Презентація "Історія одягу. Кринолін"

Про матеріал
Презентація "Історія моди. Кринолін" дозволить учням познайомитись з особливостями моделювання одягу,зокрема, спідниці в 19 сторіччі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРИНОЛІН

Номер слайду 2

Середина 19 ст. Минуло більше півстоліття після панье, і величезні спідниці на каркасі, висміяні стилем ампір, знову поступово увійшли в моду, відкидаючи всі канони улюбленого Наполеоном античного уявлення про природну красу. АМПІРКринолІн. Паньє

Номер слайду 3

«Общипаний» костюм забутий, талія звузилася і опустилася на звичне місце, а спідниця розширилася. Щоб надати сукні форму дзвоника, носили кілька нижніх спідниць, одну з кінським волосом. Тепер вони називалися кринолінами. ---------------- криноліни -----------  Французьке слово «крінолін» утворено від двох коренів - «crin» (кінський волос) і «lin» (щільний льон). ---------------------------------------------

Номер слайду 4

Спочатку "криноліном" називали особливу тканину, основа якої була з льону та бавовни, а піткання - з кінського волоса. Вона з'явилася в 1830-х. У процесі ткацтва лляної тканина роздвоювалася 28 разів і ущільнювалася бавовняними джгутами, що забезпечило додаткову щільність.

Номер слайду 5

4 июня 1840 года в Париже предприниматель Удино зарегистрировал первый патент на эту ткань, получившую свое второе рождение. Новую нижнюю юбку – кринолин – носили на протяжении 1840–50-х гг. Нижняя юбка 1840 г.

Номер слайду 6

Дами надягали таку спідницю поверх корсета. Вона мала різну довжину, але частіше опускалася до колін або трохи нижче. Потім наставала черга інших, матеріалом для яких служили білі бавовняні тканини. Спочатку надягали прості спідниці, обшиті декількома рядами горизонтальних воланів. Остання (тобто верхня) спідниця могла бути оброблена вишивкою та мереживом.

Номер слайду 7

В середині 1850-х років, у зв'язку з тим, що спідниці продовжували розширюватися і крінолін вже не справлявся з поставленим завданням, з'явилася нова нижня спідниця, в яку вшиваються обручі, зроблені зі сталі або китового вуса.

Номер слайду 8

Вона була зручніше колишнього кріноліну і зберегла за собою його назву. Такий крінолін шили з перкалю або вовняної тканини в рубчик. З вивороту в десять або більше рядів підшивалася тасьма шириною в палець. Між спідницею і тасьмою пропускалися спеціально виготовляються для кринолінів сталеві смуги, так звані пружини.

Номер слайду 9

Але мода на пишність і вишуканість наряду не могла задовольнятися обсягом, створюваним декількома нижніми спідницями. До кінця 1850-х році з'явився каркас з обручів. Такий крінолін був, на відміну від важких нижніх юбок- досить легку і гнучку конструкцію з горизонтальних сталевих обручів, скріплених вертикальними стрічками в формі клітини.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Майстри постійно розробляли нові конструкції кріноліну. Паризький універмаг «le Bon Marché» в день свого відкриття запропонував покупцям відразу 54 різні моделі!

Номер слайду 12

Поступово лінія талії почала підніматися. В середині 1860-х років паралельно існували криноліни двох видів. Для повсякденних суконь необхідні були абсолютно круглі і маленькі нижні спідниці. Їх робили вузькими у талії і поступово розширюються до подолу, за формою нагадують дзвони.

Номер слайду 13

Криноліни, призначені для парадних туалетів, були ширше, довше з конструктивними елементами для підтримки шлейфу. Поверх такого кріноліну надягала нижня спідниця з гофрованими воланами.

Номер слайду 14

У другій половині 1860-х років криноліни знаходилися «під загрозою вигнання»: вони поступово зменшувалися, а лінія талії піднялася. В кінці 1860-х - початку 1870-х років пояса нижніх спідниць навіть забезпечили помочами, які допомагали утримувати лінію талії на належній висоті.

Номер слайду 15

------------------КАРИКАТУРИ-------------------Крінолін був настільки незручний і безглуздий в повсякденному житті, що завжди був темою анекдотів і карикатур.-

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Незважаючи на незручність і навіть небезпека кріноліну, історії відомий як мінімум один випадок, коли крінолін врятував людське життя. Кинута своїм коханим Сара Енн Хенлі вирішила покінчити життя самогубством, зістрибнувши з Кліфтонского Висячого моста. Але роздуваються вітром спідниці зіграли роль парашута, уповільнивши падіння і віднісши дівчину в сторону - на мулисте мілководді. В результаті панночка вижила, впавши з висоти близько 75 метрів. Подальша її життя склалося цілком благополучно - Сара Енн вийшла заміж і дожила до 85 років.

Номер слайду 24

--------------------Криноліни в мистецтві-----------------

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
10 жовтня 2019
Переглядів
1044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку