Презентація. Імпульс. Закон збереження імпульсу

Про матеріал
Багато хто з вас бачив іграшку «колиска Ньютона» — кілька сталевих кульок, підвішених упритул одна до одної. Якщо першу кульку відвести вбік і відпустити, то остання відхилиться приблизно на такий самий кут, на який було відведено першу кульку. Повернувшись, остання кулька вдарить систему з решти п’яти кульок, після чого знову відхилиться перша кулька, а потім усе повториться. При цьому середні кульки залишаються практично нерухомими. Дію цієї іграшки легко пояснити, якщо скористатися законом збереження енергії та законом збереження імпульсу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Імпульс. Закон збереження імпульсу

Номер слайду 2

Запитання для учнів: У чому полягає основне завдання механіки? За яких умов тіло зберігає швидкість свого руху? Сформулюйте І закон Ньютона? Сформулюється другий закон Ньютона? Про що свідчить третій закон Ньютона? Які види сил ви знаєте? Дайте означення сили тяжіння?. Невагомість. Перенавантаження. За якими формулами вона обчислюється і як вона напрямлена? Що треба зробити з фізичним тілом, щоб воно стало супутником землі?

Номер слайду 3

Імпульс. Закон збереження імпульсу Імпульс це векторна величина, яка визначається за формулою Імпульс служить мірою того, наскільки велика повинна бути сила, яка діє на тіло протягом певного часу, щоб зупинити або розігнати його з місця до даної швидкості. Напрямок вектора імпульсу завжди збігається з напрямком вектора швидкості. Імпульс тіла - це фізична величина, що дорівнює добутку маси тіла на його швидкість.

Номер слайду 4

Закон збереження імпульсу: У замкненій системі тіл векторна сума імпульсів тіл до взаємодії дорівнює векторній сумі імпульсів тіл після взаємодії. Замкнута система тіл - це два або кілька тіл взаємодіючих тільки між собою, і невзаємодіючих з іншими тілами Сили, з якими взаємодіють кулі між собою — внутрішні; сили, з якими взаємодіють кулі зі столом теж внутрішні; сила тяжіння, що діє і на кожну кулю, і на стіл — зовнішня. Таким чином, ми можемо вважати нашу систему стіл-кульки замкненою.

Номер слайду 5

Приклади прояву закону До прикладів дії закону збереження імпульсу належать такі явища, як рух кульок більярду після зіткнення, віддача вогнепальної зброї, реактивний рух тощо. На Мал.1 показано швидкості тіл до взаємодії пружним ударом, а на малюнку Мал.2 - після взаємодії. Мал.1 - Система до взаємодії Мал.2 - Система після взаємодії Для такої взаємодії, як на малюнку, закон збереження імпульсу запишеться так:

Номер слайду 6

Абсолютно пружний удар і абсолютно непружний удар Під ударом розуміють таку взаємодію, яка здійснюється миттєво (за дуже малий проміжок часу). Абсолютно пружним називають удар, після якого розміри і форма взаємодіючих тіл відновлюються і не відбувається перетворення механічної енергії у внутрішню. При абсолютно непружному ударі взаємодіючі тіла утворюють нове тіло, маса якого дорівнює сумі мас тіл, що взаємодіяли

Номер слайду 7

P1 p2 Імпульс системи до взаємодії: P = 0 Імпульс системи після взаємодії: p1 p2

Номер слайду 8

Прояви імпульсу Принцип реактивного руху знаходить широке практичне застосування в авіації і космонавтиці Коли пожежники використовують Брандс-пойт, вони завжди тримають його удвох або навіть утрьох? Так необхідно поступати, щоб протидіяти імпульсу струменя.

Номер слайду 9

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням фізики) 9 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
7 квітня 2021
Переглядів
2023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку