Презентація "Історія і принцип дії радіотелефонного зв'язку"

Про матеріал
Виникнення радіо було результатом еволюційного розвитку науки і техніки, кропіткої праці вчених, інженерів, техніків, ентузіастів протягом століття. В презентації освітлюється історія розвитку і принципи радіотелефонного зв'язку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія і принцип дії радіотелефонного зв’язку

Номер слайду 2

В Росії винахідником радіо Олександр Попов. У США - Нікола Тесла. Франція довгий час відстоювала кандидатуру Едуарда Бранлі. Тим часом історики та біографи більшості країн світу віддають пальму першості двом іншим людям. Перший пристрій, який можна назвати радіоприймачем, створив Генріх Герц ще в 1888 році (на 8 років раніше Попова). "Батьком" же радіотелеграфії визнаний Гульєльмо Марконі, який з'єднав передавач Герца з телеграфним ключем, а приймач Попова з друкуючим телеграфним апаратом.

Номер слайду 3

Майкл Фарадей (1791-1867) - англійський фізик. Запропонував концепцію електромагнітного поля (особлива форма матерії, за допомогою якої здійснюється взаємодія між електрично зарядженими частинками) 1851-1855р.

Номер слайду 4

Джеймс Клерк Максвелл В1861-11865р шотландський вчений, створив теорію електромагнітного поля і на підставі її зробив висновок, що змінні електричне і магнітне поля тісно пов'язані одне з одним, утворюючи єдине електромагнітне поле, яке поширюється у вигляді електромагнітних хвиль зі швидкістю світла. Ґрунтуючись на зв'язку електричних, магнітних та світлових явищ, Максвелл розробив теорію світла і тим об'єднав в одне ціле раніше розрізнені галузі електрики, магнетизму і оптики.

Номер слайду 5

Ге́нріх Рудольф Герц 1888р Перший отримав електромагнітні хвилі, існування яких теоретично передбачено Максвеллом. Дослідження властивостей електромагнітних хвиль, проведені Герцом, показали, що ці хвилі підлягають тим самим законам, що й світлові. Цим відкриттям підтверджено електромагнітну теорію світла.

Номер слайду 6

О. С. Попов

Номер слайду 7

Номер слайду 8

7 травня 1895 року Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку. Весь 1895 Попов присвятив удосконаленню радіоприймача, він проводив досліди по прийому і передачі електромагнітних хвиль на відстані 60 м. 20 січня 1897 російському вченому довелося відстоювати своє право на першість винаходу.Є відома історія про те, як радіо Попова врятувало рибалок від смерті. 6 лютого 1900 на першу польову радіостанцію російського флоту прийшла телеграма. Там було написано, що в результаті шторму біля узбережжя від берега відірвало крижину, на якій були місцеві рибалки. Врятувати їх міг тільки криголам «Єрмак», що знаходився у тому районі. Справа була в тому, що на «Єрмаку» теж була встановлена радіостанція, яка зловила сигнал. Криголам отримав радіограму, відправився на пошук рибалок, і чоловіки були врятовані.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Гульєльмо Марконі

Номер слайду 11

В маєтку свого батька Марконі почав досліди по сигналізації за допомогою електромагнітних хвиль. У 1895-му він послав бездротовий сигнал зі свого саду в поле на відстань 3 км. Тоді ж запропонував пристрій міністерству пошти і телеграфу Італії, але отримав відмову. В 1896 Гульєльмо приїхав до Великобританії. В Англії Марконі продемонстрував свій апарат, за допомогою азбуки Морзе передавши сигнал з даху лондонського поштамту в іншу будівлю на відстань 1.5 км. Винахід зацікавило великого фізика В. Г. Приса, колишнього директора британської пошти і телеграфу. 2 вересня того ж року Марконі провів публічну демонстрацію свого винаходу на рівнині Солсбері, домігшись передачі радіограм на відстань 3 км. В якості передавача Марконі застосував генератор Герца. А в якості приймача - прилад Попова. При цьому Марконі ввів в приймач розроблений ним самим вакуумний когерер, а також дросельні котушки - це підвищило стабільність роботи приладу і його чутливість.

Номер слайду 12

Нікола Тесла

Номер слайду 13

Верховний Суд США скасував патент Марконі від 1943 року, коли отримав докази того, що Тесла винайшов радіо за багато років до нього. Тесла продемонстрував, що радіосигнали - це всього лише ще одна частота хвиль, яка вимагає для себе передавач та приймач. Він провів презентацію цієї технології перед Національною асоціацією електричного світла. Тесла отримав два патенти на свій винахід в 1897 році. Але в 1904 році Патентне бюро США скасувало своє рішення, вручивши патент на винахід радіо Марконі. Багато хто вважає, що таке рішення було пов'язане з тим, що фінансовими компаньйонами Марконі були Томас Едісон і Ендрю Карнегі, а ці люди мали достатньо підстав і влади, щоб вплинути на рішення патентної комісії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Модуляція

Номер слайду 16

Детектування коливань

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
18 березня 2020
Переглядів
1342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку