Презентація "Сила Ампера. Сила Лоренца. Правило лівої руки"

Про матеріал
Презентація "Сила Ампера. Сила Лоренца. Правило лівої руки" буде корисною під час проведення уроків фізики в 9 класі. Матеріал містить короткий виклад змісту параграфу №4 підручника «Фізика» 9 клас (за редакцією В.Г. Бар'яхтара, С.О. Довгого), та теоретичний матеріал про силу Лоренца. У презентації наявні графічні завдання та задачі на закріплення вивченого. До уваги: презентація містить активні посилання на віртуальну фізичну латораторію vascak.cz.
Перегляд файлу

image

Сила Ампера. Сила Лоренца. Правило лівої руки.

imageimageДо підручника «Фізика» 9 клас

За редакцією

В.Г. Бар’яхтара, С.О. Довгого

Презентацію підготувала:

Слободянюк Наталія Олександрівна

Сила Ампера

image


струмом (FA =0), якщо провідник

Андре Марі Ампер         розташований паралельно магнітним

лініям поля (sinα = 0).

image

Демонстрація у віртуальній лабораторії vascak.cz Фізика в школі: https://www.vascak.cz/data/android/physicsatschool/template.php?s= mag_fleming&l=ua

image

Кут α — це кут між напрямком вектора магнітної індукції і напрямком струму в провіднику


Правило лівої руки для визначення напрямку сили Ампера

 

Якщо ліву руку розташувати так, щоб лінії магнітної індукції входили в долоню, а чотири витягнуті пальці вказували напрямок струму в провіднику, то відігнутий на 90° великий палець укаже напрямок сили Ампера

image

Формула для визначення модуля магнітної індукції

image

image1 Тл — це індукція такого однорідного магнітного поля, яке діє із максимальною силою 1 Н на провідник завдовжки 1 м, у якому тече струм силою 1 А.

Рамка зі струмом в магнітному полі

Унаслідок дії сил Ампера рамка зі струмом можее обертатися в мвгнітному полі. Це явище використовують у роботі електродвигунів.

image

Демонстрація у віртуальній лабораторії vascak.cz Фізика в школі: image https://www.vascak.cz/data/android/physicsatschool/template.php?s=mag_ alternator&l=ua

Сила Лоренца

Силу, з якою магнітне поле діє на рухому заряджену частинку, називають силою Лоренца.

imageimageimageα — кут між напрямком руху частинки та напрямком магнітної індукції магнітного поля.

Гендрік Антон Лоренц                  image

Правило лівої руки для визначення напрямку сили Лоренца

 

Якщо ліву руку розташувати так, щоб лінії магнітної індукції входили в долоню, а чотири витягнуті пальці вказували за напрямком руху позитивно зарядженої частинки (або протилежно до напрямку руху негативно зарядженої частинки), то відігнутий на 90° великий палець вкаже напрямок сили Лоренца

image

Правило лівої руки

                                                                         Сила Ампера              Сила Лоренца

image

Розв’язуємо разом

imageПоміркуй: В якому випадку на провідник зі струмом не діятиме сила Ампера з боку магнітного поля?

1.              Між полюсами магніту розташований прямий відрізок дроту, по якому в напрямі від точок Адо точки В тече електричний струм. У якому напрямі магнітне поле магніту діє на дріт?

2.              Визначте напрям сили Лоренца, що діятиме на протон, який пролітатиме між полюсами магніту. Розгляньте випадки руху протона: а) угору; б) праворуч; в) від А до В. 3.      Укажіть напрям сили Ампера, що діє на провідник зі струмом між полюсами магніту. Точка в перерізі провідника позначає, що струм тече до нас.

4.    Укажіть напрям сили Ампера, що діє на провідник зі струмом у магнітному полі. Лінії магнітного поля перпендикулярні до площини рисунка.

Розв’язуємо разом

5.        imageМагнітне поле постійного магніту повертає рамку зі струмом у напрямі, показаному на рисунку. Укажіть полюси постійного магніту.

6.        Визначте силу Ампера, що діє на прямий провідник завдовжки 30 см, з боку магнітного поля. Індукція магнітного поля дорівнює 0,25 Тл; сила струму в провіднику – 2 А; кут між провідником і лініями магнітного поля – 45о

7.        Електрон рухається вгору в магнітному полі з індукцією 0,8 Тл. Лінії магнітного поля горизонтальні, швидкість протона дорівнює 600 км/с. Визначте силу Лоренца, що діє на протон.

8.        Металевий стрижень завдовжки 8 см і масою 16 г лежить на горизонтальній поверхні між полюсами електромагніту. Лінії однорідного магнітного поля напрямлені горизонтально та перпендикулярні до стрижня, індукція магнітного поля дорівнює 0,4 Тл. За якої сили струму в стрижні сила його тиску на поверхню подвоїться?

Дякую на увагу!

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
17 травня 2022
Переглядів
7461
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку