Презентація "Історичні джерела"

Про матеріал
6 клас НУШ. Досліджуємо історію і суспільство. Урок 3 Історичні джерела Учні знайомляться з видами історичних джерел: усними, писемними, речовими, візуальними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 3. Тема. Iсторичнi джерела та їх різновиди. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

До первинних джерел належать літописи, хроніки, листи, щоденники, а також речові об’єкти, створені людиною (знаряддя праці, одяг, зброя, гроші, будівлі тощо). В дослідженнях сучасних подій первинними джерелами можуть виступати офіційні документи, інтерв’ю, опитування, експертні оцінки До вторинних джерел належать ті джерела, що створені пізніше за досліджувані істориком події (праці істориків, словники, енциклопедії). Основна їхня функція полягає в поясненні чи узагальненні інформації, отриманої з первинних джерел. Історики додають свої враження, оцінки, судження, думки тощо до первинного джерела. Грунтовні наукові дослідження базуються як на первинних, так і на вторинних джерелах, але ціннішим є звернення до першоджерел, які містять менше особистісних суджень.

Номер слайду 5

ІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛА поділяються на: РЕЧОВІ (МАТЕРІАЛЬНІ) рештки давніх поселень, будівель, знаряддя праці та побуту, зброя, прикраси тощо ПИСЕМНІ документи, листи, законодавчі акти, свідчення безпосередніх учасників подій, релігійні тексти, спогади. УСНІ Пісні, легенди, перекази, билини, оповідання, казки, героїчний епос тощо (усна народна творчість)

Номер слайду 6

Усні історичні джерела — вид історичних джерел, що зберігають історичні відомості в усній формі й передаються з покоління в покоління. міфи, казки, загадки, прислів'я, приказки, билини (старини), легенди та перекази, думи та історичні пісні За походженням вони є найдавнішими, адже виникли тоді, коли ще не було писемності.

Номер слайду 7

Усні джерела

Номер слайду 8

Писемність — засіб передачі мови людини за допомогою спеціальних знаків (літер, ієрогліфів, клинців тощо). До писемних пам’яток належать літописи, хроніки, мемуари, щоденники, листи, різноманітні юридичні документи, книги, написи на будівлях. Писемні пам’ятки – це ті джерела, які існують у письмовому вигляді. Вони можуть бути зафіксовані на камені, папері, папірусі, пергаменті, кераміці тощо.

Номер слайду 9

Писемні джерела Глиняні таблички Берестяна грамота Письмо на папірусі Манускрипт

Номер слайду 10

До речових джерел відносять речі, які можна відчути на дотик: від монет чи прикрас до величних давніх будівель. Також до речових джерел відносять різноманітні знаряддя праці, побутові речі, зброю, будівлі, одяг, скульптури та чимало інших речей. Речові джерела (пам’ятки матеріальної культури) – це всі матеріальні предмети, що з’явилися в результаті діяльності людини.

Номер слайду 11

Речові джерела

Номер слайду 12

Візуальні джерела — образотворчі пам’ятки матеріальної культури різних епох. орнамент, мозаїка, картини, ікони, фрески, малюнки, фотознімки, кінострічки, відеозйомка Окреме місце в системі історичних джерел займають візуальні джерела.

Номер слайду 13

Візуальні джерела

Номер слайду 14

Аналізуючи світлини, можна одержати цінну інформацію щодо історичних подій, звичаїв, культурного та політичного життя конкретної історичної епохи. У 1839 році винайшли фотографію Київ. Фото 1860 року

Номер слайду 15

В 1877 році Томас Едісон придумав фонограф (перший пристрій для запису та відтворення звуку). За допомогою різноманітних технологій вдається відтворити голоси відомих українських діячів, зокрема Тараса Шевченка, Василя Стуса, Василя Сухомлинського В першій третині ХХ ст. було винайдено відеокамеру.

Номер слайду 16

Параграф 3, читати, переказувать, вивчити визначення Домашнє завдання:

ppt
Додано
14 вересня 2023
Переглядів
2410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку