Презентація і урок на тему: "Річка Черемош"

Про матеріал
Презентація і конспект призначений для ознайомлення із гірською річкою Черемош у Карпатах. Можна використати під час вивчення теми "На які водні ресурси багата Україна" у 4 класі.
Зміст архіву
Перегляд файлу

4. Шановні друзі, сьогодні ми з вами поговоримо про річку Черемош. Черемош – річка в Українських Карпатах, Буковині та на Гуцульщині. Є правою, найбільшою притокою Прута. На думку дослідників, на санскриті "Черемош" означає "галасливий", "бурхливий". Саме ці слова якнайкраще характеризують потік річки. Черемош – гірська річка з вируючим потоком, довжина якої становить 80 км. Цей потік розділяє Чернівецьку та Івано-Франківську області. Площа басейну – 2650 км2.

5. За красивою гуцульською легендою, з Чорного моря водою можна дістатися до Святої Землі рахманів, що живуть святим життям. Споконвіків Черемошем пливуть шкаралупки великодніх писанок до святих рахманів. У такий спосіб річка Черемош – Священна Ріка гуцулів – несе свої води від Українських Карпат до Чорного моря і з’єднує гуцулів з усією Україною та цілим світом.

Свій початок Черемош бере від села Устеріки, де зливаються дві невеликі річки Білий Черемош і Чорний Черемош. Саме вони роблять Черемош таким могутнім і вируючим.

Насправді води Білого Черемоша, якщо на них дивитися знизу вверх за течією, і справді здаються білими, з чим і пов’язують походження назви річки.

Чорний Черемош, протікаючи повз гори, розмиває їх і збагачується кальцієм. Тому його вода набуває темного кольору.

Чорний Черемош приймає багато приток. Найбільші з них ліві притоки Шибений, Дземброня та Бистрець, які розташовані на схилах Чорногори.

Протікає Чорний Черемош мальовничою карпатською долиною із стрімкими схилами. Русло ріки загалом вузьке й звивисте, але у нижній течії трапляються тераси, і навіть невелика заплава. Живиться ріка, як і Білий Черемош, талими та дощовими водами.

6. Історія річки Черемош. Споконвіку гуцули вважали Землю, Огонь і Воду святими. Минали віки, змінювалися сотні поколінь, але давні гуцули свято берегли заповіти далеких предків і передавали їх своїм нащадкам. Відомо, що гуцули вірили в цілющу силу води і на свята освячували водні джерела, а більшість своїх пісень-співанок починали із заспіву-прославляння загадкового бога скотарства і достатку Сіда-Ріда і богині води Дани такими словами: «А я собі заспіваю, Сіда-Ріда й Дана».

Можливо, у давні часи велична назва – Ріка – була дана цій річці тому, що для гуцулів, які народжувались, жили й помирали в Карпатах, усі інші країни світу асоціювалися з Гуцульщиною, а всі ріки світу – просто із Рікою. Спочатку село Зелене мало назву Зелена Ріка, що походила від колишньої назви річки Чорний Черемош – Зелена Ріка. Село називали в минулому також і Підчорногора тому, що воно розміщене на східних схилах Чорногірського хребта.

7. У гірській місцевості на річці існує дуже багато порогів. На деяких висота падіння становить до 1,6 м. Річка тече в глибокій, вузькій долині з крутими скельними схилами, має повороти і звуження русла, дрібні перекати з кам'янистим дном.

Сьогодні Черемош – популярний центр водного туризму, куди з’їжджаються екстремали з усієї України.

Рафтинг в Карпатах на річці Чорний Черемош – це справжній досвід диких емоцій від сплаву бурними порогами цієї річки та є найкращим способом активно розважитись. Бажаний рівень екстриму та адреналіну в кожного різний, саме тому тут існують сплави різної довжини та складності.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок. Річка Черемош

Номер слайду 2

«… у тебе ані смаку, ані кольору, ані запаху. Тебе неможливо описати. Тобою втішаються не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти саме життя… Ти найбільше багатство й світі». Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Асоціативний кущ«Водойми»Річка. Океан. Озеро. Море. Ставок

Номер слайду 4

Річка та її будова. Витік. Гирло. Русло. Права притока. Ліва притока

Номер слайду 5

Довжина - 80 км. Площа басейну -2650 км². Черемош – річка в Українських Карпатах. Права притока Прута. Черемош

Номер слайду 6

Черемош - священна ріка гуцулів. Чорний і Білий Черемош зливаються в одну річку – Черемош. Стрімкі схили Черемоша.

Номер слайду 7

Історія річки Черемош

Номер слайду 8

Черемош – найекстремальніша річка України. Рафтинг

Номер слайду 9

Інтерактивна вправа «Сенкан»Сенкан – це своєрідний вірш з 5 рядків, в якому:1 іменник (тема)2 прикметники (яке воно?)3 дієслова (що воно робить?)Фраза-висновок з 4 слівІменник-синонім до теми (асоціація)Приклад сенкану. УкраїнаЄдина, незалежна. Розвивається, квітне, бореться. Я пишаюся своєю країною. Батьківщина.

Номер слайду 10

Вправа «Анаграма»Селавнтаркчіа. Чмореешгтіросдь. Ункїисрьках Кпаарт. Славетнарічка. Черемошгордість. Українських Карпат

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підготувати міні-проєкт про річку свого краю. Успіхів у навчанні!

zip
Додано
13 березня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку