презентація "Інтеграція на уроках географії"

Про матеріал
презентація містить приклади інтегрованих завдань, які можна використовувати на уроках природничого циклу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Назвати новий, екологічний і природоохоронний зміст прислів’їв та приказок1. «Кожен кулик своє болото хвалить» (тісний зв'язок організму з середовищем свого перебування. Його пристосованість до проживання саме в конкретних умовах)2. «Ріпу та горіх не сій біля доріг» (забруднення с / г продукції важкими металами поблизу автотрас та промислових підприємств);3. «Поки грім не вдарить, мужі не перехрестяться» (відсутність достатніх і своєчасних заходів безпеки на атомних станціях і хімічних виробництвах, запізніле усвідомлення і розуміння наслідків впливу людини на навколишнє середовище)4. «Ложка дьогтю псує бочку меду» (скидання малих обсягів токсичних відходів в річки, потрапляння нафти в моря і океани в результаті аварій);

Номер слайду 2

У багатьох дерев за вегетаційний період утворюється річне кільце, але у відомої рослини середньоазіатських пустель - саксаулу - в деякі роки утворюється три кільця, а то і 10. Поясніть, чому?Відповідь: утворення кілець у саксаула пов'язано зі зміною вологих і посушливих періодів. Коли випадають дощі, саксаул посилено зростає. З настанням посухи зростання сповільнюється, а то і зовсім припиняється. Якщо таких змін в році було кілька, значить стільки ж буде кілець.

Номер слайду 3

Завдання: Я пропоную ряд слів, ви дослухавши до кінця повинні назвати одне слово, яке логічно об'єднує всі названі поняття.1. Хвиля, Азія, туристи, сейсмолог, землетрус, швидкість, небезпека, лиха, єднання, Фукусіма (Цунамі)2. Дніпро, Київ, Карпати, казаки, вишиванка,Софійський собор, Шевченко, вареники(Україна)3. Постійні вітри, вода, пляшка, Жюль Верн, Гольфстрім,пустеля, глобальне потепління (Течія)4. Найбільше, найглибше, найтепліше, найсолоніше, найменше, наймілкіше, найхолодніше, кольорове(море)5. Океан, «Оскар», лід, гора, Скартлет Йохансен, полярні широти, Саудівська Аравія, небезпека, питна вода (Айсберг)

Номер слайду 4

Маріуполь, , Крижопіль, Єнісей, мис Дежньова, Росія, білоруський, Пхеньян , Сьєрра-Леоне , Конча-Заспа, Франкфурт-на-Майні , Тбілісі, Західносибірська низовина, Іссик-Куль , Ріо-де-Жанейро, мис Доброї Надії, Андорра, Єрусалим, Рив’єра, Кордильєри, монегаски, рельєф, кіпріоти, донеччанин

Номер слайду 5

Почнемо з подорожі до центру Землі, тільки послухаємо лекцію про те, що ж там, в ті далекі «Жюль-Верновскій» часи знали про внутрішню будову Землі. Лекція прозвучить від імені літературного героя, а ваше завдання проаналізувати її зміст, і сказати з чим ви згодні, а з чим не згодні.(Звучить запис тексту на магнітофоні)«…Итак, всем известно, что земной радиус составляет 6000 километров. Достоверно известно также, что Земля состоит из земной коры и ядра. Мощность земной коры достигает 80 километров. О, как много видов горных пород слагает земную кору, 600! 600 горных пород известно геологической науке! Все они классифицируются по трём разделам: горючие, металлические, камнеподобные. Итак, сначала земная кора, но ни вы, мои любезные слушатели, ни кто другой не знает достоверно, что происходит внутри земного шара. Говоря о внутреннем строении Земли, мы вступаем в область предположений. Так, ряд ученых считает, что с глубиной температура земной коры поднимается приблизительно на один градус через каждые 200 метров. Но тогда все вещества в центре Земли окажутся в газообразном или в раскалено-расплавленном состоянии. И тогда земная кора разорвалась бы, как под давлением пара взрывается котёл. Ядро Земли не может быть огненно-жидким. Да! Да! Да! Жар не может сосредоточиваться на больших глубинах. Я высказываю своё категорическое суждение – путешествие к центру Земли возможно! Через кратер потухшего вулкана можно спуститься в Земные недра!»(Жюль Верн «Путешествие к центру Земли»)

Номер слайду 6

«Пиастры, пиастры, пиастры» –цей крик папуги пірата Сільвера з роману Стивенсона «Острів скарбів» став визначним для багатьох шукачів скарбів, яких охоплювало бажання знайти піратські скарби і розбагатіті. Те, що велика кількість не знайдених скарбів так і залишаються лежати в землі чи на дні морів і океанів, змушує все нові і нові покоління шукачів скарбів відправлятися в далекі країни на їх пошуки. Острів на якому захований скарб розташований в басейні Карибського моря, яке було пристанищем піратів досить тривалий час. Природа цього острова заворожує дивовижними екзотичними пейзажами, тому цей район є одним із центрів рекреаційного туризму. Обов’язково відвідайте музей Боба Марлі. В музеї ви відшукаєте і посляння для вас.

Номер слайду 7

Все в природе должно быть гармонично и совершенно. Земля тоже совершенна. Но совершеннейшее из геометрических тел есть шар. Стало быть Земля – шар.

Номер слайду 8

Гіпотеза: Балда виявився не тільки гарним працівником, а й людиною, яка бажає будувати економічні відносини в правовому полі сучасного законодавства. Нужен мне работник: Повар, конюх и плотник. А где мне найти такого. Служителя не слишком дорогого?(фрикційне безробіття)Живет Балда в поповом доме,Спит себе на соломе, Ест за четверых,Работает за семерых; (Прибуток = Дохід – Витрати = 7-4 = 3 у.о. Рентабельність = Прибуток : Витрати. Рентабельність : ¾ х 100% = 75% …платить обязались черти. Мне оброк по самой моей смерти;Лучшего б не надобно дохода, Да есть на них недоимки за три года. Как наешься ты своей полбы,Собери-ка с чертей оброк мне полный(барщина, оброк, податок)Балда его тут отыскал,Отдал оброк, платы требовать стал… Пришлось попу за все заплатить сполна… Не гонялся бы ты, поп, за дешевизной.(оплата праці, її види, трудовий договір)  

Номер слайду 9

«Кримінальна хроніка» У продажу з’явилися фальсифіковані фрукти, споживання яких призводить до негативних наслідків, таких, як летаргічний сон. Перед тим, як купувати фрукти, вимагайте сертифікат якості та ліцензію на право торгівлі. Казка про мертву царівну та сім богатирів

Номер слайду 10

7. Герой якого мультфільму вирішував завдання на альтернативну вартість щодо прийняття рішення чи віддати перевагу вісьмом тортам з однією свічкою чи одному іменинному торту з вісьмома свічками?7. «Малюк і Карлсон»8. В якій казці головна героїня втратила частину свого капіталу і для його повернення вийшла заміж за кохану людину?8. «Попелюшка»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Навіщо було споруджувати копіюпечери Ласко? Пошкодження зображень виникли через надлишок вуглекислого газу, що з'явився від дихання відвідувачів. Вуглекислий газ і водяні пари вступили в реакцію з склянистою скоринкою кальцітних солей, що покривала зображення і захищала їх, як шар лаку. В результаті утворився добре розчинний гідрокарбнат кальцію, який роз'їдає і ушкоджує малюнки, з'явилася цвіль. На південному заході Франції (Аквітанія) знаходиться печера Ласко. У печері було знайдено близько 2000 різних малюнків. Але в 1963 році для публічного огляду печера була закрита, тому що зображення, зроблені охрою, почали псуваєтися. Добовий потік туристів зріс до 1 тис.осіб в день. В добу в невеликий обсяг печери (ок.1500 куб.м) видихалося близько 2500л вуглекислого газу і 50 кг водяної пари. Завдання. Встановіть формулу того з'єднання, яке стало утворюватися при впливі дихання туристів на кальцітние солі. Встановіть формулу основного компонента жовтої охри, якщо масові частки елементів в ній сотавляют: 70% (Fe), 30% (O). ВІДПОВІДЬ: Ca(HCO3)2, Fe2 O3.

Номер слайду 13

«Кривавий дослід» У чашках Петрі знаходяться розчини двох невідомих учням речовин. Один розчин - безбарвний (KCNS), інший - забарвлений в жовтий колір (Fe. Cl3). Учитель опускає в ці розчини долоні, а потім призводить їх в зіткнення один з одним. Що ми спостерігаємо? Тече червона кров. А чи у всіх тварин кров червона?

Номер слайду 14

Пригадайте історію пригод Робінзона Крузо на безлюдному острові. Що йому було потрібне для виживання і чим він задовольняв свої потреби. Спробуйте класифікувати його потреби і заповніть таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}потребиречі, якими Робінзон задовольняв потреби1.Їжафрукти, яйця черепах, козяче молоко, виноград, хліб, м’ясо2. Житлопечера, намет3. Одягшкіряна куртка, шапка, штани4. Побутові речістілець, стіл, посуд, рушниця, інструменти5. Знаряддя працісокира, лопата, голки, теслярні інструменти6. Засоби захистурушниця, паркан7. Спілкуванняпапуга, П’ятниця8. ІншіБіблія,люлька, тютюн, парасолька

pptx
Додано
14 червня 2021
Переглядів
515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку