Презентація "Індукція магнітного поля. Магнітне поле Землі"

Про матеріал
Презентація до уроку "Індукція магнітного поля. Магнітне поле Землі" буде корисною під час проведення уроків фізики в 9 класі. Матеріал містить короткий виклад змісту параграфу №2 підручника «Фізика» 9 клас (за редакцією В.Г. Бар'яхтара, С.О. Довгого), ситуативні вправи та графічні завдання на закріплення вивченого. До уваги: презентація містить активні посилання на досліди в віртуальних фізичних латораторіях vascak.cz та PhET.
Перегляд файлу

imageimageДо підручника

«Фізика» 9 клас

За редакцією

В.Г. Бар’яхтара, С.О. Довгого

Підготувала: Слободянюк

Наталія

Олександрівна

Силова характеристика магнітного поля

Магнітна індукція (індукція магнітного поля) — це векторна фізична величина, яка характеризує силову дію магнітного поля.

imageimageОдиниця магнітної індукції в СІ — тесла

За напрямок вектора магнітної індукції в даній точці магнітного поля обрано напрямок, у якому вказує північний полюс магнітної стрілки, встановленої в даній точці

imageДемонстрація у віртуальній лабораторії vascak.cz Фізика в школі:

https://www.vascak.cz/data/android/physicsatschool/template.php?s=mag_magnet&l=ua Демонстрація у віртуальній лабораторії PhET:

https://phet.colorado.edu/sims/cheerpj/faraday/latest/faraday.html?simulation=magnet-andcompass&locale=u0k

Магнітні лінії

Умовні напрямлені лінії, дотичні до яких у кожній точці збігаються з лінією, уздовж якої напрямлений вектор магнітної індукції, називають лініями магнітної індукції або магнітними лініями.

imageimageЗа допомогою магнітних ліній графічно зображують магнітні поля:

1) за напрямок ліній магнітної індукції в даній точці домовилися брати напрямок вектора магнітної індукції; 2) лінії магнітної індукції зображають щільніше в тих областях поля, де модуль магнітної індукції більше.

Рисунок, утворений ланцюжками залізних ошурок, відтворює картину ліній магнітної індукції магнітного поля підковоподібного магніту.

Однорідне магнітне поле

Магнітне поле в певній частині простору називають однорідним, якщо в кожній його точці вектори магнітної індукції однакові як за модулем, так і за напрямком

image

Магнітне поле Землі

image

Магнітні бурі

imageimageСильні збурення магнітного поля Землі, які охоплюють усю планету і тривають від одного до кількох днів, називають магнітними бурями.

Магнітне поле Землі є своєрідним «щитом», який захищає нашу планету від заряджених частинок, що летять із космосу, переважно від Сонця

Поблизу магнітних полюсів потоки частинок підлітають досить близько до атмосфери Землі. Під час зростання сонячної активності космічні частинки потрапляють у верхні шари атмосфери та йонізують молекули газу — тоді на Землі спостерігаються полярні сяйва

Розв’язуємо разом

imageПоміркуй:

         Штабовий магніт піднесли південним полюсомдо магнітної стрілки. Як поводитиметься стрілка?

         Корпуси компасів виготовляють їз пластмаси, міді, алюмінію та інших матеріалів. Що спільного в цих матеріалах? 1.     Укажіть на рисунку розташування географічних та магнітних полюсів Землі

2.              Укажіть полюси магніту. Зазначте стрілками напрям ліній магнітного поля всередині штабового магніту.

3.              У випадках а, б на рисунку зображено взаємне розташування двох штабових магнітів. Нарисуйте в зошиті приблизний вигляд загального магнітного поля цих магнітів.

Дякую за увагу!

image

pdf
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
15 травня 2022
Переглядів
1346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку