Презентація "Історія хвороби - стенокардія"

Про матеріал
Стенокардія належить до захворювань серцево судинної системи. Оскільки смертність від захворювань серцево судинної системи стоїть на першому місці, тому необхідно при вивченні клінічних дисциплін в медичних закладах особливу увагу приділяти вивченню засобів, які застосовуються для лікування захворювань серцево судинної системи зокрема стенокардії, яка є попередником інфаркту міокарду і загрожує життю хворого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стенокардія. Дисципліна: Фармакологія та медична рецептура. Підготувала: викладач Шевченко В. Г. НМУТиждень знань циклової комісії

Номер слайду 2

Актуальність: Понад 15% населення України страждають хронічними формами ішемічної хвороби серця. Стенокардія – і як її наслідок – інфаркт міокарду, є однією з основних причин смертності населення в індустріально розвинених країнах. В Україні ж від ІХС кожні пів години вмирає один пацієнт. Таким чином, знання основних проявів цієї хвороби, можливостей її сучасної діагностики та своєчасного виявлення становить надзвичайно актуальне завдання для майбутнього медика.

Номер слайду 3

Ще Гіппократ стверджував, що повторні епізоди стискаючого болю в області серця є передвісником раптової смерті. Але тільки після того, як в 1628 р.британський вчений, лікар Вільям Гарвей довів, що серце «перекачує кров по системі судин до клітин всього організму» , цей орган привернув, нарешті, особливу увагу лікарів. Що таке стенокардія?

Номер слайду 4

У XVIII столітті англійський лікар Вільям Хеберден вперше дав найбільш повний опис клінічної картини стенокардії, що стало класичним, і запропонував називати це захворювання angina pectoris – грудною жабою.

Номер слайду 5

Фільм історичне дослідження стенокардії

Номер слайду 6

Номер слайду 7

 Стенокардія являє собою больовий напад, який може супроводжуватися: Природа стенокардії може бути найрізноманітнішою. Найчастіше зустрічаються больові напади, які тривають від п'яти до двадцяти хвилин і самі проходять. Тривалість нападу також є важливим фактором оцінки її тяжкості.зміною частоти і сили серцевих скорочень;підйомом або падінням артеріального тиску;страхом смерті. 

Номер слайду 8

Стенокардію ніколи не можна залишати без уваги. Це захворювання, якщо його не лікувати, або лікувати неправильно, завжди прогресує,призводячи згодом до стійкої інвалідності або навіть передчасної смерті від інфаркту міокарда.

Номер слайду 9

Стенокардія може бути спровокована перенапруженням або стресом, переохолодженням, курінням. Напад стенокардії може проявлятися наступним чином. Спочатку відчувається дискомфорт або біль у грудях, за грудиною, яка може віддавати в ліву руку або ліве плече, а також в область шиї, нижню щелепу, або поширюватися на всі груди.

Номер слайду 10

Напад супроводжується почуттям страху і тривоги. У положенні лежачи ці больові відчуття можуть посилюватися. В даному випадку краще всього вибрати зручне сидяче положення, можна навіть спокійно постояти.

Номер слайду 11

Фільмсимптоми

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Клінічний огляд включає в себе детальне опитування хворого і складання історії хвороби. Це необхідно для встановлення причини, попередньої оцінки ступеня тяжкості захворювання та прогнозу. Вивчаються скарги хворого, оцінюється інтенсивність і локалізація больового синдрому, а також способи усунення болю.

Номер слайду 14

Потім лікар визначає індекс маси тіла (оскільки ожиріння є одним з факторів розвитку стенокардії). Підраховує частоту серцевих скорочень (ЧСС), параметри пульсу і артеріальний тиск на обох руках, і вислуховує серце за допомогою фонендоскопа.

Номер слайду 15

Лабораторна діагностика спрямована на виявлення рівня гемоглобіну, холестерину, глюкози, ліпідів, креатиніну та деяких інших речовин. Ці аналізи підтверджують наявність атеросклерозу, як одного з факторів виникнення стенокардії.

Номер слайду 16

Що стосується діагностики інструментальної, то до неї входять: ЕКГ, Ехо. КГ, рентгенографія органів грудної клітки, навантажувальні тести, холтерівське моніторування, коронарна ангіографія і томографія міокарда.

Номер слайду 17

Хворі зі стенокардією становлять найчисленнішу групу серед пацієнтів з ішемічною хворобою серця. В даний час терапія при цьому захворюванні спрямована в першу чергу на запобігання його наслідків (інфаркту міокарда, випадків раптової смерті), а також поліпшення якості життя пацієнтів з названою патологією. Лікування стенокардії

Номер слайду 18

Під час нападу стенокардії застосовують препарати нітрогліцерину (нітрогліцерин, нітро, нітронг, тринитролонг) таблетки, капсули, аерозолі під язик (сублінгвально). Щоб зменшити частоту больових нападів і запобігти прогресування стенокардії, використовують також нітрати ізосорбіду мононітрат (ізомоніт, моносан, олікард ), по 40-80 мг на добу; ізосорбід динітрат (нітросорбід, кардікет, ізодініт).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Такі елементи, як калій і магній сприяють зменшенню в'язкості крові і запобігають тромбо-утворенню, підтримують еластичність стінок кровоносних судин, уповільнюють зростання на внутрішніх стінках судин атеросклеротичної бляшки, отже,є ефективними при профілактиці та лікуванні стенокардії. Для лікування стенокардії застосовуються і інші лікарські препарати-блокатори кальцієвих каналів, які є судино-розширювальними засобами другої групи.

Номер слайду 21

Дуже добре зарекомендували себе антиагреганти - препарати, що запобігають скупчення тромбоцитів, і відповідно, утворення тромбів:ацетилсаліцилова кислота (аспірин, аспірин кардіо); тиклопідин (тиклопідин, аклотин, тиклід) клопидогрел (плавікс, клопікс, плагрил.)

Номер слайду 22

Корекція статинами показана при порушеннях ліпідного обміну: призначають аторвастатин (аторис, торвакард, туліп).

Номер слайду 23

З цією ж метою застосовують альфа- та, або бета-адреноблокатори - карведілол (таллітону, протекард, корвазан); небіволол (небілет, небікард).

Номер слайду 24

При помірному ступені стенокардії досить приймати нітрогліцерин під час нападу і нітрати перед фізичним навантаженням. При більш вираженій стенокардії до лікування додають препарат з групи бета-адреноблокаторів, потім антагоніст кальцію. Ефективні антагоністи кальцію - верапаміл (ізоптін, фіноптін, вератард; дилтіазем (дилтіазем, діакордін, кардил).

Номер слайду 25

Дослідження показали, що риб'ячий жир відрізняється великим вмістом високомолеку-лярних поліненасичених жирних кислот, особливо класу омега-3. Ці сполуки сприяють зниженню рівня холестерину в крові. А як відомо, саме з надлишком холестерину в організмі пов'язаний розвиток у людини атеросклерозу. Регулярне вживання риб'ячого жиру допоможе уникнути безлічі проблем в серцево-судинній системі.

Номер слайду 26

гірудотерапія. Фільм

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Гірудотерапія (лікування п'явками) підтримає серце, також допоможе при стенокардії, заспокоїть нерви. П'явка надає потужний вплив на серцево-судинну систему.

Номер слайду 29

Фільмлікування

Номер слайду 30

Номер слайду 31

При незадовільному ефекті фармакотерапії можлива хірургічна корекція: транслюмінальна балонна ангіопластика коронарних артерій, стентування, аортокоронарне шунтування.

Номер слайду 32

ПРОФІЛАКТИКА СТЕНОКАРДІЇФільм

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Профілактикою стенокардії в більшій частині є попередження - профілактика і лікування - атеросклерозу. Виняток факторів ризику є ефективною профілактикою стенокардії. Контроль артеріального тиску, правильне харчування, профілактика дефіциту калію і магнію, здоровий спосіб життя допоможе взяти хворобу під контроль.

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
1750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку