Явилась друга – гордая княгиня…”

Номер слайду 11

Целіна Журовська (Зигмунтовська) “Явилась третя — женщина чи звір?...”

Номер слайду 12

Родина Іван Франко з дружиною Ольгою Хоружинською Діти: Андрій, Петро, Тарас, Ганна У колі родини

Номер слайду 13

“Титан праці” Поет, прозаїк, драматург Критик та історик літератури Перекладач Видавець

Номер слайду 14

Іван Франко став Каменярем, що розбивав скелю неправди й соціальної несправедливості вогнем слова, активною пропагандою революційних ідей

Номер слайду 15

Агатангел Кримський (1871 – 1942) Перший академік Української академії наук Письменник і перекладач Мовознавець і літературознавець Етнограф, фольклорист, історик Учений з широким колом наукових інтересів

Номер слайду 16

Іван Вишенський народився між 1545 – 1550 р.р.- помер після 1620 р.

Номер слайду 17

Гора Афон – півострів у Східній Греції, що являє собою гору висотою 2033 м над рівнем моря, приблизно 80 км в довжину і 12 км в ширину. Омивається водами Егейського моря. У давнину тут стояв храм Зевса. На Афон допускаються тільки чоловіки будь-якого віросповідання.

Номер слайду 18

На Афоні митець розпочав свою літературну діяльність як письменник-полеміст. Афонський монастир був у ті часи центром православного чернецтва на Сході. Приблизно в 1580 р. І. Вишенський у розквіті своїх фізичних і духовних сил переселився до Греції на Афон, або так звану Святу гору, і став монахом-аскетом. Йому тоді було 30—35 років.

Номер слайду 19

Право на вибір - Чи по добрій волі йдеш у цю печеру, старче Іване? - Так, - глухо відповів старець. - Чи навіки ти відрікся від світу, від рідних, від земного життя? - Так, - ще глухіше повторив старець. - Чи усвідомлюєш безповоротність того, до чого прагнеш, чи не боїшся самоти, чи не явиться у годину тяжких роздумів до тебе каяття? - Ні. - Будь же благословенний, - сказав ігумен. - Тепер у земному житті тебе не стало. Був ти між нами братом. Вознесись же у своєму подвигові!

Номер слайду 20

На схилі Афонської гори у печері помер І.Вишенський Два наймолодші монахи обв'язали старця мотузками і спустили на виступ у скелі. Там невідомо ким і коли була видовбана печера. Тепер вона стала його власністю – до смерті.

Номер слайду 21

Творча спадщина Відомо всього 16 творів. У 1590-х роках були написані найвизначніші з них, спрямовані проти Берестейської церковної унії. 1598 року в острозькій «Книжці» надрукував послання до К.Острозького та православних, написане Вишенським від імені монахів Святої Гори. Близько 1600 р. на Афоні він склав збірник — «Книжку», куди ввійшли «Извещение краткое», «Писание до всех обще, в Лядской земли живущих» (написані до 1596 р.), послання до князя К. Острозького і до єпископів, крім того «Обличение диавола-миродержца», «Порада» та ін. 1600—1601 рр. написав «Краткословный ответ» П. Скарзі. 1615—1616 рр. — останній відомий твір «Позопище мысленное».

Номер слайду 22

Теорія літератури Історична поема – це ліро-епічний твір героїчного характеру про важливі події минулого та відомих історичних осіб

Номер слайду 23

Поема “Іван Вишенський” (1900) Тема: зображення аскетичного усамітнення Івана Вишенського на горі Афон Ідея: “служіння Богу не в відірваності від світу, а в праці для рідного народу” Основна думка: призначення кожної людини – жити заради інших, прагнути надати допомогу ближньому, навіть якщо для цього потрібно пожертвувати своїм життям. Жанр: психологічно-філософська поема

Номер слайду 24

Композиція поеми Експозиція: опис краси природа Афонських гір. Зав'язка: проводи монахами Вишенського до печери. Розвиток дії: аскетичне перебування героя в печері. Кульмінація: відмова І. Вишенського у допомозі посланцям з України – очолити боротьбу православних з католиками. Розв'язка: страждання аскета від необдуманного рішення; повернення героя по морю (як по суші) додому.

Номер слайду 25

Інформативне ґроно Іван Вишенський Цілеспрямований, “незламної віри людина” Остаточний у прийнятті рішень Шанобливо ставиться до Бога Прагне перебувати на самоті Любить рідний край, народ Захищає православну віру Принциповий, добрий, щирий Здатний на самопожертву

Номер слайду 26

Ключ до експрес-тесту 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 б а а б а а б а а б б а 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 а а б а а б а а б а а а

Номер слайду 27

Домашнє завдання Написати розгорнуте висловлювання на одну з тем: Самотність – це щастя чи задоволення власних потреб? У чому призначення кожної людини на землі? Мої корисні справи на благо інших.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 червня 2018
Переглядів
1924
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку