Презентація "Іменник як частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"

Про матеріал
Презентація до теми «Етнографічна мандрівка-розвідка» "Іменник як частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Етнографічна мандрівка-розвідка»Іменник як частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 2

Сьоме грудня. Класна роботаІменник як частина мови: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 3

Орфографічний диктант із коментуванням. Намітка, хустка, кибалка, очіпок, убрус, чепчик, каптур, перемітка, карабуля, коруночка, серпанок, гимбер (імбер) віночок, вельон, рантух, рантушок, рубок, нафрамаголовні жіночі убори

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЕПІГРАФХто не знає свого минулого,Той не вартий свого майбутнього(М. Рильський)

Номер слайду 6

На ній і гроно, і пелюстка,І небо райдуги на ній... Мов берегиня вроди, хустка. Здавен у нашій стороні…

Номер слайду 7

7 грудня – Всесвітній день української хустки, День Великомучениці Катерини

Номер слайду 8

Заповнення протягом уроку таблиці «Іменник як частина мови» Частина мови. Питання Загальне значення. Граматичні категоріїСинтаксична роль     

Номер слайду 9

Мозковий штурм: прочитайте слова, що їх об'єднує, а що різнить матусенька макітрапанотець палітрадід скринясестричка полонинагуцулка хусточкаодесит літописІСТОТИ (ХТО?) НЕІСТОТИ , предмети(ЩО?)

Номер слайду 10

Прочитайте текст, випишіть по 6 назв істот і неістот. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це невід’ємна частина української культурної спадщини. Споконвіку на українських землях хустка була не просто обов’язковим головним убором для заміжніх жінок, а й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління. Хустки супроводжували людину впродовж усього життя. Їх традиційно використовували, коли народжувалася дитина, а потім на хрестинах. Юнаків на проводах в армію матері обов’язково перев’язували хустками. Вважалося, що ця хустка збереже від усіх негараздів. Коли до дівчини приходили свататися, то вона мала винести судженому хустку на знак згоди, що виходить заміж по любові. На весіллі і донині збереглася традиція три рази покривати цим головним убором наречену, що означає її перехід у статус заміжньої жінки.

Номер слайду 11

« Презентація проєктів»

Номер слайду 12

Іменники бувають з конкретним і абстрактним значенням. КонкретніАбстрактніВиражають поняття, в яких передається все те, що сприймається безпосередньо органами чуття: палац, школа, дідусь... Назви узагальнених понять - якостей, властивостей, дій, процесів: ніжність, вибори, докір...

Номер слайду 13

«Спіймай помилку» - виправте недоречності в даних реченнях. Хустка гріє голівонька, а серце мама люба донька. На хустина цвіт калина відводить лихо від дитина.

Номер слайду 14

«Хочу творю, а хочу – витворяю» - складіть і запишіть речення за даними фото. Підкресліть члени речення

Номер слайду 15

Ніколи не минеться мода на хустки. Ніколи не минеться мода на хустки. Бабусі дістають зі скрині Барвисті, ніби кольорові пелюстки, Як символ - оберіг, святині. Вони легенькі, мов весняний вітерець. Лягають на жіночі плечі. І як сказав слова один мудрець: "Це пам*ять на роки, до речі".І не деталь, а радість, благоговіння,Убір для голови, як диво. А в Україні - жінкам благословіння, Щоб жили радісно, щасливо.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати §22, 23 підручника. Виконати вправу підручника 192, 196

pptx
Додав(-ла)
Гайцук Ірина
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
1073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку