Презентація "Історія української моди: від Київської Русі до сучасності"

Про матеріал
У народі кажуть: “Нове – це давно забуте старе”. З плином часу людство повертається до забутих традицій життєдіяльності. Особливо, таку тенденцію можна прослідкувати у моді. Щосезону дизайнери одягу дивують нас новими колекціями. Проте, у кожному з них є “нота” забутого минулого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія української моди: від Київської Русі до сучасності

Номер слайду 2

У народі кажуть: “Нове – це давно забуте старе”. З плином часу людство повертається до забутих традицій життєдіяльності. Особливо, таку тенденцію можна прослідкувати у моді. Щосезону дизайнери одягу дивують нас новими колекціями. Проте, у кожному з них є “нота” забутого минулого.

Номер слайду 3

Одяг княжої доби. Спіднім одягом була сорочка, тунікоподібного крою. Рукави підтягували до ліктя зборами та закріпляли поручами або браслетами на зап'ястях. Сорочки були біля шиї гладкими або призбираними. Посередині сорочки був невеликий розріз. Зверху по сорочці носили коротшу незшиту спідницю з трьох пілок. До закріплення такого незшитого поясного одягу вживали очкурі. Жінки (переважно дівчата) зверху по сорочці носили також коротшу занавіску.

Номер слайду 4

Козацька доба (XV – XVIII cт.)Жінки феодалів у той час любили похизуватися своїми нарядами. Вони вдягали батистову сорочку, розшиту перлами. Поверх неї вдягали сукню з відкритим декольте та кунтуш. Голову прикривали очіпком та беретом. У селі дівчата носили довгу сорочку. На пояс жінки зав’язували запаску чи плахту. Взували дівчата постоли чи чоботи.

Номер слайду 5

Правобережна та Лівобережна України (XVIII—XIX ст.)Тоді території України знаходилися під керуванням двох держав – Російської Імперії та Речі Посполитої. Цей поділ вплинув і на культурні цінності українців.“ясновельможі” на Правобережній Україні одягали яскраво-червоні кунтуші чи жупани. На голову чоловіки одягали шапки з дорогоцінним хутром. Сільські чоловіки одягали народне вбрання, яке відрізнялося від місця проживання. Жінки з вищого класу дозволяли собі сорочки з дорогих тканин, шовкові спідниці та шуби. Також не забували про прикраси – коралеве намисто та дукач, прикрашений рубінами й сапфірами.

Номер слайду 6

На Лівобережній Україні мода зазнала впливу правління Петра І, який спрямував свої сили до досягнення “європейських стандартів”. Панська сорочка шилася із атласу та вишивалася шовком, сріблом і золотом. Її заправляли у шаровари яскравих кольорів. На сорочку одягали дорогий жупан, якого підперезували перським чи “слуцьким” поясом. Зверху одягався кунтуш або опанча. На урочистості одягалася шуби чи “ферзі”. На ноги взували кольорові сап’янові чоботи. Жінки одягали поверх сорочки керсет чи “кохту” (плечовий одяг), “простьобані” спідниці, свиту.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Початок ХХ століття в Україні вирізняється вишуканістю та витонченістю образів.

Номер слайду 9

60-ті роки ХХ ст. Мода 60-х була підпорядкована двом класифікаціям – “на кожен день” та “на свято”. У робочі дні українці підбирали одяг відповідно до місця роботи. В моду входить комбінезон з функціональними кишенями. Щодо вихідного дня, то жіночий одяг підкреслював природні форми прекрасної статі. Також весь одяг вкорочувався.

Номер слайду 10

70-ті роки ХХ ст. У ці роки тема “вкорочення” досягала свого піку. Серця український модниць підкорили міні-спідниці та чоботи-панчохи. Паралельно з цією тенденцією, популярним став кльош – розкльошені спідниці та брюки. Чоловіки ж полюбляли великі розміри у виборі костюму, краватки чи сорочки.

Номер слайду 11

80-ті ХХ ст. Цей час в історії запам’ятався стилем унісекс, як у поведінці молоді, так і в одязі. Чоловіки та жінки одягалися фактично однаково – “дуті” плащі, куртки, штани-банани, джинси “варьонки”. Лиш наприкінці 80-х років у моду увійшли приталені жіночі піджаки, дефіцитні колготки з люрексом, і лосіни.

Номер слайду 12

90-ті ХХ ст. Це був “вибух” стилю та кольорів. Лосіни кольору “металіки”, колготи у сіточку, спортивні костюми Adidas, джинси, ангорові світера, “кожанки” та взуття на платформі.

Номер слайду 13

2000-ніЗ 2000-них поняття “моди” асоціюється в українців, як щось абстрактне та недосяжне. Тобто у різних прошарках суспільства утворився свій стиль, який люди боялися порушити тривалий час.

Номер слайду 14

Мода в 2010 році

Номер слайду 15

Традиційні вишиванки, які повернулися в повсякденне життя українців в 2014 році, а потім стали міжнародним трендом вуличної моди.

Номер слайду 16

Україна продовжує надихати світових дизайнерів і сьогодні.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Сучасну моду можна хвалити, можна лаяти, але, як би там не було, рідко знайдеться людина, яка залишиться байдужим. Сьогоднішня мода - істинно унікальна. Вона надає людині свободу, руйнує рамки основних модних тенденцій і не примушує нікого до певного іміджу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

"Мода створена не для того, щоб дивувати публіку на показах. Вона створена для того, щоб одягати цю публіку". Коко Шанель"Моду не можна назвати модою, якщо її не носять на вулиці". Коко Шанель

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стецик Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
12221
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку