Презентація "Інструментальна музика: Ансамбль"

Про матеріал
Презентація до уроку музичного мистецтва у 5 класі "Інструментальна музика: ансамбль" за підручником Л.М. Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інструментальна музика: ансамбль. Власюк Валерія Вікторівнавчитель музичного мистецтва. КЗ «Краснопавлівський ліцей»Лозівської міської ради Харківської області

Номер слайду 2

Мета:навчальна:навчати учнів розпізнавати виражальні особливості камерно-інструментальної музики; ознайомити учнів із поняттями «квартет», «ансамбль»; поглибити знання учнів про творчість Василя Барвинського;розвивальна: розвивати в учнів здатність виявляти та розуміти головну думку літературного твору про музику;виховна: виховувати критичне та самокритичне ставлення до виконавців музичних творів, кращі моральні цінності особистості.

Номер слайду 3

Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати. Девіз уроку:

Номер слайду 4

Як можно виконувати музику

Номер слайду 5

Які існують сімейства музичних інструментів

Номер слайду 6

Музика – єдина всесвітня мова, її не треба перекладати, на ній душа говорить з душею. Бертольд Ауербах. Словами можна сказати багато, і все сказане нами сприймається просто та зрозуміло. Тоді навіщо людям музика? Може, вона зовсім непотрібна, а якщо потрібна – то яка? Для того щоб добре робити якусь справу, необхідні вміння та старанність. А чи потрібне це в музичній справі? Спробуймо розібратися сьогодні на уроці.

Номер слайду 7

Музика, як і живопис, має свої кольори. Як художник використовує велику кількість кольорів та відтінків, так і композитор через поєднання різних музичних кольорів, тобто тембрів, щоб знайти новий колір звучання, пише музику одразу для декількох музичних інструментів. Камерна музика – це вид музики, призначений для вузького кола слухачів та для виконання в невеликих приміщеннях. Для неї характерна увага до внутрішнього світу особистості, цей вид музики має великі можливості для передачі ліричних емоцій і найтонших градацій душевного стану людини. Виникнення камерної музики пов’язане з практикою домашнього музикування в колі знавців-аматорів. Камерні твори виконуються соло чи в ансамблі – з двома (дует), трьома (тріо), п’ятьма (квінтет) і більше вокалістами або інструменталістами. Найпоширенішими інструментами, що застосовуються в камерній музиці, є скрипка, альт, віолончель, фортепіано, флейта.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Розгадайте кросворд і ви дізнаєтесь назву музичного ансамблю 1.        2.     3.           4.         5.     6.         7.     Колектив музикантів, які разом грають на музичних інструментах. Як перекладається та італійську мову «голос». Вид мистецтва, який освоює світ у художньому слові. Музика, яка звучить у невеликих приміщеннях. Керівник оркестру. Знаки для запису музики.

Номер слайду 10

 1. ОРКЕСТР 2. ВОКАЛ3. ЛІТЕРАТУРА 4. КАМЕРНА  5. РИТМ 6. ДИРИГЕНТ 7. НОТИ 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

дует, тріо, квартет, квінтет та ін.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Чому у музикантів не вийшло ладу у виконанні музики?Скільки було виконавців та на яких інструментах вони намагалися грати?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Яким е характер твору?Чи злагоджено звучить музика?Який настрій передає?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Вокально-хорова робота

Номер слайду 21

Підсумки уроку. Як називають ансамбль з чотирьох виконавців:а) тріо;б) квартет;в) дует.2. Ансамбль це:а) великий колектив виконавців-музикантів;б) виконання музичного твору солістом;в) виконання музичного твору невеликою кількістю виконавців.3. Альт і віолончель відноситься до групи музичних інструментів:а) ударних музичних інструментів;б) струнно-смичкових музичних інструментів;в) духових музичних інструментів.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Створити ілюстрацію до байки І. А. Крилова «Квартет»

Номер слайду 23

Використані джерела. Музичне мистецтво: підручник для 5 кл. для загальноосвіт. навч. закл. /Л. М. Масол, Л. С. Аристова. – Сиция, 2003. – 160 с.: іл.2. Нова Школа. Музика 5 класс. Мультимедійний підручник.3. Серія «Мій конспект» Музичне мистецтво 5 клас О.І. Золотарьова. – «Видавнича група «Основа», 2014http://rozumniki.net/catalog/products/muzyka/muzychne-mystetstvo-5-kl/4.Інтернет ресурси: https://web.posibnyky.vntu.edu.ua/icgn/2sidlecka_praktychna_kulturologiya_ch1/content/roz13.htmlhttps://www.youtube.com/watch?v=x. Ty. FF4gq9 Iwwww.depositphotos.com/‎‎

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Панчук Назарій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
2789
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку