Презентація "Інтелектуальна власність та авторське право"

Про матеріал
Розробка на тему "Інтелектуальна власність та авторське право" стане у нагоді класним керівникам під час виховних заходів на подану тему, а також вчителям інформатики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна власність та авторське право

Номер слайду 2

Основні підтеми. Поняття інтелектуальної власності. У чому полягає авторське право. Кримінальна відповідальність за порушення авторського права. Що не є об'єктом авторського права. Спроби захисту авторського права.

Номер слайду 3

Інтелектуальна власність — результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї людини (автора, виконавця, винахідника тощо) або кількох осіб. Приклади: Літературні твори;Фотографії в соціальних мережах;Комп'ютерні програми;Бази даних;Винаходи та відкриття;Нові виведені сорти рослин;Комерційні назви, торговельні марки.

Номер слайду 4

Авторське право— це право, що розповсюджується на об'єкти інтелектуальної власності. Знак авторського права.

Номер слайду 5

Кримінальна відповідальність. Плагіат - привласнення авторства на чужий твір або на чуже відкриття, винахід, а також використання у своїх працях чужого твору без посилання на автора. Стаття 176 Кримінального кодексу України. Порушення авторського права і суміжних прав. Незаконне відтворення, розповсюдження об'єктів інтелектуальної власності, а також фінансування таких дій, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, -караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк. Якщо у великому розмірі - караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Номер слайду 6

Що НЕ є об'єктом авторського права.  акти органів державної влади та органів місцевого самоврядування (закони, укази, постанови, рішення тощо), а також їх офіційні переклади; державні символи України, грошові знаки, емблеми тощо, затверджені органами державної влади;  повідомлення про новини дня або інші факти, що мають характер звичайної прес-інформації;абстрактні речі. Об´єктами авторського права не визнаються передусім ті твори, в яких відсутня хоча б одна ознака, необхідна для визнання його твором науки, літератури і мистецтва. Звичайні довідники, розклади рухів, адресні книги тощо не визнаються об´єктами авторського права.

Номер слайду 7

Форми захисту авторського права. Юрисдикційна форма захисту — це діяльність уповноважених державних органів по захисту порушених чи оспорюваних суб'єктивних авторських прав. В рамках юрисдикційного захисту виділяють також загальний та спеціальний порядок захисту порушених прав. За загальним правилом захист авторських прав здійснюється в судовому порядку. Спеціальним порядком захисту авторських прав треба визнати адміністративний порядок їх захисту, він застосовується у вигляді винятку з загального правила в адміністративному порядку, тобто способом захисту є скарга у відповідний державний орган подана особою, права та законні інтереси якої порушені. Неюрисдикційна форма захисту — передбачає дії юридичних і фізичних осіб із захисту своїх авторських прав на твір, які здійснюються ними самостійно без звертань в державні або інші компетентні органи.

Номер слайду 8

ВИСНОВОК:Інтелектуальна власність - результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї людини або кількох осіб. Авторське право - це право створене для захисту інтелектуальної власності. Будь-які абстрактні речі не належать до об'єктів авторського права. За недотримання авторського права наступає кримінальна відповідальність ,передбачена 176 статтею Кримінального кодексу України.Існує дві форми захисту юрисдикційна та неюрисдикційна. Авторське право - невід'ємна частина суспільного життя правил якої слід дотримуватися.

Номер слайду 9

ДЖЕРЕЛА:Інтелектуальна власність. Авторське право. Кримінальна відповідальність. Об'єкти, на які не розповсюджується авторське право.

pptx
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
6968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку