Презентація " Історичні місця рідного села"

Про матеріал
Матеріал містить краєзнавчий матеріал з історії рідного села Бране Поле Київської області, Білоцерківського району. Завдяки вивченню місцевого історичного матеріалу учні мають змогу вийти за межі підручників, відчути історичні події, осмислити історичні процеси, "доторкнутися" до історії. Дана презентація може бути використана на уроках в 5 класі так і в позаурочний час.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні місця рідного сел. Аа

Номер слайду 2

Вид проекту: історичний, дослідницький.за тривалістю проведення – короткотерміновий Результат роботи: презентація. Мета: розширити уявлення дітей про історію рідного села, розвивати вміння працювати в парі; знаходити цікаві історичні факти; виховувати любов до рідного краю.

Номер слайду 3

Над Подолом верби віти похилили, У садах вишневих Бране Поле миле. Там Норець сльозою в‘ється по долині. Пісня солов’їна понад степом лине.

Номер слайду 4

Під час голодомору 1932- 1933рр. у нашому селі померло близько 183 особи. У 1972р. вчителі Бранепільської школи Любченко Марія Андріївна та Хмільова Улита Левківна обійшли всі хати та шляхом опитування зробили перепис померлих від голоду . У 1989 році списки обновили та уточнили. Пам’ятник жертвам голодомору на сільському кладовищі був встановлений в 1989р.

Номер слайду 5

Під час окупації села фашистами прості бранепільські дівчата були здатні здійснити подвиг. Так ,Кучеренко Ніна Павлівна та Підлубна Софія Петрівна попереджали людей про вивіз на роботу до Німеччини. Вони були схоплені гітлерівцями та розстріляні. На кладовищі встановлений їм пам’ятник.

Номер слайду 6

Вони загинули від рук фашистів

Номер слайду 7

На сільському кладовищі знаходиться братська могила шести безіменних воїнів. У 1975 році на 30-ти річчя Перемоги рідні одного із солдатів відшукали його та встановили на могилі пам’ятник. Так на одного безіменного солдата стало менше.

Номер слайду 8

У пекельному вирі Другої Світової загинув кожний шостий бранепілець. Всього 130 наших односельчан не повернулось з війни. Пам’ятник їм установлено в центрі села.

Номер слайду 9

Сюди ж було перенесено останки 30 солдат , яких знайшли в братській могилі при будівництві комори

Номер слайду 10

Біля школи розташований пам’ятний знак на згадку про розташування на цьому місці штабу радянських військ

Номер слайду 11

Неподалік від школи знаходиться місце поховання командуючого німецького угрупування генерала-полковника Вільгельма Штемермана. Він загинув у 1944 році під час Корсунь-Шевченківської битви. Його тіло за розпорядженням маршала Конєва поховане з військовими почестями в Браному Полі.

Номер слайду 12

Хай же наша слава та й на віки буде. Рідне Бране Поле і хороші люди. Нелегка в них доля Та душа красива,Ніби на Подолі золотиста нива.

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
30 січня 2023
Переглядів
165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку