Презентація "І.Я.Франко. Титан духу і думки"

Про матеріал
Презентація може бути використана на вступному уроці з вивчення творчості І.Я.Франка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТИТАН ДУХУ І ДУМКИІван Франко

Номер слайду 2

Мета:розкрити багатогранність діяльності І. Я. Франка як письменника, перекладача, публіциста, ученого, громадського діяча; її вплив на культурний і політичний розвиток України;значення творчості для розвитку української літератури, у пробудженні національної свідомості;розглянути творчість І. Франка в музиці.

Номер слайду 3

Очікувані результати:знати біографію І. Франка, основні царини його громадсько-політичної, наукової, мистецької, перекладацької діяльності розуміти її значення в історії української літератури; висловлювати власне ставлення до І. Франка як багатогранної особистості.

Номер слайду 4

Дитячі рокиІван Франко народився 27 серпня 1856-го року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту у Східній Галичині, поблизу Борислава, в родині заможного селянина-коваля Якова Франка. Мати, Марія Кульчицька, походила із зубожілого українського шляхетського роду Кульчицьких.

Номер слайду 5

Навчання в Дрогобицькій гімназії1875-го року закінчив Дрогобицьку гімназію (нині — Дрогобицький педагогічний університет). Залишившись без батьків, Іван був змушений заробляти собі на життя репетиторством. З свого заробітку виділяє гроші на книжки для особистої бібліотеки. Навчаючись у гімназії, Франко виявив феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити товаришам інформацію, яка подавалася вчителями на заняттях.

Номер слайду 6

Літературна діяльність. Його творчий доробок, писаний українською (закономірно – переважна більшість текстів), німецькою, польською, російською, болгарською мовами, за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів.«Свідомо чи несвідомо, з власного пересвідчення чи ж чужого голосу, але кожен, почувши ім'я Франка, здіймає шапку незалежно від свого місця народження. Тут діє інстинкт величі» (Євген Маланюк).

Номер слайду 7

Збірка «З вершин і низин» стала важливим етапом на шляху розвитку української літератури. Вона — найвидатніше явище в українській поезії після «Кобзаря» Т. Шевченка. «Уже назва збірки "З вершин і низин" (1893) вказувала на контрастність її побудови, зосередженої навколо проблем буття людини і народу — від вершини духовності, національної ментальності до низин повсякденності» (П. Хропко) .

Номер слайду 8

«У Франка є прекрасна річ — лірична драма «Зів’яле листя». Се такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою чувства і розумінням душі людської, що, читаючи їх, не знаєш, кому оддати перевагу: чи поетові боротьби, чи поетові-лірикові, співцеві кохання і настроїв» (М. Коцюбинський).«ЗІВ’ЯЛЕ ЛИСТЯ»

Номер слайду 9

До циклу «Легенди» збірки «Мій Ізмарагд» увійшла філософська «Легенда про вічне життя», у якій І. Франко розмірковує про те, чим є людське життя, що є для людини найважливішим.

Номер слайду 10

«Мойсей» Франка — це заповіт українському народові» (О. Білецький). «Влада не пустила його викладати у вищій школі, а він став учителем усього народу. На­працювався за десятьох, а життя було дано лише одне, та й те недовге» (Т. Франко). «Твір Франка наскрізь оригінальний. Ключів до нього слід шукати у Франкові і в самій поемі, не поза ними» (Ю. Шевельов). «Не можу забути одного образу, який врізався мені у пам’ять... У своїй убогій хаті сидів він за столом і плів рибацькі сіті, як бідний апостол. Плів сіті й писав поему «Мойсей»... Душу мою він полонив своєю поемою» (М. Коцюбинський).

Номер слайду 11

«Сойчине крило» у збірці «На лоні природи» - «найбільш інтересне оповідання, бо доктор Франко підносить у сім оповіданні любов на незвичайно високий п'єдестал – обтрясає її із земських пут…» (Крушельницький). Новела «Сойчине крило» – жіноча доля в новітній інтерпретації

Номер слайду 12

«Які прекрасні сходи дає в наші дні те насіння, що його разом з іншими сіяв інаш Франко» (Олесь Гончар).Іван Франко по праву займає особливе місце в українській літературі. Він відомий за межами України не тільки як поет, письменник, драматург, але й літературознавець, фольклорист, історик, перекладач. Із щедрої Франкової криниці черпають творчу наснагу нові покоління письменників, живописців, композиторів. Усе життя письменника — боротьба за єдність держави, за свій народ..

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
21 січня 2019
Переглядів
3830
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку