Презентація "Індекси НУШ на уроках української мови"

Про матеріал
Презентація представляє підбірку документів щодо Індексів НУШ з української мови,а також методичні рекомендації до оцінювання індексів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА ВИСТУПУ : «ІНДЕКСИ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ ТА ВИДИ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЇХНЬОГО РІВНЯ» ПІДГОТУВАЛА ЛАГОДА К.М. УЧИТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ КРИВОРІЗЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №59 КМР

Номер слайду 2

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ *

Номер слайду 3

ЯКІ ВИЗНАЧЕНІ В ДЕРЖАВНОМУ СТАНДАРТІ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ(ПОСТАНОВА КМУ № 898 ВІД 30.09.2020 Р.), У СВІДОЦТВІ ДОСЯГНЕНЬ УЧНЯ/УЧЕНИЦІ (НАКАЗ МОН № 289 ВІД 01 КВІТНЯ 2022 Р., ДОДАТОК 1): 1. СПРИЙМАЄ УСНУ ІНФОРМАЦІЮ НА СЛУХ / АУДІЮВАННЯ 2. УСНО ВЗАЄМОДІЄ ТА ВИСЛОВЛЮЄТЬСЯ / ГОВОРІННЯ 3. СПРИЙМАЄ ПИСЬМОВІ ТЕКСТИ / ЧИТАННЯ 4. ПИСЬМОВО ВЗАЄМОДІЄ ТА ВИСЛОВЛЮЄТЬСЯ / ПИСЬМО ОЦІНКА ЗА СЕМЕСТР ставиться за результатами тематичного оцінювання та контролю груп загальних результатів,

Номер слайду 4

ТИПОВА ОСВІТНЯ ПРОГРАМА ДЛЯ 5-9 КЛАСІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ 7. ОПИС ІНСТРУМЕНТАРІЮ ОЦІНЮВАННЯ (ВИТЯГ) Встановлення відповідності між вимогами до результатів навчання учнів, визначеними Державним стандартом, та показниками їх вимірювання здійснюється відповідно до системи та загальних критеріїв оцінювання результатів навчання учнів, визначених Міністерством освіти і науки України. Основними видами оцінювання результатів навчання учнів є: - поточне, - підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання та державна підсумкова атестація.

Номер слайду 5

РІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЗДІЙСНЮЮТЬСЯ ЗА СИСТЕМОЮ ОЦІНЮВАННЯ, ВИЗНАЧЕНОЮ ЗАКОНОДАВСТВОМ, А РЕЗУЛЬТАТИ ТАКОГО ОЦІНЮВАННЯ ВІДОБРАЖАЮТЬСЯ У СВІДОЦТВІ ДОСЯГНЕНЬ, ЩО ВИДАЄТЬСЯ УЧНЕВІ ЩОРОКУ.

Номер слайду 6

ПОТОЧНЕ ТА ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ УЧНІВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВІДПОВІДНО ДО МОДЕЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ. У РАМКАХ АКАДЕМІЧНОЇ СВОБОДИ ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ЗДІЙСНЮЮТЬ ВИБІР ФОРМ, ЗМІСТУ ТА СПОСОБУ ОЦІНЮВАННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ДИДАКТИЧНОЇ МЕТИ.

Номер слайду 7

МОДЕЛЬНА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА «УКРАЇНСЬКА МОВА. 5-6 КЛАСИ» ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (АВТОРИ ГОЛУБ Н.Б., ГОРОШКІНА О.М.) ВИТЯГ Змістовий компонент програми поділено на блоки: предметний, метапредметний й компетентнісний. Предметний блок (мовна змістова лінія) передбачає знання розділів мови як системи, мовних одиниць усіх рівнів, їхні характерні ознаки та функції в мовленні; мови як відображення картини світу; мовної норми та її динамічності; різних типів помилок; засобів виразності, формування відповідних умінь і досягнення предметних результатів. Метапредметний блок (мовленнєва змістова лінія) орієнтує на знання відомостей про інформацію, текст, комунікацію й мовленнєві жанри, формування відповідних умінь і досягнення метапредметних результатів. Компетентнісний блок (соціокультурна змістова лінія) спрямовує діяльність суб’єктів освітньої діяльності на формування ключових компетентностей і досягнення особистісних результатів. Цей блок покликаний реалізувати компетентнісний потенціал галузі, презентований у Додатку 1. Державного стандарту. Отже, зміст програми має потенціал для здобуття предметних, метапредметних і особистісних результатів. Засобами досягнення очікуваних результатів є тексти підручників, навчальні й практичні посібники, компетентнісно орієнтовані методики.

Номер слайду 8

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ УЧНІВ 5-6 КЛАСІВ, ЯКІ ЗДОБУВАЮТЬ ОСВІТУ ВІДПОВІДНО ДО НОВОГО ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ВИТЯГ Основними видами оцінювання результатів навчання учнів, що проводяться закладом, є формувальне, поточне та підсумкове: тематичне, семестрове, річне. За рішенням педагогічної ради (за потреби) заклад освіти може визначити адаптаційний період впродовж якого не здійснюється поточне та тематичне оцінювання.

Номер слайду 9

СВІДОЦТВО ДОСЯГНЕНЬ (ДОДАТОК 1) ВІДОБРАЖАЄ РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ УЧНЯ/УЧЕНИЦІ 5-6 КЛАСУ З ПЕРЕЛІКУ ПРЕДМЕТІВ ТА ІНТЕГРОВАНИХ КУРСІВ, ВИЗНАЧЕНИХ ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ. НАДАНА ФОРМА СВІДОЦТВА ДОСЯГНЕНЬ Є ОРІЄНТОВНОЮ, ПЕРЕЛІК ПРЕДМЕТІВ ТА ІНТЕГРОВАНИХ КУРСІВ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗАКЛАДОМ ОСВІТИ ВІДПОВІДНО ДО ЗАТВЕРДЖЕНОЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ.

Номер слайду 10

ГРАФА «ХАРАКТЕРИСТИКА НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ» СФОРМОВАНА ВІДПОВІДНО ДО ПЕРЕЛІКУ НАСКРІЗНИХ УМІНЬ, ВИЗНАЧЕНИХ ДЕРЖАВНИМ СТАНДАРТОМ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ. Додаток 2 «Загальні критерії оцінювання результатів навчання учнів 5-6 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти»

Номер слайду 11

ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ТА ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ПРЕДМЕТІВ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ У 2022/2023 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ Для 5-го класу програмою передбачено 9 розділів (орієнтовно по одному розділу для одного календарного місяця). Кожен розділ містить 3 – 4 теми (орієнтовно одна тема на один календарний тиждень), які розвивають і конкретизують загальну тему розділу. У межах кожного розділу визначено очікувані результати навчання, пропонований зміст та види навчальної діяльності. Очікувані результати навчання відповідають орієнтирам для оцінювання з мовно-літературної освітньої галузі, визначеним у Державному стандарті базової середньої освіти. У кожному розділі представлено очікувані результати навчання з усіх чотирьох груп обов’язкових результатів навчання, визначених у Державному стандарті базової середньої освіти.

Номер слайду 12

ВИДИ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ УЧНІВ 1. Формувальне: самооцінювання, взаємооцінювання учнів, оцінювання вчителем із використанням окремих інструментів. 2. Поточне: призначене для встановлення рівнів опанування здобувачами освіти навчального матеріалу та здійснення корегування щодо застосованих технологій навчання; упроваджувати поточне оцінювання необхідно систематично, використовуючи завдання на повторення пройденого матеріалу й закріплення вивченого. 3. Підсумкове: тематичне, семестрове, річне.

Номер слайду 13

ОБОВ’ЯЗКОВІ РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ ДЛЯ ПІДСУМКОВОГО ОЦІНЮВАННЯ *

Номер слайду 14

ІНДЕКС НУШ: СПРИЙНЯТТЯ УСНОЇ ІНФОРМАЦІЇ/АУДІЮВАННЯ -АУДІЮВАННЯ МЕДІАТЕКСТІВ -АУДІЮВАННЯ ТЕКСТ -АУДІЮВАННЯ ДІАЛОГІВ -АУДІЮВАННЯ ТЕКСТІВ, ЩО МІСТЯТЬ ПЕВНІ ОСОБЛИВОСТІ, ПОВ’ЯЗАНІ З МОВЛЕННЄВИМИ ТЕМАМИ

Номер слайду 15

ІНДЕКС НУШ : УСНА ВЗАЄМОДІЯ ТА ВИСЛОВЛЮВАННЯ/ГОВОРІННЯ Виконання проєктів Квест «Виправлення орфоепічних помилок Вікторини з фонетики та орфоепії Докладний усний переказ Записування та аналіз аудіоповідомлення Інсценування байки з діалогом Колективне складання словника найпоширеніших етикетних формул - Складання діалогу з використанням запропонованих або дібраних самостійно антонімів. Складання діалогу-розпитування - Складання і розігрування діалогу етикетного характеру

Номер слайду 16

Складання есе про дружбу чи людські чесноти з використанням слів Складання речень і мікротекстів Онлайн -екскурсія в зоопарк зі створенням розповіді про тварин Складання усного висловлення, пов’язаного з конкретною життєвою ситуацією. Усний опис малюнка Складання розповіді з використанням різних видів речень Формулювання правил спілкування на основі прочитаних крилатих висловів. в онлайн-середовищі відповідно до запропонованої ситуації спілкування, пов’язаної із життєвим досвідом у використанням етикетних формул телефонних розмов, що передбачають уникання небажаного й небезпечного спілкування, телефонних розмов, що передбачають уникання небажаного й небезпечного спілкування Складання та розігрування діалогів, зокрема:

Номер слайду 17

ІНДЕКС НУШ : СПРИЙНЯТТЯ ПИСЬМОВОГО ТЕКСТУ/ ЧИТАННЯ Аналіз та оцінювання прочитаного чи прослуханого тексту Інтерпретація тексту Визначення ключових слів у тексті Визначення мікротем і тематичних речень Виразне читання текстів з дотриманням правил орфоепії Відповіді на запитання за змістом прочитаного чи почутого Виконання проєктів

Номер слайду 18

ІНДЕКС НУШ: ПИСЬМОВА ВЗАЄМОДІЯ ТА ВИСЛОВЛЮВАННЯ / ПИСЬМО -Докладний письмовий переказ тексту розповідного характеру з елементами опису предмета -Лист до рідної людини з використанням звертань і вставних слів Написання есе про красу й милозвучність української мови Написання казки за поданим початком з використанням діалогу Написання творів різного виду Складання розповіді (легенди) про історію рідного міста

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
11 березня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку