Презентація "Нанотехнології: невидима революція"

Про матеріал
Мультимедійна презентація з теми "Нанотехнології: невидима революція" може бути використана для проведення позакласного заходу з учнями 11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1. Вступ 2. Основні поняття 3. Застосування нанотехнологій в медицині 4. Перспективи та проблеми розвитку нанотехнології в медицині 5. Висновок

Номер слайду 3

" Світ буде просто побудований заново. Нанотехнологія потрясе все на планеті ".   Джош Волф

Номер слайду 4

Актуальність Людство завжди прагнуло до прогресу і з давніх часів шукало способи лікування захворювань і продовження життя. Люди намагалися виліковувати хвороби різними способами - якщо в XX столітті вміли вирішувати проблеми на клітинному рівні, то в наш час вже навчилися вирішувати їх на атомному і молекулярному.

Номер слайду 5

Основні поняття Вперше про нанотехнології заговорив Річард Філліпс Фейнман, в 1959 році висловивши думку про можливості маніпулювання речовиною на рівні атомів. Починаючи розмову про нанотехнології, необхідно, насамперед, зрозуміти значення приставки нано. «Нанотехнології» - це технології, що оперують величинами порядку нанометра.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Історія нанотехнології почалася з того, що американський вчений Ричард Фейнман, виступаючи в 1959 році в Каліфорнійському технологічному інституті, припустив, що цілком можливо збирати пристрої і працювати з об'єктами, які мають нанорозміри.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Тунельні мікроскопи дозволяють спостерігати окремі атоми, досліджувати їх участь у різноманітних фізико-хімічних процесах.

Номер слайду 10

Створення атомно-силового мікроскопа, здатного відчувати сили тяжіння і відштовхування, що виникають між окремими атомами, дало можливість, нарешті, «відчути на дотик і побачити» нанооб'єкти.

Номер слайду 11

Американський учений Ерік Дрекслер на початку 1980-х років опублікував книгу «Машини творення: прийдешня ера нанотехнології». У ній він пише «Ваша здатність упорядковувати атоми лежить в основі технології. Добре це чи погано, але найбільше технологічне досягнення в історії чекає нас попереду ».

Номер слайду 12

Наноматеріали – це матеріали, що містять структурні елементи, геометричні розміри яких хоча б в одному вимірі не перевищують 100 нм

Номер слайду 13

Наномедицина - спостереження, виправлення, конструювання та контроль над біологічними системами людини на молекулярному рівні, використовуючи розроблені нанопристрої і наноструктури.

Номер слайду 14

Новий міждисциплінарний напрямок медичної науки в даний час знаходиться в стадії становлення. Її методи тільки виходять з лабораторій, а більша їх частина поки існує тільки у вигляді проектів. Однак більшість експертів вважає, що саме ці методи стануть основоположними в 21 столітті.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Медичні нанороботи повинні вміти діагностувати хвороби, циркулюючи в кровоносних і лімфатичних системах людини і внутрішніх органах, доставляти ліки і навіть робити хірургічні операції.

Номер слайду 17

Типовий медичний наноробот матиме мікронні розміри, що дозволяють рухатися по капілярах, і складатиметься з Карбону.

Номер слайду 18

Наномедичний персонал майбутнього повинен буде відповідати підвищеним вимогам щодо знання основ наносвіту, оскільки, наприклад, незнання законів фізики може призвести до загибелі пацієнта.

Номер слайду 19

Вперше до допомоги роботів вдалися в 2000р хірурги медичного факультету Вашингтонського університету під час операції на серці

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мікрофагоцити належать до класу медичних нанороботів, які є штучними імунними клітинами. Вони призначені для очищення крові людини від шкідливих мікроорганізмів

Номер слайду 22

Респіроціти є аналогами еритроцитів, які мають значно більшу функціональність, ніж їх природні прототипи.

Номер слайду 23

Клоттоцити - штучні аналоги тромбоцитів. Ці машини дозволять припиняти кровотечі протягом 1 секунди, будучи більш ефективними своїх природних аналогів у багато разів.

Номер слайду 24

Крім медичних нанороботів, існуючих поки що тільки в головах вчених, у світі вже створені ряд технологій для наномедичної галузі. До них відносяться адресна доставка ліків до хворих клітин діагностика захворювань за допомогою квантових точок лабораторії на чипі нові бактерицидні засоби та імплантати

Номер слайду 25

Доставка лікарських речовин Нещодавно це була лише мрія, а зараз адресно доставляючи лікарські речовини в клітини-мішені джерела розвитку патологічного процесу можна за допомогою наночастинок, які стають своєрідними «кур’єрами» або «контейнерами».

Номер слайду 26

В якості останніх можуть бути використані наночіпи - фосфоліпідні частинки, ліпосоми і фулерени.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Створення аналога людського ока. Око— унікальний детектор електромагнітного випромінювання. З одного боку, це унікальний оптичний прилад, з другого — це біологічний об’єкт, в якому протікають складні біохімічні процеси. Так що моделювання ока — це складне завдання для великої команди спеціалістів з різних наукових областей: фізиків і математиків, хіміків і біологів, медиків і фізіологів.

Номер слайду 29

За прогнозами вчених вже в найближчому майбутньому з'являться медичні пристрої розміром з поштову марку. Їх достатньо буде накласти на рану.

Номер слайду 30

Людський організм містить близько ста триліонів живих клітин. Для того щоб взаємодіяти одна з одною клітини обмінюються інформацією. Інформацію передають крихітні молекули, фрагменти ДНК і складні білки, розміри яких всього декілька нанометрів. Ланцюжки хімічних реакцій запускаються завдяки цим молекулярним посланникам.

Номер слайду 31

Лабораторія на-чіпі: експрес-аналізатор крові

Номер слайду 32

Одним з найбільш цікавих досягнень вчених в області наномедицини виявилася технологія відновлення пошкодженої нервової тканини за допомогою вуглецевих нанотрубок.

Номер слайду 33

Наночастинки, введені в кровоносні судини мишей, допомогли відновити серцево-судинну діяльність після інфаркту міокарда. Принцип методу полягає в тому, що полімерні наночастинки допомагають «запустити» природні механізми відновлення судин.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

На дослідному заводі Інституту в м. Калуші налагоджено масштабне виробництво нанорозмірного діоксиду кремнію , який є базовою субстанцію для створення різноманітної продукції.

Номер слайду 36

На основі нано-SіO2 розроблено й впроваджено у виробництво лікарський засіб Силікс та нанокомпозицію Метроксан

Номер слайду 37

За період своєї роботи вітчизняні вчені наблизились до створення функціональних наночастинок . Наприклад: застосування срібних наночастинок можливе при очищенні води та повітря, або при дезинфекції одягу і спецпокриття; у фотодинамічній терапії раку використовують наночастинки діоксиду титану. необхідно також згадати про захист шкіри від сонячного УФ-опромінення за допомогою косметичних засобів, що містять діоксид титану.

Номер слайду 38

ПЕРСПЕКТИВИ ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ НАНОТЕХНОЛОГІЇ В МЕДИЦИНІ У світі спостерігається бум вкладень в наногалузі. Більша частина інвестицій в нанорозробки припадає на США, ЄС, Японію і Китай. Існують прогнози створення вже до 2015 року товарів і послуг на $ 1 трлн, включаючи і освіту до 2 млн. робочих місць.

Номер слайду 39

Вчені виявили, що в середовищі проживання людини величезна безліч біологічно активних наночастинок, які потрапляють в організм людини без лікарського контролю і впливають на організм людини далеко не найкращим чином.

Номер слайду 40

Багато хто вважає, що розвиток наномедицини призведе до ряду соціальних проблем.

Номер слайду 41

Нанотехнологія принципово змінить життя людства

Номер слайду 42

Узагальнивши отримані знання, можна зробити висновок про те, що нанотехнології поступово займають все більш важливе місце в нашому житті. Впровадження нанотехнологій в наше життя зможе значно полегшити її, а розвиток нанотехнології в галузі медицини допоможе боротися з найстрашнішими хворобами людства, наприклад з онкологічними захворюваннями. Ми можемо з упевненістю говорити що нанотехнологія - наука майбутнього.

Номер слайду 43

Дякуємо за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Ганна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
9014
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку