Презентація "історико-культурна памятка України козацьких часів"

Про матеріал
історико-культурна памятка України козацьких часів. КОЗАЦЬКІ ПАМ’ЯТКИ УКРАЇНИ, ПРО ЯКІ ВИ МОГЛИ НЕ ЗНАТИ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОЗАЦЬКІ ПАМ’ЯТКИ УКРАЇНИ, ПРО ЯКІ ВИ МОГЛИ НЕ ЗНАТИ

Номер слайду 2

Колись у Чигирині гриміла козацька слава. Сьогодні у центрі Чигирина височіє Замкова гора, на якій у 16 столітті розташовувалась неприступна фортеця. Замкова гора в Чигирині була свідком багатьох історичних подій. Біля гори Северин Наливайко з військом розгромив майже 100 000-ну турецьку армію, чигиринська облога 1677–1678 років. Саме тут Богдан Хмельницький отримав перемогу у битві над польським королем. ЗАМКОВА ГОРА В ЧИГИРИНІ

Номер слайду 3

Замкова гора в Чигирині має декілька назв: Чигиринська, Богданова. Остання назва закріпилась за нею у 1960-х роках, коли на горі встановили пам'ятник Богданові Хмельницькому. До слова, у Чигирині були резиденції багатьох українських гетьманів, у тому числі й Богдана Хмельницького.

Номер слайду 4

Кожна порядна замкова гора повинна мати легенду. І чигиринська Замкова гора не є винятком. За переказами, колись на цьому пагорбі багатотисячна орда тримала в облозі військо Богдана Хмельницького. Через деякий час у козацькому таборі почались проблеми: зникала вода. Через відсутність води почала гинути спочатку худоба, а потім і люди. Але, як говориться в одному українському прислів'ї, вдома й стіни допомагають. З-під землі почало бити джерело, люди й тварини були врятовані. Це джерело збереглося до нашого часу. Від колишньої неприступної фортеці залишився тільки бастіон Дорошенка, фрагменти якого знайшли на Замковій горі в Чигирині наприкінці 1980-х.

Номер слайду 5

Козацький хутір «Галушківка» – це великий етнографічний центр, заснований на місці колишніх поселень запорізьких козаків. Він розташований недалеко від Петриківки – міста, яке славиться унікальним розписам, що називають петриківським. КОЗАЦЬКИЙ ХУТІР ГАЛУШКІВКА

Номер слайду 6

На хуторі відтворено козацький побут, житло, господарські споруди. Особливу атмосферу створюють деталі інтер’єру та екстер’єру. На території третьої майстерні навчають техніці петриківського розпису і гончарному мистецтву. Після майстер-класів можна скуштувати традиційну козацьку їжу: борщ, вареники, куліш, узвар.

Номер слайду 7

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ ЗАПОРІЗЬКОГО КОЗАЦТВА

Номер слайду 8

Музей розташований в одному з наймальовничіших куточків України – на острові Хортиця. Звідси відкривається прекрасна панорама на дніпровські пороги. Та й сам по собі острів є історично дуже цікавим. Це територія національного заповідника.

Номер слайду 9

Перший зал «Хортиця в найдавніші часи» охоплює давню історію острова до початку залізного століття. Другий розповідає про часи Київської Русі. «Причини виникнення Запорізького козацтва» і «Військове мистецтво козаків» – одні з найцікавіших експозицій. Тут можна побачити особисті речі рядових козаків. А також макети тогочасного сухопутного транспорту – возів та мапу морських походів козаків. Але, мабуть, найбільш вражаючими є діорами музею: «Військова Рада на Січі», «Нічний штурм міста Запоріжжя в 1943 р.» та « Битва Святослава». Останню з них прикрашає справді унікальний предмет – відомий «Меч Святослава». До речі, неподалік музею можна побачити цікавий кам’яний стовп, напис на якому припускає, що саме тут був вбитий князь Святослав. Всього колекції музею нараховують понад 32 тисячі цінних предметів.

Номер слайду 10

Козацька зброя, одяг, посуд, люльки, прикраси, гаманці… Невеличкий розмір останніх, до речі, свідчить про те, що козаки ніколи не носили з собою великих сум грошей. З місця Берестецької битви (XVII століття) ще збереглись шкіряні (!) вироби. Серед них: чоботи, футляри для ложок, торбинки для куль.

Номер слайду 11

ЦИТАДЕЛЬ БАТУРИНСЬКОЇ ФОРТЕЦІ

Номер слайду 12

На території Чернігівської області велось чимало битв. Ще за часів Київської Русі чернігівські воїни вважалися кращими, а місто Чернігів фактично було столицею стародавньої держави. Тим не менш, велику славу надбали ці землі за часів козацтва. Саме тут був заснований Батурин – столиця гетьманства Лівобережної Україні

Номер слайду 13

Історія міста починається зі зведення Батуринської фортеці на початку 17 століття. У долині річки Сейм Батуринська Цитадель була останнім опорним пунктом і найбільш укріпленою частиною фортеці. З 1669 року Цитадель Батуринської фортеці була представництвом великих вождів української нації – Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича, Івана Мазепи та Кирила Розумовського. Тепер «Цитадель Батуринської фортеці» – це культурна композиція, яка входить до складу Національного історико-культурного музею-заповідника «Гетьманська столиця».

Номер слайду 14

ЗАПОРІЗЬКА СІЧ. ОСТРІВ ХОРТИЦЯ

Номер слайду 15

Історико-культурний комплекс "Запорозька Січ" став єдиним збірним образом всіх Січей, що існували за часів козацтва. Тут зібрані воєдино найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорозьких козаків. Також, як козацькі Січі, що існували у давнину, весь комплекс роздільний на дві частини – внутрішній Кіш – центральну частину Січі, і передмістя, що примикає до Коша, де зосереджені ремісничі і торгівельні об'єкти.

Номер слайду 16

Січ на Хортиці побудована по образу справжньої Січі в декілька зменшеному масштабі, тут присутні всі елементи існуючих Січей. Довкола комплексу споруджені захисні фортифікаційні укріплення, що складаються з високого валу, глибокого рову і огорожі у вигляді дерев'яного частоколу. По периметру частоколу знаходиться три вежі – в'їзна вежа з південного боку, де знаходиться центральний вхід в комплекс, мала вежа – в східній частині Коша, звідки відкривається вид на Дніпро, і вежа-дзвіниця, яка знаходиться на межі Коша і передмістя.

Номер слайду 17

Сьогодні історико-культурний комплекс "Запорозька Січ" – це одне з найпопулярніших місць на Хортиці серед відвідувачів. Вдало вписавшись в мальовничий ландшафт прибережної смуги острова Хортиця, це козацьке місто залишає незабутні враження завдяки унікальній атмосфері і історичному духу козацтва.

Номер слайду 18

Герасімова Аліна8-БДякую за увагу

pptx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку