Презентація інтелектуально-пізнавальної гри "Математик від Бого, педагог від серця"

Про матеріал

Даний ресурс - це презентація нтелектуально-пізнавальної гри за матеріалами життєвого шляху видатного математика Михайла Кравчука,який весь свій короткий вік працював невпинно й творчо на благо науки, освіти рідного народу, життя і наукова діяльність якого – це справжній подвиг в ім'я науки та України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики” КЗ”Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука Луцької міської ради Волинської області” Інтелектуально-пізнавальна гра для учнів 5-6 класів Підготувала:Т.М.Куса, педагог-організатор Луцьк, 2018

Номер слайду 2

Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики” Актуальність теми роботи зумовлена необхідністю вивчення біографії видатних людей не тільки для того, щоб зрозуміти й відчути той час, у який вони жили, а й для того, щоб навчитися у них історичної мудрості, перевіреної часом, зокрема на прикладі М.П.Кравчука, який весь свій короткий вік працював невпинно й творчо на благо науки, освіти рідного народу, життя і наукова діяльність якого – це справжній подвиг в ім’я науки та України.   Метою роботи є розробка програмно-алгоритмічного забезпечення.   Новизна полягає в тому, що в роботі використаний власний програмний продукт для перевірки знань із запропонованої теми.   Власний внесок полягає у систематизації різних джерел з даної теми, їх узагальнення та розробка власного програмного продукту. Програмне забезпечення даної гри працює на платформі операційної системи Windows. Програма має зручний інтерфейс, який не є складним для вивчення і опановується за досить короткий термін. Практичне значення роботи в тому, що даний програмний продукт може бути використаний на уроках математики, історії, у позакласній роботі, при організації дозвілля учасників освітнього процесу.

Номер слайду 3

Умови гри: Кожний учасник має змогу обрати категорію запитань і складність завдання за кількістю балів. Відповідь потрібно дати через 30 секунд. Якщо учасник не дає правильної відповіді, то право відповіді передається наступному. Гра триває до того часу, поки не вичерпаються усі запитання. Журі визначає переможців. Учасники зобов`язані не допускати некоректної поведінки по відношенню до суперників і глядачів. Не залишати своїх місць до офіційного закінчення туру, не заважати працювати ведучому тощо. Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 4

Біографія Поверни слова у текст Рівняння Поміркуй 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Імена 100 100 200 200 300 300 400 500 500 400 Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 5

Вказати дату та місце народження найвидатнішого українського математика ХХ століття, всесвітньовідомого вченого, педагога, громадського діяча Михайла Пилиповича Кравчука. 12 жовтня 1892 року у селі Човниця (нині село Ківерцівського р-ну Волинської області) Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 6

У 1901 році Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики” Початкову освіту Михайлик здобув удома, в селі Човниця на Волині в сім’ї землеміра. Але згодом, він разом з батьками переїздить до Луцька.  У якому ж році це сталося, ви дізнаєтеся, знайшовши значення виразу: 1877,45 + (9,1 : 0,07 – 106,45)

Номер слайду 7

В 1910 р. М.Кравчук вступає на фізико-математичний факультет університету Св. Володимира в Києві, який закінчив з дипломом І ступеня. Його звільнили від плати за навчання, він отримував стипендію 50 карбованців, бо всі іспити складав на «весьма удовлетворительно» («відмінно»). Успішно склавши магістерські іспити, молодий Кравчук стає викладачем математичних дисциплін в ряді вищих навчальних закладів. У якому учбовому закладі та на якому факультеті здобував освіту Михайло Пилипович Кравчук - майбутній вчений зі світовим ім’ям? Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 8

21 лютого 1938 року Кравчука заарештували. За вироком суду вчений отримує 20 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. Три зими і три літа каторжних робіт забрали останні сили хворого серця. Коли ж зупинилося серце вченого, дізнаємося, виконавши завдання.   Спростіть вираз і обчисліть його значення при вказаному значенні змінної: 4,8х – 3,4х + 2,6х + 1,8, якщо х = 485,05. Помер М.П.Кравчук 9 березня 1942 року на Колимі Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 9

16 червня 1987 року з ініціативи тодішнього директора школи – Степана Федоровича Лукашука і його родини – дружини Євгенії Семенівни та дочки Лесі Степанівни – педагогів школи В якому році в с. Човниця – на батьківщині вченого відбулося відкриття погруддя та першого музею (в приміщенні Човницької ЗОШ І-ІІ ступенів Ківерцівського району) академіка Михайла Кравчука. Експозиція музею розповідає про життя, наукову і громадську діяльність славного сина України. Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 10

Це патріотичне висловлювання видатного українського математика Михайла Кравчука викарбоване на гранітному постаменті пам’ятника науковцеві, який встановлено йому в 2003 році перед корпусом музею Національного технічного університету у м. Києві. “Моя любов - Україна і … “ математика Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 11

батька Вплив … та його брата-коваля скерували з дитинства мої інтереси в русло знань точних і технічних. Із спогадів М.П. Кравчука (Держ. Архів Київ. Обл. Ф.Р – 742. Oп. 1. Oд. 24. Л.150) Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 12

учителем Безсумнівно, що Михайло Пилипович був не лише великим математиком, але і справжнім …, володів Божим даром – виявляти таланти та розвивати їх. Я вважаю, так і батько вважав, що саме завдяки особливому ставленню М.Кравчука до здібних дітей ми маємо в нашій країні найкращі в світі літальні двигунові апарати. Із листа споминів дочки Архипа Люльки – Лариси Архипівни Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 13

Михайло Пилипович Кравчук – математик широкого масштабу. Його ім’я добре відоме у світовій математичній науці. Світ не знав лише, що він … . Є.Сенета (Австралія) українець Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 14

Як справжній … свого народу, Михайло Кравчук завжди розглядав власну наукову діяльність як справу патріотичну, громадянську. Більшість його наукових праць написано рідною мовою, а Кравчукова мова - це зразок українського науково-математичного стилю. син Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики” З книги «Київський національний університет імені Тараса Шевченка : Незабутні постаті»; Авт.-упор. О. Матвійчук, Н. Струк. - Київ : Світ Успіху, 2005.

Номер слайду 15

У 1992 році Знайдіть корінь рівняння і ви дізнаєтесь у якому році ім'я видатного вченого М.П.Кравчука занесено по лінії ЮНЕСКО до Міжнародного календаря визначних наукових діячів.   (х - 92) : 4 – 75 = 400 Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 16

Знайдіть корінь рівняння і ви дізнаєтесь у якому році громадського діяча, академіка Всеукраїнської академії наук (ВУАН, нині Національна академія наук України), члена багатьох закордонних математичних товариств Михайла Пилиповича Кравчука безпідставно репресували і заслали на Колиму, де він і загинув. (х + 2х + 3х + 4х) : 10 – 38 = 1900 У 1938 році Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 17

Знайшовши корінь рівняння, ви дізнаєтесь у якому році в селі Човниця, де народився М.П.Кравчук відкрито музей та встановлено погруддя великого патріота і математика.   х – (3 · 80 + 80) · 5 – 379 = 0 У 1979 році Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 18

Розв’язавши рівняння, ви дізнаєтесь у якому році Національний банк України, продовжуючи серію “Видатні особистості України”, ввів у обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену математику, педагогу і громадському діячеві Михайлу Пилиповичу Кравчуку – академіку Академії наук України, автору фундаментальних праць з алгебри, математичного аналізу, теорії лінійних перетворень, теорій функцій тощо, відомому не лише в Україні, а й поза її межами. 4024 – 2х + 12 + 8000 : 4 = 2012   У 2012 році. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України та напис півколом “Національний банк України”, фрагмент формули М. П. Кравчука, посередині – вислів ученого “Моя любов – Україна і математика”, унизу номінал “дві гривні”, рік карбування монети “2012” та логотип Монетного двору Національного банку України.   На реверсі монети на тлі цифр, що уособлюють сферу діяльності математика, зображено портрет та написи: “Михайло Кравчук”, роки життя “1892 – 1942” (праворуч).   Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 19

Одна за одною з'являються друковані роботи М.П.Кравчука в двадцятих роках ХХ століття. А ось у скільки років Кравчук захистив докторську дисертацію, ви дізнаєтеся, коли розв’яжете рівняння. (32 + 17х - 16 · 2 - х) : 2 = 18 – 2 : 1+ 240 У 32 роки, в 1924 році М.П.Кравчук захистив докторську дисертацію, і основні результати своїх досліджень він повідомляє на VІІ Міжнародному математичному конгресі в Торонто Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 20

М.П.Кравчук стає майже легендарною постаттю. Вставте пропущені іменники і ви отримаєте неповний перелік тих епітетів, якими великого вченого-математика нагороджують і науковці, і письменники, і журналісти…   «… Неба», «… німого числа», «… математики», «… з обличчям Христа», «… музики чисел», «… математичної думки», «… математики», … українського народу і математики… Поет Лицар Син Творець Учений Корифей Титан гордість «Син Неба», «Поет німого числа», «Лицар математики», «Учений з обличчям Христа», «Творець музики чисел», «Титан математичної думки», «Корифей математики», гордість українського народу і математики Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 21

Розв’яжіть задачу, яку Михайло Пилипович пропонував для усного розв’язування сільським хлопчакам серед яких був і Архип Люлька:   Сім, сімнадцять, без двох двадцять, семеро, троє, ще й малих двоє. Отже, скільки всього – вгадай!   7+17+18+7+3+2=54 Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 22

Вставити пропущені слова у крилате висловлювання М.П.Кравчука: „Пам’ятайте: хочете навчитися … , сміливіше входьте в воду. Хочете навчитися … , беріться за задачі. Кожен розв’язок є своєрідним мистецтвом пошуку» плавати, математики Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 23

Піфагор Самоський, Михайло Кравчук, Софія Ковалевська, Амадео Авогардо - відомі вчені. Хто з них не математик? Амадео Авогардо (1776 —1856) — італійський вчений, фізик, хімік Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 24

5.Встановити відповідність : Розміщено на будинку у м.Києві (на розі вул. Лютеранської та Банкової ), де жив М.Кравчук в 1932-1938 р.р. Встановлено в 2003р. на музейній площі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (перед 6 корпусом) Встановлено у с.Човниця Ківерцівського району біля школи в якій функціонує зразковий Музей академіка Михайла Кравчука Розміщено на корпусі Київського авіаційного інституту(нині Національного авіаційного Національного університету) Розміщено на приміщенні колишньої гімназії, де навчався майбутній учений Михайло Кравчук у місті Луцьку Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 25

У Саварській школі, під дбайливою опікою таланови- того педагога Михайла Пилиповича Кравчука розпочався для простого сільського хлопця шлях до великих знань та відкриттів. Минуть роки, і цей юнак стане відомим українським вченим, генеральним конструктором реактивних авіадвигунів, творцем першого (в тодішньому СРСР) двоконтурного турбореактивного двигуна. Багато років він житиме й працюватиме в Москві, але як рідна мова лишатиметься завжди в шанобі у його родині, так і добре ім’я свого учителя він згадуватиме з незмінною повагою, навіть у ті роки, коли в Україні воно буде викреслене з науки чорним сталінським квачем у його московському помешканні висіло два портрети: Тараса Шевченка і Михайла Кравчука! Про кого з учнів Михайла Пилиповича йшла мова? Про Архипа Люльку (1908–1984) Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 26

Назвати ім’я та прізвище українського науковця, математика, доктора фізико-математичних наук (13.01.1989 р.), професора (28.06.1990 р.), академіка АН ВШ України (1998). Віце-президент АН ВШ України (2004–2010), дослідницю праць М.П.Кравчука, яка стверджує, що «Михайло Пилипович був математиком від Бога, дійсно “поетом німого числа“. Ніна Вірченко Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 27

У 1929 році М.П.Кравчук стає наймолодшим дійсним членом Академії наук УРСР. Красномовним є факт, що кандидатом до ВУАН його висунули понад сто організацій. Назвіть відомого ученого і вчителя Михайла Кравчука, який у своїх рекомендаціях писав: «Я пропоную громадським організаціям звернути особливу увагу на кандидатуру доктора математики професора Михайла Кравчука, одного з найталановитіших моїх учнів, автора кілька десятків не раз відзначуваних та премійованих праць… Ще студентом він відзначався дослідами з обсягу алгебри, продовживши важливі праці деяких німецьких математиків, що мають можливе застосування в геометрії, механіці та математичній фізиці». Дмитро́ Олекса́ндрович Гра́ве — український математик, творець першої великої математичної школи в Україні; академік АН України, член-кореспондент РАН і почесний член АН СРСР Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 28

“. Сергі́й Па́влович Корольо́в - вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Вважається основоположником практичної космонавтики. Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики” В Київський політехніці часто згадували історію, як М.П.Кравчук випадково почув суперечку в приймальній комісії. Щось негаразд було з документами в одного з абітурієнтів. Кравчук розговорився з юнаком. Саме завдяки сприянню Михайла Пилиповича цьому молодику вдалось вступите до Київського політехнічного інституту. Тепер на території інституту поруч стоять два пам'ятники - вчителю і учню. Крім захопленням математикою та ідеями досліджень космосу доля поєднає цих людей ще одним - колимськими таборами. Їх переживе лише учень. І втілить ідею вчителя - про пакетований ракетний двигун. Хто є вищезгаданим учнем М. П. Кравчука?

Номер слайду 29

Серед наукової спадщини М.П. Кравчука понад 180 наукових робіт,які дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп’ютера. Який американський фізик, математик та інженер-електрик болгарського походження, творець першого в світі електронного цифрового комп'ютера скористався науковим доробком Кравчука? Джон Вінсент Атанасов (1903 - 1995) Математичні змагання імені М.П.Кравчука “Крок до вершин математики”

Номер слайду 30

у Джерела 1. Голгофа академіка Кравчука : зібрання документів / упорядник М. І. Кратко. – Луцьк : ВІППО, 2011. – 306 с. – (Бібліотека вчителя). 2. Занюк Т. М. Кравчук Михайло Пилипович / Т. М. Занюк [Електронний ресурс] // Волинська обласна бібліотека для дітей. – Електронні текстові дані. – Режим доступу : http://www.biblioteka.volyn.ua/catalog/slavetni-imena-krayu/1442 (дата звернення: 02.02.2018). – Заголовок з екрана. 3. Кравчук Михайло Пилипович – видатний український математик [Електронний ресурс] // formula.co.ua/uk . – Електронні текстові дані. – Режим доступу : http://formula.co.ua/uk/essay/7.html (дата звернення: 02.02.2018). – Назва з екрана. 4. Михайло Пилипович Кравчук: історія життя : реферат [Електронний ресурс] // Освіта.ua. – Електронні текстові дані. – Режим доступу : http://osvita.ua/vnz/reports/biograf/24068/ (дата звернення: 02.02.2018). – Назва з екрана. 5. Скотникова О. Михайло Кравчук – відомий на весь світ і невідомий в Україні / О. Скотникова, О. Фетисова [Електронний ресурс] // Обозреватель. – Електронні текстові дані. – Режим доступу : https://www.obozrevatel.com/polit-portret/mihajlo-kravchuk-vidomij-na-ves-svit-i-nevidomij-v-ukraini.htm (дата звернення: 02.02.2018). – Заголовок з екрана. 6. Титан математики : біографія М. П. Кравчука [Електронний ресурс] // slideshare.net. – Електронні текстові та зображувальні дані. – Режим доступу : https://www.slideshare.net/ssuserfe77fd/ss-55049143 (дата звернення: 02.02.2018). – Назва з екрана. 7. Українська еліта. Кравчук Михайло Пилипович (1892-1942) : учений, математик [Електронний ресурс] // Электронная библиотека Князева. – Електронні текстові дані. – Режим доступу : http://www.ebk.net.ua/Book/synopsis/ukrainska_elita/part3/008.htm (дата звернення: 02.02.2018). – Назва з екрана. 8. Шаров І. Кравчук Михайло Пилипович (1892-1942) – класик математичної науки / І. Шаров // Шаров І. Вчені України: 100 видатних імен / І. Шаров. – Київ : АртЕк, 2006. – С. 187-191.

ppt
Додано
11 жовтня 2018
Переглядів
1062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку