Презентація "Ігрові технології на уроках історії"

Про матеріал
  • З досвіду роботи вчителя історії. Першочергове завдання історії –допомогти молоді побачити образи сучасності в світі минулого, дати можливість розуміти суперечливі питання майбутнього.
  • Одним з шляхів вирішення цього завдання є використання сучасних педагогічно освітніх процесів, які дозволять урізноманітнити форми та засоби навчання.Розв'язання цих задач потребує впровадження таких методичних розробок,які б дозволили реалізувати нову освітню парадигму. Серед них важливе місце посідають ігрові методи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІГРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ НА УРОКАХ ІСТОРІЇвчитель Байдівської філії Половинкинської ЗОШ І-ІІІ ст. Ковальова А. В.

Номер слайду 2

«Все життя дитини - це гра. У дитини є пристрасть до гри, її треба задовольняти. Треба не тільки дати їй час пограти, а треба просочити цією грою все її життя. Часто ми, вчителі, знаємо, що гра є потребою і основним видом діяльності дитини дошкільного віку, але забуваємо, що гра впливає на розвиток інтелекту дітей шкільного віку »С. Макаренко

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Принципи проведення ігор.- гра не повинна бути звичайною вправою з використанням наочності;- гра не повинна випадати із загальних цілей уроку, а повинна сприяти їх реалізації;-повинно бути обов'язкове підбиття підсумків гри, виявлення переможців.

Номер слайду 5

Ігрова технологія (Г. К. Селевко) містить спектр цільових орієнтацій

Номер слайду 6

Класифікаційна  за структурними елементами уроку в залежності від дидактичних цілей гри:гра для вивчення нового матеріалу;гра для закріплення;ігри для перевірки знань;навчальні ігри;релаксаційні ігри-паузи

Номер слайду 7

Класифікація за джерелом пізнання;- гри на основі роботи з наочністю;- гри на основі практичної роботи;- ігри на основі усного викладу навчального матеріалу. У певних випадках важливо розділяти гри по колективу учасників:- на групові; - індивідуальні;- діалогові (парні);- масові. В. Г. Семенов виділив:1. інтерактивні ігри з опосередкованим впливом на учня (ребуси, кросворди);2. інтерактивні ігри з безпосереднім впливом на учня (сюжетно-рольові ігри);3. Неінтерактивні гри (індивідуально-ігрові завдання). Цей же дослідник класифікує ігри за ступенем імпровізації:1. ігри з ролями і сюжетом (імпровізовані);2. ігри з чітким канонічним сюжетом (канонічні);3. безсюжетні ігри (кросворди).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

РОЛЬОВІ ІГРИ

Номер слайду 10

За місцем проведення рольові ігри поділяються на на: НастільніКабінетніПолігонні

Номер слайду 11

Розподіл рольових ігор за методом створення:

Номер слайду 12

АЛГОРИТМ РОЗРОБКИ РОЛЬОВИХ ІГОР

Номер слайду 13

Заключний уроках в 6-му класі: на машині часу ви подорожуєте Стародавнім світом. Складіть програму польоту: вкажіть на рік, в який вам хотілось би переселитись; 2. назвіть країну, в якій ви б хотіли побувати; 3. виберіть в якій ролі вам хотілось би знаходитись в період подорожі: а) сучасної людини (вченого - історика, учня 6-го класу тощо); б) воїна,фараона, полководця тощо; 4. обґрунтуйте ваш вибір століття, країни і ролі; 5. визначте мету вашої подорожі. В залежності від мети подорожі ми включили в опис зовнішній вигляд людей, їх зброю, а також архітектурних пам'ятників, характеристику видатних історичних осіб і т.д.

Номер слайду 14

Тема: «Культура Західної Європи в середні віки» 7 кл. Театралізована вистава: "Екскурсія по Європі" або "Конкурс екскурсоводів". Мета гри: узагальнити знання учнів з пройденої теми. Зміст. Такий урок краще проводити після вивчення всієї теми. Вибираються екскурсоводи за бажанням, а можна включити в гру весь клас. Кожен готує свою екскурсію і, навіть, якщо його на даному уроці не призначать екскурсоводом, він має право виправляти, додавати і отримати за це відповідну оцінку. Є можливість трохи змінити гру. Вибрані екскурсоводи можуть створити свої команди з решти учнів і виступати в якості капітанів. Тоді учасники команди будуть допомагати йому в розповіді.

Номер слайду 15

Інтерв'ю з історичними героями. Коли в основі досліджуваного матеріалу знаходиться історична особистість, наприклад: Б. Хмельницький, І. Мазепа та ін. Можна запропонувати інсценувати інтерв'ю з історичним героєм. Це можуть зробити дві людини, з яких один - історичний герой, а інший - журналіст, а також цілий клас, якщо мова піде про прес-конференції. Якщо бере участь весь клас, то «історичний герой» заздалегідь готується: збирає максимум інформації про ту людину, якого йому доведеться грати, а «кореспонденти» повинні заздалегідь підготувати цікаві питання.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
7 квітня 2018
Переглядів
3233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку