Презентація "Інноваційна педагогічна діяльність"

Про матеріал
Матеріал містить інформацію щодо інноваційної педагогічної діяльності: умови розвитку інноваційних процесів у сучасній освіті, їх основа та зміст, критерії. Подано глосарій щодо теми, розкрито взаємозв’язок функцій інноватики, представлено класифікацію мотивів професійної спрямованості на інноваційну педагогічну діяльність, алгоритм педагогічної інноватики. З досвіду впровадження викладено умови створення освітнього середовища в освітньому закладі через призму аксіологічного підходу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інноваційна педагогічна діяльність. Жадан Олена, аспірантка ІІ курсу, спеціальність «011 - Освітні, педагогічні науки», кафедра «Освітології та інноваційної педагогіки» ХНПУ ім. Г. С. Сковороди

Номер слайду 2

У Концепції НУШ задекларовано переорієнтацію змісту навчання і виховання підростаючого покоління, зміщення акцентів на створення умов для всебічного розвитку особистості. Для того, щоб навчити дітей жити, успішно діяти у світі, самовизначитися у ньому,необхідно сформувати у них ціннісне ставлення до себе, свого образу „Я”, одним із компонентів якого є „Я – здоровий”. Стратегія інноваційного розвитку освіти забезпечує умови для самореалізації особистості всіх суб’єктів освітнього простору.

Номер слайду 3

Розвиток інноваційних процесів у освіті на сучасному етапі є об'єктивною закономірністю, що зумовлюється: інтенсивним розвитком інформаційних технологій у всіх сферах людського буттяоновленням змісту філософії сучасної освіти, центром якої став загальнолюдський ціннісний вимір професійної діяльностігуманістично зорієнтованим характером взаємодії учасників освітнього процесунеобхідністю підвищення рівня активності та відповідальності педагога за власну професійну діяльність , спрямовану на формування творчої особистості вихованця , готовності до сприйняття та активної діяльності у нових соціально - економічних умовах

Номер слайду 4

Основа інноваційних освітніх процесів:проблемавивчення, узагальнення і поширення передового педагогічного досвідупроблема впровадженнядосягнень психолого-педагогічної науки в практику

Номер слайду 5

Інноваційна педагогічна діяльність як особливий вид творчої діяльності спрямована на оновлення системи освіти. Вона є результатом активності людини не стільки у пристосуванні до зовнішнього середовища, скільки у зміні його відповідно до особистих і суспільних потреб та інтересів.Інноваційна педагогічна діяльність заснована на осмисленні практичного педагогічного досвіду; цілеспрямована педагогічна діяльність, орієнтована на зміну й розвиток освітнього процесу з метою досягнення вищих результатів, одержання нового знання, формування якісно іншої педагогічної практики.

Номер слайду 6

Інноваційною педагогічною діяльністю займається багато творчих вчителів, серед яких умовно можна виокремити три групи:вчителі-винахідники, які приходять до нового в результаті власних пошуків;вчителі-модернізатори, які вдосконалюють і по-новому використовують елементи створених систем задля позитивного результату;вчителі-професіонали, які швидко сприймають і досконало використовують як традиційні, так і нові підходи та методи.

Номер слайду 7

Зміст інноваційних процесів- інноваційна діяльність, сутність якої полягає в оновленні педагогічного процесу, впровадженні новоутворень утрадиційну систему, що передбачає досягнення найвищого ступеня педагогічної творчості. Субʼєктом, носієм інноваційного процесу є, насамперед, вчитель-новатор.

Номер слайду 8

функції інноваційної педагогічної діяльності

Номер слайду 9

Мотиви професійної спрямованості на інноваційну педагогічну діяльністьІ група – мотиви, що виражають потребу в тому, в чому полягає основний зміст професії;ІІ група – мотиви, що відображають певні особливості професії в суспільній свідомості (мотивипрестижу, суспільної значущості професії);ІІІ група – сформовані потреби особистості, що актуалізуються при взаємодії із професією(мотиви саморозкриття й самоствердження, матеріальні потреби, особливості характеру, звичкитощо); ІV група – мотиви, що виражають особливості самосвідомості особистості в умовах взаємодії ізпрофесією (переконаність у власній придатності, у володінні достатнім творчим потенціалом, у тому,що дана професія є покликанням тощо);V група – мотиви, що виражають зацікавленість людини в зовнішніх, обʼєктивно незначнихатрибутах професії.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Алгоритм педагогічної інноватикианаліз практики і зіставлення отриманих у його процесі даних із соціальними вимогами;моделювання еталонних результатів, яких очікують у результаті перетворення педагогічної практики;пошук ідей, рекомендацій, що можуть бути впроваджені;розроблення комплексної програми, яка охоплює закономірності впровадження нового;відбір дидактичних, матеріальних, інформаційних, організаторських засобів тощо;теоретична, методична, психологічна підготовка учасників впровадження нового;встановлення звʼязку з авторами рекомендацій.

Номер слайду 12

Передовий педагогічний досвід — навчально-виховна, організаційно-педагогічна діяльність, у процесі якої стабільні позитивні результати у розв´язанні актуальних педагогічних проблем забезпечуються використанням оригінальних форм, методів, прийомів, засобів навчання та виховання, нових освітніх систем або інтеграції традиційних форм, методів, прийомів і засобів.

Номер слайду 13

Педагогічний досвід, будучи продуктом творчого пошуку, експерименту педагогів-новаторів, за певних умов може стати унікальним надбанням усієї освітньої системи. Відбувається це у процесі реалізації технології впровадження в освітню практику досягнень педагогічної науки та передового педагогічного досвіду. Цей процес охоплює чотири етапи: Процес моделювання 2. Формування моделі досвіду 3. Створення (вирощування) досвіду Упровадження в педагогічну практику створеного досвіду

Номер слайду 14

ГОЛОВНі КРИТЕРІї ПЕРЕДОВОГО ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСВІДУ: АКТУАЛЬНІСТЬ; НОВИЗНА; РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ; СТАБІЛЬНІСТЬ; РАЦІОНАЛЬНІСТЬ; ПЕРСПЕКТИВНІСТЬ.

Номер слайду 15

загального розуміння необхідності введення інновації в освітній процес (від директора школи до здобувача освіти); відповідального ставлення до професійного фахового рівня вчителів закладу (їх фахова освіта, стан з підвищенням кваліфікації, діяльність методичних рад тощо); створення відповідної матеріально-технічної бази; залучення науковців – викладачів вищих навчальних закладів, інститутів післядипломної педагогічної освіти тощо. Створення інноваційного середовища в освітньому закладі вимагає:

Номер слайду 16

Номер слайду 17

креативність, цікавість, критичне мислення, любов до навчання, мудрість, відвага, наполегливість, чесність, енергійність, любов, доброта, соціальний і емоційний інтелект, співпраця, справедливість, лідерство, вміння пробачати, скромність, розсудливість, самоконтроль, поціновування краси, вдячність, оптимізм, гумор і віра. В основі педагогічного партнерства «учитель – учень» лежать відповідні цінності, зазначені в Концепції Нової української школи, що, в свою чергу, рекомендовані Європейським парламентом та Радою Європи, і містять 24 риси і чесноти, що їх визнали пріоритетними понад 50 країн світу.

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Lavr Tanya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
6312
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку