Презентація " Історичні пісні"

Про матеріал
Особливость історічної пісні, уявення учнів про народні історичні пісні.Почуття патріотизму та поваги до героїчного минулого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні пісні.

Номер слайду 2

Визначити особливості історичної пісні як жанру народної творчості; поглибити уявлення учнів про народні пісні. Визначити зв`язок між народною і професійною творчістю; Розвивати образне мислення, уяву, творчі якості, емоційно-чуттєве сприймання. Мета:

Номер слайду 3

Історичні пісні складають поетично- пісенну біографію українського народу, вшановують імена славетних синів нашої Батьківщини.

Номер слайду 4

Образ могутнього воїна, відданого рідній землі, постає з рядків цих народних творів. Вони ни лише розповідають про подвиги героїв, але й передають найтонші відтінки їх почуттів. Ці пісні розповідають про козаків, які жили на Запорозькій Січі. Пісня « Гей, там на горі Січ іде».

Номер слайду 5

У пісні « Ой, на горі та й женці жнуть» розповідається про хотинський похід козаків, що відбувся 1621 року. За свідченням сучасників, до міста битви спочатку прийшли козаки разом із гетьманом Михайлом Дорошенком.

Номер слайду 6

А потім до них приєднався і Петро Сагайдачний. З часом пісня перестала сприйматися як розповідь про конкретні історичні події і стала козацькою піснею-маршем.

Номер слайду 7

Гра « Композитор». Створіть ритмічний рисунок, слухаючи мелодію української народної пісні « Їхав козак за Дунай».

Номер слайду 8

Народна пісня завжди відігравала вирішальну роль у розвитку професійної музичної творчості. До фольклору часто звертався композитор М. Лисенко.

Номер слайду 9

Обробляючи народні пісні та використовуючи їх у своїх вокальних та інструментальних творах. « Коза Дереза»,» Зима і Весна»,» Пан Коцький».

Номер слайду 10

Народна пісня вплинула ще на один чудовий музичний твір композитора «Тарас Бульба»

Номер слайду 11

У повісті розкриваються історичні події боротьби українського народу за свободу та незалежність. Любов до історії рідного краю, героїзм і нескореність козаків надихнула талановитого митця на створення опери « Тарас Бульба».

Номер слайду 12

В цій опері звучить кілька музичних тем у яких відчувається вплив народної пісні» За світ встали козаченьки». Цю пісню написала відома співачка – поетеса Маруся Чурай.

Номер слайду 13

Серед пісень, із якими козаки вирушали в похід була і ця пісня. Вона дуже сподобалась нашим воїнам, і вони співали її під час своїх походів. Слухаємо увертюру до цієї опери.

Номер слайду 14

-Чи сподобались вам українські народні історичні пісні? – Чого вас вчить пісня» Ой, на горі та й женці жнуть?» - За що боролись козаки? – Яка пісня найбільше вам запам`яталася?Підсумок уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Добровольська Владислава
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
3799
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку